• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  - Eindhoven
  133 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
 • Tot 21:00 bereikbaar
Archiefstukken

Bouwtekeningen opvragen bij je gemeente.

Je gaat verbouwen en hebt de originele bouwtekeningen nodig van je woning. Op deze pagina lees je alles over het opvragen van deze bouwtekeningen.

Bouwtekeningen opvragen bij je gemeente

Je gaat verbouwen en hebt de originele bouwtekeningen nodig van je woning. Op deze pagina lees je waar je die op kunt vragen, en hou je dat kunt doen.

1. Hoe kun je de originele bouwtekeningen opvragen?

In veel gemeenten kun je de archieftekeningen van je woning al digitaal opvragen. Dat werkt heel eenvoudig. In sommige gemeenten zijn ze echter nog niet zo ver. In dat geval zul je een afspraak moeten maken om de archieftekeningen in te zien.
Mag ik de originele tekeningen meenemen?
Je mag de originele tekeningen inzien, maar je mag ze niet meenemen uit het archief. Om de originele bouwtekeningen in je bezit te krijgen moet je ze dus kopiëren of fotograferen. Aan het kopiëren zijn bij de meeste gemeenten kosten verbonden. Hoeveel dat kost per kopie verschilt per gemeente. 

Je krijgt enorm veel papieren voor je neus, zorg er dus voor dat je weet welke tekeningen je moet hebben. Het is namelijk zonde om te betalen voor kopieën die we niet nodig hebben. 

Klik direct op jouw gemeente

Klik op de gemeente waar je de bouwtekeningen op wil vragen. Je gaat dan direct naar de juiste pagina. Op die pagina kun je meteen zien of je de bouwtekeningen online kunt opvragen, of op welke andere manier je dit kunt doen. 
Staat je gemeente er niet bij? Neem dan contact met ons op. (085) 001 26 00

2. Waarom heeft een architect de originele bouwtekeningen nodig?

Bij het bestellen van een schetsontwerp of een bouwtekening vragen wij de originele bouwtekeningen / archiefstukken van je huis. Hiermee kunnen wij namelijk op de beste manier bekijken wat de huidige situatie is van je woning en daar netjes op verder bouwen.

Aan de hand van de originele bouwtekeningen van je woning kunnen wij onze tekeningen maken. Hierdoor hoeven we niet op locatie te komen en bespaar je een hoop geld.

3. Welke bouwtekeningen moet je opvragen?

De gemeente heeft enorm veel documenten in het archief opgeslagen. Maar welke hebben wij nodig om voor jou een ontwerp, bouwtekening en constructieberekening te kunnen maken?

Plattegronden per bouwlaag
Geveltekeningen
Doorsnede tekeningen
Constructietekeningen
Situatietekening (optioneel)
Detailtekeningen (optioneel)

3. Wat als er geen originele bouwtekeningen beschikbaar zijn?

Het komt ooit voor dat de gemeente de originele bouwtekeningen van je woning niet meer heeft. In Rotterdam komt dit bijvoorbeeld vaker voor, omdat het stadsarchief tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest is. 

Dat is wel een vervelende situatie, aangezien dit wel gaat zorgen voor meer kosten. Er moet namelijk een architect bij je langs komen om de woning in te meten. 

Wil je meer weten over het in laten meten van je woning, bel ons dan eventjes op.

085 001 26 00