• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen
Archiefstukken

Bouwtekeningen opvragen bij je gemeente.

Je gaat verbouwen en hebt de originele bouwtekeningen nodig van je woning. Op deze pagina lees je alles over het opvragen van deze bouwtekeningen.

Bouwtekeningen opvragen bij je gemeente

Je gaat verbouwen en hebt de originele bouwtekeningen nodig van je woning. Op deze pagina lees je waar je die op kunt vragen, en hou je dat kunt doen.

1. Hoe kun je de originele bouwtekeningen opvragen?

In veel gemeenten kun je de archieftekeningen van je woning al digitaal opvragen. Dat werkt heel eenvoudig. In sommige gemeenten zijn ze echter nog niet zo ver. In dat geval zul je een afspraak moeten maken om de archieftekeningen in te zien.
Mag ik de originele tekeningen meenemen?
Je mag de originele tekeningen inzien, maar je mag ze niet meenemen uit het archief. Om de originele bouwtekeningen in je bezit te krijgen moet je ze dus kopiëren of fotograferen. Aan het kopiëren zijn bij de meeste gemeenten kosten verbonden. Hoeveel dat kost per kopie verschilt per gemeente. 

Je krijgt enorm veel papieren voor je neus, zorg er dus voor dat je weet welke tekeningen je moet hebben. Het is namelijk zonde om te betalen voor kopieën die we niet nodig hebben. 

Klik direct op jouw gemeente

Klik op de gemeente waar je de bouwtekeningen op wil vragen. Je gaat dan direct naar de juiste pagina. Op die pagina kun je meteen zien of je de bouwtekeningen online kunt opvragen, of op welke andere manier je dit kunt doen. 
Staat je gemeente er niet bij? Neem dan contact met ons op. (085) 888 4332

2. Waarom heeft een architect de originele bouwtekeningen nodig?

Bij het bestellen van een schetsontwerp of een bouwtekening vragen wij de originele bouwtekeningen / archiefstukken van je huis. Hiermee kunnen wij namelijk op de beste manier bekijken wat de huidige situatie is van je woning en daar netjes op verder bouwen.

Aan de hand van de originele bouwtekeningen van je woning kunnen wij onze tekeningen maken. Hierdoor hoeven we niet op locatie te komen en bespaar je een hoop geld.

3. Welke bouwtekeningen moet je opvragen?

De gemeente heeft enorm veel documenten in het archief opgeslagen. De tekeningen die wij nodig hebben, hebben we onderverdeeld in "Must have" en "Nice to have".

Must have
Plattegronden per bouwlaag
Geveltekeningen
Doorsnede tekeningen

Nice to have
Constructietekeningen
Detail tekeningen

Niet nodig
Situatietekening (optioneel)

Let op! Zeker op het gebied van constructieberekeningen moeten veel aannames gedaan worden als niet duidelijk is hoe de balklagen, wapening of funderingen gebouwd zijn.

Voor oorlogse archieftekeningen
Bekijk dit filmpje om precies te zien waar je op moet letten bij archiefstukken van woningen van voor de oorlog. Er wordt precies verteld welke tekeningen je nodig hebt en wat er op de tekeningen aanwezig moet zijn.
Na oorlogse archiefstukken
Bekijk dit filmpje om precies te zien waar je op moet letten bij archiefstukken van woningen die na de oorlog gebouwd zijn. Er wordt precies verteld welke tekeningen je nodig hebt en wat er op de tekeningen aanwezig moet zijn.

4. Wat als er geen originele bouwtekeningen beschikbaar zijn?

Het komt ooit voor dat de gemeente de originele bouwtekeningen van je woning niet meer heeft. In Rotterdam komt dit bijvoorbeeld vaker voor, omdat het stadsarchief tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest is. 

Dat is wel een vervelende situatie, aangezien dit wel gaat zorgen voor meer kosten. Er moet namelijk een architect bij je langs komen om de woning in te meten. 
Wil je meer weten over het in laten meten van je woning, bel ons dan eventjes op. Via onderstaande knop kun je direct een telefoontje inplannen bij een architect.

5. Hoe controleer je de archiefstukken op volledigheid?

 • Wanneer je de archiefstukken in je bezit hebt, is het goed om deze even te controleren. 
 • Je kunt deze controleren op de drie onderstaande punten.
1. Zijn je archiefstukken up to date?
2. Zijn de benodigde tekeningen aanwezig?
3. Staan alle benodigde gegevens op de tekeningen?
1. Zijn je archiefstukken up to date?
Archiefstukken zijn de originele bouwtekeningen van je woning. Het zou dus zo kunnen zijn dat er in de tussentijd iets veranderd is en dit niet op deze tekeningen staat. Bijvoorbeeld een aanbouw die nog niet op de tekeningen staat, of enkele wanden die weggehaald zijn.

Mocht dit het geval zijn, laat dit altijd direct weten aan je architect. Dan kan hij hier vroegtijdig op in spelen.
2. Zijn de benodigde tekeningen aanwezig?
Zoals hierboven aangegeven zijn er drie tekeningen die we nodig hebben, namelijk;
- de plattegronden per bouwlaag
- de geveltekeningen
- de doorsneden

Controleer dus of deze tekeningen aanwezig zijn. Als er iets ontbreekt, neem dan even contact op zodat we kunnen bespreken wat te doen.

Constructieberekeningen en detail tekeningen zouden ook fijn zijn, maar is geen noodzaak. 
3. Staan alle benodigde gegevens op de tekeningen?
Dat alle benodigde tekeningen aanwezig zijn, wil nog niet zeggen dat ze ook over de juiste informatie beschikken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde maten niet op de tekening staan, of dat de wandopbouw niet te zien is.

Hieronder kun je zien welke gegevens er op een goede archieftekening aanwezig zijn:
- Pijlmaten
- Hoogte maten
- Maatvoering
- Wandopbouw
- Constructieve gegevens
Soms is het lastig om te bepalen of je archiefstukken wel of niet compleet zijn. Daarom willen wij je graag helpen.  Stuur daarom je archiefstukken naar ons op, dan controleren we ze vrijblijvend even voor je. 
Stuur je archiefstukken naar:

De laatste nieuwtjes

Volg de socials van ArchitectDirect