• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

CPO Bouwen, wat is het en hoe werkt het.

Je eigen woning bouwen, voor veel mensen is het een droom, en voor veel mensen zal het ook een droom blijven. Terwijl er toch echt wel creatieve manieren zijn om goedkoper een eigen woning te bouwen. Een daarvan is CPO bouwen, wat staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Deze vorm van bouwen wordt steeds populairder in Nederland. In deze blog gaan we je vertellen wat CPO bouwen precies is, wat de voor en nadelen zijn en welke stappen je moet doorlopen.

 1. Wat is bouwen met CPO?
 2. De voordelen van CPO bouw
 3. De nadelen van CPO bouw
 4. Zo ziet het proces er uit
 5. Voor wie is CPO geschikt?

1. Wat is bouwen met CPO?

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ontwikkel je samen met een groep mensen (je toekomstige buren) die ook een huis willen bouwen een woningbouwproject. Er zit dus geen projectontwikkelaar tussen, wat scheelt in de kosten. Als CPO groep ga je dus samen aan de slag met de architect en zul je ook gezamenlijk inkopen. Met deze vorm van bouwen kun je enorm veel geld besparen omdat je bouwt tegen de kostprijs. Je betaald dus precies wat de woning kost.

Voorbeeld CPO project: 18 woningen in Dordrecht

2. De voordelen van CPO bouw

Nu je weet wat het is, ben je natuurlijk ook benieuwd naar de voordelen. Waarom zou je eens onderzoek moeten gaan doen naar bouwen met CPO? OM de volgende redenen is het zeker de moeite waard om eens te kijken of CPO iets voor jou is.

Invloed op de wijk
Samen met de andere leden van de CPO ben jij in charge. Jullie samen bepalen het ontwerp en zijn niet afhankelijk van een projectontwikkelaar. Je hebt niet alleen invloed op je eigen huis, maar ook over de invulling van de wijk. Komt er een grasveldje met een speeltuintje, en hoe zit het met de parkeergelegenheid. Allemaal zaken waar jij met de CPO invloed op hebt.

CPO bouw
CPO project met gedeelde leefomgeving

Regie over eigen woning
Je kunt je huis zo samenstellen dat hij voldoet aan al je woonwensen. De architect maakt aan de hand van je wensen een ontwerp.
Ook kun je vaak de grootte van je kavel zelf kiezen.

Scherpe prijsafspraken
Omdat je gezamenlijk inkoopt, kun je profiteren van schaalvoordeel. Materialen zoals dakpannen, bakstenen cement kun je dus groot inkopen, waardoor je deze producten goedkoper kunt inkopen. Ook kun je betere prijsafspraken maken met bijvoorbeeld een aannemer of een architect.

Goedkoper in zijn geheel
Niet alleen de scherpere prijsafspraken zorgen er voor dat je goedkoper kunt bouwen. Je hebt zelf de regie, zonder dat er een projectontwikkelaar tussen zit. Hierdoor bouw je tegen de kostprijs en betaal je niet de marktwaarde van de woning. Het is natuurlijk afhankelijk van vele factoren, maar gemiddeld kun je toch wel tussen de 10 en 30% besparen met CPO. Financieel gezien is dit dus de moeite waard om eens te onderzoeken.

Tijdsbesparing
Als je een woning gaat bouwen ben je normaal gesproken zelf verantwoordelijk voor alles wat er geregeld moet worden. Alles moet je zelf in de gaten houden en organiseren, wat je enorm veel tijd en energie kost. Met CPO worden taken verdeeld over all deelnemers. Je bent dus lang niet zo veel tijd en energie kwijt als normaal. Het is dus ook een relaxtere manier van bouwen.

Bonding
Er is geen betere manier om je buren te leren kennen dan bouwen met CPO. Je bouwt door de nauwe samenwerking en het gezamenlijke doel een speciale band op, die best wel eens tot een hele goede vriendschap kan leiden. Bouwen met CPO is dus een goede manier voor een saamhorige buurt.

3. De nadelen van CPO bouw

Alles heeft zijn keerzijde. Zo heeft ook bouwen met CPO wel wat mindere kanten, maar zoals je zult zien zijn er meer positieve punten dan negatieve punten. De vraag is echter, hoe zwaar weegt ieder punt voor jou. Hieronder zie je de mindere punten van bouwen met CPO.

Eigen geld is een must
Het zit namelijk zo. Aan het begin van een CPO project kom je nog niet in aanmerking voor een hypotheek. Dat is pas in een later stadium. Om bijvoorbeeld de bouwtekeningen te laten maken en de leges te betalen voor je omgevingsvergunning heb je eigen geld nodig.

Be patient
Heb jij niet zo veel geduld, dan is CPO misschien niet zo’n goed idee voor jou. Een hoge dosis tijd en geduld heb je wel nodig als je hier aan gaat beginnen. Een CPO kan makkelijk een aantal jaar duren voordat het klaar is. Eerst moet er namelijk veel onderzoek verricht worden om de haalbaarheid te toetsen. Ook moet er enorm veel afgestemd worden en hiervoor moet je vaak samenkomen met je toekomstige buren. Het proces is dus intensief, maar het eindresultaat is vaak wel iets om naar uit te kijken.

Veel meningen
Samenwerken met veel mensen is natuurlijk hartstikke leuk als alles goed gaat. Maar veel mensen betekent veel meningen en persoonlijkheden. En niet iedereen kijkt overal hetzelfde naar. Dit kan dus ook wel eens voor irritaties of misverstanden zorgen. Het is dan ook geen overbodige luxe om een professional in te schakelen bij een CPO project om de vergaderingen in goede banen te leiden.

4. Zo ziet het proces er uit

Oke. Nu je een afweging kunt maken of het iets voor je zou kunnen zijn, gaan we iets dieper in op het proces. Hoe gaat bouwen met CPO precies in zijn werk?

1. Een locatie vinden
Meestal worden locaties voor CPO projecten door gemeenten, projectontwikkelaars of particulieren beschikbaar gesteld. Ze organiseren vaak één of meerdere informatieavonden waar je naartoe kunt gaan. Via internet kun je vaak ook al veel informatie vinden, of opvragen. Dit is de meest gebruikelijk manier om een locatie te vinden voor een CPO project. Is het iets voor jou, dan kun je je inschrijven voor het project.

cpo project

2. Vereniging oprichten
Je gaat samen met andere deelnemers een project beginnen waar veel beslissingen genomen dienen te worden. Je gaat dus opereren als één geheel. Daarom moet er een vereniging opgericht worden waarbij iedereen evenveel stemrecht krijgt. Iedereen weet van tevoren waar hij of zij aan toe is en hoe beslissingen genomen gaan worden.

3. Bouwbegeleider aanstellen
Een bouwbegeleider is een belangrijk onderdeel van een CPO project. Deze beschikt over de juiste kennis, waarover de deelnemers over het algemeen niet beschikken, en zorgt voor een onafhankelijke kijk op het project. Het kan zo zijn dat iemand binnen de vereniging wel over de juiste kwaliteiten beschikt, maar dan nog zou ik kiezen voor een onafhankelijke bouwbegeleider, aangezien deze geen eigen belang heeft.

4. De architect
Een andere belangrijke keuze is de keuze voor een architect. Meestal ga je niet in zee met de eerste de beste architect, maar onderzoek je welke het beste bij het project past en vraag je meerdere offertes op. Heb dus contact met meerdere architecten en maak dan een gezamenlijk besluit. De architect kan eventueel ook de indeling van de kavels maken, mocht dat er nog niet zijn. In dit stadium is het belangrijk dat je weet wat je woonwensen zijn. Er wordt namelijk gekeken wat de mogelijkheden zijn. Deze worden daarna omgezet naar een ontwerp. Je moet je bij het ontwerp natuurlijk houden aan de eisen die gesteld zijn in het bouwbesluit en de voorwaarden die gesteld zijn door de gemeente. Voor de architect is het dus zaak dat hij hier goed van op de hoogte is.

5. Omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning is een onmisbaar onderdeel. Zonder vergunning mag je namelijk niet gaan bouwen. De meeste architecten bieden de mogelijkheid om de vergunningaanvraag voor je te regelen. Hierdoor hoef je niet steeds als tussenpersoon te dienen bij eventuele aanpassingen. Die kunnen direct met de architect opgepakt worden. Natuurlijk zullen ze jou altijd op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

6. Een aannemer zoeken
Met de tekeningen van de architect kun je op zoek naar de juiste aannemer. Ga je dit al eerder doen, zonder tekeningen, dan kan de aannemer je geen nauwkeurige offerte verschaffen.
Net als bij het zoeken van een architect moet je ook niet meteen met de eerste aannemer in zee gaan. Ga met meerdere aannemers om de tafel en vergelijk de offertes om te kijken welke aannemer het beste bij jullie past. Het is belangrijk dat je hier zorgvuldig mee om gaat, de aannemer die je kiest werk je namelijk heel het project mee samen en is verantwoordelijk voor de kwaliteit die geleverd wordt. Als je eenmaal een keuze gemaakt hebt voor een aannemer, of misschien heb je er wel twee gekozen waar je uit gaat kiezen, is het tijd om te gaan onderhandelen over de prijs. De bovengenoemde bouwbegeleider speelt hier ook een belangrijke rol in. Deze heeft dit namelijk al veel vaker gedaan en weet hoe hij de beste prijs kwaliteit verhouding kan krijgen.

7. Start bouwen
Bij de architect heb je bouwtekeningen laten maken voor de omgevingsvergunning. Deze dienen ook als basis voor de aannemer. Hierdoor weet hij precies hoe de indeling van jouw huis er uit ziet en wat hij moet gaan bouwen. Dit zorgt er ook voor dat het niet onverwachts duurder uitvalt.

CPO vereniging in Schagen. Bron: rodi.nl

8. Ready!
Het lijkt zo allemaal alsof het niets voorstelt, maar al deze acht stappen kunnen dus makkelijk een paar jaar in beslag nemen. Wie weet doe je al een jaar over stap 1 en 2. Maar… als het eenmaal zo ver is en je droomhuisje klaar is, zie je dat het allemaal de moeite waard is geweest.

5. Voor wie is CPO geschikt?

Het is niet zo dat CPO voor een bepaalde doelgroep is. CPO is voor iedereen. Zowel voor starters, doorstromers en senioren. Ook als je andere wensen hebt. Het is wel zo dat de gemeente een bepaalde doelgroep in gedachte kan hebben waar ze zich op richten. Maar er zijn voor alle doelgroepen CPO projecten te vinden. Wat wel belangrijk is, is dat je betrokken wil zijn bij het project en er veel tijd en energie in wil steken.

 

Architect

Wil je gratis advies over CPO van een architect?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.