• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Buitengevel isolatie al eens overwogen?

Steeds meer mensen denken aan het verduurzamen van hun huis. Ondanks dat het best wel wat kan kosten, zijn mensen steeds bewuster van de voordelen op lange termijn en wat energieverbruik doet met het milieu. Het eerste waar mensen vaak aan denken zijn zonnepanelen of het isoleren van de spouwmuur. De laatste tijd zien we bij onze klanten die een jaren ’60, ’70 of ’80 huis hebben regelmatig voorbij komen dat ze de buitengevel en de buitenkant van het dak gaan isoleren. Deze manier van isoleren geeft meer rendement dan het isoleren van je spouwmuur of het isoleren vanuit de binnenkant. Reden genoeg om jou alles te vertellen over buitengevel isolatie.

Warmteverlies

Een huis verliest enorm veel warmte door de muren en het dak. Dit kan wel 20 tot 40 procent van de warmte zijn, afhankelijk van het type woning. Als we dat uitdrukken in gas komt dat bij een doorsnee hoekwoning neer op een gasverlies van zo’n 800 tot 1100 m3. Om je een nog beter beeld te geven. De huidige gasprijs ligt ongeveer op €0,80 per m3, dus jaarlijks is dat toch al snel €640,- tot €880,-. Moet je nagaan dat dit slechts de berekeningen zijn voor een hoekwoning, en alleen nog maar door energieverlies van het dak en muren.

Dit voorbeeld van Woonbewust.nl geeft een goed beeld van het energieverlies in een huis.

Hoe werkt buitengevel isolatie?

Het woord buitengevel zegt het al. Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant van je huis tegen de muur geplaatst. Je huis wordt hierdoor dus iets dikker. Tegen de isolatie wordt een afwerklaag geplaatst. Dit kunnen verschillende materialen zijn, maar vaak wordt er gekozen voor Steenstrips, bakstenen of stucwerk.

 • Stucwerk
 • Steenstrips
 • Gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten)

Vergunning
Als je de buitenkant van je huis gaat wijzigen, veranderd er dus ook iets in het straatbeeld. Daar moet je dus een vergunning voor aanvragen. Als je wijzigingen te groot zijn en niet in het straatbeeld pas, is de kans groot dat je er geen vergunning voor krijgt.

Voordelen buitengevel isolatie

Het isoleren van je buitengevel is niet de goedkoopste soort isolatie, maar heeft veel voordelen ten opzichte van andere isolatievormen.

Sterkere isolerende werking
Het isoleren van je buitengevel is de meest duurzame manier van isoleren. Warmte verdwijnt niet meer naar buiten en dit zorgt er voor dat de muren zelf ook opwarmen. Hierdoor slaan de muren de warmte op en wordt de warmte teruggegeven aan de binnenruimte. De warmte van de muur wordt dus optimaal benut. De isolatiewaarde die je kunt halen bij het isoleren van de buitenkant zijn niet te evenaren door het isoleren van de spouwmuur of de binnenkant van de woning.

Beschermt de wanden tegen temperatuurverschillen
Het isoleren van de buitengevel zorgt er voor dat je binnenmuren beschermd worden tegen temperatuurverschillen. Schade door spanningsverschillen is hierdoor verleden tijd.

Flinke besparing
Omdat er veel minder warmte verloren gaat, heb je ook een veel lager energieverbruik. Hierdoor kun je veel geld besparen op energiekosten. In het voorbeeld bij de paragraaf warmteverlies kun je zien dat je jaarlijks wel €900 kunt besparen bij een doorsnee hoekwoning. Verbruik je meer, dan kun je dus nog meer besparen en heb je de investering sneller terugverdient. De kosten voor het isoleren van de buitengevel bij een hoekwoning liggen ergens rond de €15.000, afhankelijk van de afwerking die je kiest. Het is dus echt een investering voor de lange termijn, aangezien je de investering over het algemeen pas tussen de 10 tot 15 jaar terugverdiend hebt. 

Beter beschermd tegen de seizoenen
In de winter heb je minder energie nodig om je huis comfortabel te verwarmen, en in de zomer beschermd je buitengevel isolatie je tegen de hitte. Het blijft namelijk veel koeler binnen.

Woning wordt meer waard
Bij het isoleren van de buitengevel wordt de hele buitenkant van het huis in een nieuw jasje gegoten. Hierdoor krijgt hij weer een nieuwe uitstraling, wat positief is voor de waarde van het huis. Uiteraard hebben de verbeterde isolatiewaarden van je huis de meeste invloed op de waardevermeerdering.

Je kunt subsidie krijgen
Als je het isoleren van de buitengevel combineert met een ander soort isolatie, zoals de spouwmuur isoleren, het dak, vloer of ramen isoleren, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen middels een subsidie.

Beter voor het milieu
De CO2 uitstoot wordt door het isoleren van de buitengevel vele malen minder. Dit is vanzelfsprekend veel beter voor het milieu. Met de spouwmuur isoleren of de binnenzijde isoleren verminder je ook de CO2 uitstoot, maar niet zo veel als bij het isoleren van de buitengevel.

Geen ruimteverlies aan de binnenkant
Het voordeel van het isoleren van je buitengevel ten opzichte van de binnenkant, is dat je geen leefruimte verliest.

Geen koudebruggen meer
Door de buitengevel isolatie is je huis voorkom je koudebruggen bij de aansluitingen van de vloer en muur. Je huis krijgt als het ware een nieuw jasje. Water en koude lucht wordt zo buiten gehouden en de warmte blijft binnen. Schimmelvorming door condensatie is hiermee ook verleden tijd.

Heeft het dan ook nadelen?

Alle voordelen hebben ook zo zijn nadelen. Ook voor het isoleren van de buitengevel zijn er wat mindere punten te benoemen. Echter is het op de lange termijn altijd een goede investering.

Vergunning
Omdat je de buitenkant van de gevel gaat wijzigen en het straatbeeld veranderd, heb je hier een vergunning voor nodig. Het aanvragen van een vergunning kost vooral veel tijd, maar ook extra geld, omdat je bouwtekeningen en constructieberekeningen moet laten maken, en legeskosten betaald bij de gemeente.

Duurder
Het is veel duurder dan het isoleren van je spouwmuur of het isoleren van de binnenkant van je huis. Je zult dus een goede berekening moeten maken of het isoleren van de buitenkant voor jou iets op gaat leveren. Op de lange termijn is dit altijd het geval.

Professioneel werk
Het plaatsen van isolatie aan de buitengevel is specialistisch werk en kun je niet zelf doen. Er komt veel bij kijken omdat je huis dus iets “dikker” wordt. De aansluiting met het dak, de dakgoot en kozijnen moeten dus ook aangepast worden. Aangezien je te maken krijgt met het dauwpunt in de constructie, koudebruggen, luchtdichtheid en ventilatie, is het wel zo fijn als dit door een vakman gedaan wordt die precies weet wat hij doet.

Lange terugverdientijd
Hoe lang de terugverdientijd is voor jou, is natuurlijk afhankelijke van de hoeveelheid gas die je bespaart. Maar over het algemeen heb je 10 tot 15 jaar nodig om de investering terug te verdienen. Vaak zien we dat deze investering gedaan wordt bij mensen tussen de 30 en 45 jaar. Zij hebben namelijk nog jaren profijt van de investering.

Geen optie voor monumenten of dorps- of stadsgezicht
Isoleren van de buitengevel is geen optie als je een huis hebt met een monumentale status of de status van een beschermd dorps- of stadsgezicht. Bij deze woningen mag er namelijk niets aangepast worden aan de buitengevel. Het kan vaak al een heel gedoe zijn om de kozijnen te vervangen, laat staan dat je de gehele gevel mag vernieuwen. Voor deze huizen is het isoleren van de buitenkant gewoonweg geen optie.

Buren doen niet mee
Als je een tussenwoning hebt of een twee onder een kap, dan zou het fijn zijn als je buren ook meedoen met het isoleren van de buitengevel. Je gevel komt namelijk iets naar voren, waardoor het mooier zou zijn als er geen verschil te zien is met de buren. Willen ze niet meedoen, dan kun je nog steeds kiezen voor het isoleren van je buitengevel, echter zal er dan een klein verschil optreden tussen de huizen.

Praktische redenen waarom je voor het isoleren van de buitengevel moet kiezen?

De belangrijkste reden is natuurlijk dat je het isoleren van de buitengevel ziet als investering voor de toekomst. We kunnen je ook een aantal situaties schetsen waarop je zeker zou moeten kiezen voor het isoleren van je buitengevel.

Je huis heeft geen spouw
Huizen gebouwd vóór 1930 hebben geen spouw. In dat geval is het knap lastig om je spouwmuur te isoleren en moet je voor een andere optie gaan.

Spouw te smal
Huizen uit de jaren ’60, ’70 en ’80 hebben over het algemeen een smallere spouw, omdat er toen nog geen isolatiemateriaal in verwerkt werd. Door de smallere spouw kun je een veel minder hoge isolatiewaarde halen. Dat is een van de redenen waarom wij isolatie van de buitengevel vaak voor zien komen bij klanten die een huis hebben uit de jaren ’60, ’70 of ’80.

Buitenmuur heeft onderhoud nodig
Het kan natuurlijk voorkomen dat de buitenmuur van je woning nodig onderhoud nodig heeft, omdat het voegwerk bijvoorbeeld niet meer goed is. In dit geval is het een goede keuze om dit te combineren met het isoleren van de buitengevel.

Energieneutraal huis
Wil je een energieneutraal huis, dan moet je huis extreem goed geïsoleerd zijn. De waardes die hier voor nodig zijn, zijn niet te behalen met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.

 

“Combineer spouwmuurisolatie met het isoleren van de buitengevel. Je hebt dan minder isolatiemateriaal nodig aan de buitenzijde om dezelfde isolatiewaarde te behalen.”

 

Ventilatie

Met het isoleren van de buitengevel komt er weinig tot geen lucht binnen in je woning. Een goed geventileerd huis is natuurlijk erg belangrijk voor je gezondheid. Zorg er dus voor dat je huis goed geventileerd wordt. Over het algemeen zal de partij waardoor je de buitengevel isolatie laat doen je hierover adviseren

 

Nog niet overtuigd, dan kun je het artikel van Gevelbouw eens lezen over luchtdicht bouwen en isolatiewaarden. Ook kun je eens kijken op de site van STO Isoned. Deze partij komt vaak naar voren bij klanten waarvoor we de vergunningaanvraag voor gevelisolatie gedaan hebben.

 

Architect

Wil je advies bij het verduurzamen van je huis?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in,

wij kunnen je hier zeker bij helpen.