• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  - Eindhoven -
  133 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10

Groen dak aanleggen? Bekijk de voordelen

In onze ogen behoort een groen dak misschien wel tot één van de meest opvallende duurzame verschijningen binnen de architectuur. Vaak denken mensen dat groene daken enkel aangelegd worden om een gebouw ’mooi’ te maken. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Een groen dak levert daadwerkelijk een bijdrage aan het wooncomfort en de gezondheid van mensen en de omgeving. Wil je weten hoe deze daken precies werken en waarom je moet kiezen voor het aanleggen van een groendak op je toekomstige aanbouw, opbouw of nieuwe huis? Lees dan snel verder! We vertellen je alles over de voordelen van deze oplossing. Ook geven we je tips hoe je de meest voorkomende nadelen kunt tegengaan.

De voordelen van een groen dak

Vaak hoor je dat een groen dak de isolatiewaarde van je woning verhoogd. Als je kijkt naar hoe een groen dak werkt, dan is dit niet helemaal correct. Op het dak komt een extra laag dagbedekking waardoor de temperatuurschommeling op en onder het dak flink minder is. Op een dak zonder beplanting kan in de zomer een temperatuur gemeten worden van wel 80 tot 90 ºC. Bij een groendak is de temperatuur stabieler en zal deze liggen rond de 37 ºC. Het voordeel hiervan is dat het in jouw huis een stuk koeler is waardoor de eventuele airco uit kan blijven.

In winter zorgt deze laag juist voor een extra schil waar de kou doorheen moet dringen. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en houd je de kou buiten de deur! Het gevolg voor jou? De lagere stook- en energiekosten zorgen dat je dit geld aan leuke dingen kunt besteden. Een ander groot voordeel is dat de vegetatielaag werkt als een geluidsbarrière. Dit geeft zowel binnen als buiten huis meer rust.

Ben jij duurzaam bezig met zonnepanelen? Dan bieden groene daken een extra groot voordeel voor je! Door het verlagen van de temperatuur van het dak kan het rendement van jouw zonnepanelen omhoog. Bij een ‘gewoon’ dak kan de oppervlakte van het paneel 65 ºC worden waardoor je 20% verliest aan rendement. Door het koel houden van je panelen gaat het rendement van de zonnepanelen gemiddeld weer met 10% omhoog!

Een groen dak, gezond voor mens en milieu

Naast de voordelen die je zelf ervaart, levert een groendak ook een bijdrage aan de verlaging van de temperatuur in jouw omgeving. Vooral in stedelijke gebieden is er weinig groen te vinden. De toename van bestrating in tuinen, asfalt op straat en donkere dakbedekking zorgt voor een temperatuurstijging in de stad. Met een moeilijk woord ook wel het ‘Urban heat island’-effect genoemd.

Door meer groen te laten terugkeren in deze gebieden zakt de temperatuur, maar zorgt het ook voor positieve effecten voor jou als mens. Planten kunnen fijnstof filteren en dragen bij aan de CO2 reductie en productie van zuurstof. Dit is niet alleen gezonder voor jou, maar ook voor de biodiversiteit van het land! Een ander voordeel voor mens en milieu is dat meer groen op de daken ons rioleringsstelsel ontlast. De opbouwhoogte van het dak werkt als een waterbuffer waardoor het een vertragende werking heeft naar het riool. Een stelregel: hoe hoger de opbouwhoogte hoe meer water het vasthoudt!

Groene daken en subsidies

Steeds meer gemeentes willen bijdragen aan een duurzamer Nederland. Dit stimuleren zij in de vorm van subsidies voor zowel bedrijven als particulieren. Toch staat de subsidieregeling voor groene daken nog in de kinderschoenen. De mogelijkheden verschillen per gemeente.

Woon je in Amsterdam? Dan ben jij een geluksvogel. De gemeente Amsterdam is namelijk koploper in subsidies voor deze daken. Je kunt wel tot 50% van de kosten terug krijgen wanneer je minimaal 30m2 dak laat voorzien van groen. De wateropslagcapaciteit moet dan wel minstens 30 liter per vierkante meter zijn. Ook steden zoals Breda en Den Bosch willen graag meer groen in de stad en bieden mogelijkheden qua subsidie!

Waarde verhoging:

Kies je voor een groendak? Dan wordt de waarde van je huis of pand hoger. Dit komt met name omdat de levensduur van het dak wordt verlengd. De vegetatielaag beschermd de waterkerende dakbedekking tegen UV-straling, temperatuurwisselingen, regen en wind. Voor de keuze van ‘bitumen’ kan de levensduur oplopen tot 20-30 jaar. Kies je voor EPDM als dakbedekking? Dan kan dit zelfs oplopen tot wel 50 jaar! Naast de langere levensduur van het dak van je woning, stijgt ook in waarde door:

 • Een duurzame uitstraling
 • Esthetische meerwaarde
 • Verlagen van de energiekosten

Verschillende soorten groene daken

Van horizontaal tot verticaal. Dit type dak is constant in ontwikkeling en is te koop in allerlei vormen, maten en soorten. Het is zelfs mogelijk om naast je dak ook jouw gevel te voorzien van groen. Er is één groot verschil in het type dak: het extensieve en intensieve groene dak. Om je duidelijk uit te leggen wat het verschil is hebben we voor jou de onderstaande tabel gemaakt. Het verschil zit hem met name in het groen wat er geplaatst wordt op het dak. Ons advies om te kiezen voor de extensieve variant wanneer je van jouw dak geen tuin wilt maken. Ook is het slim om voor deze variant te kiezen als je een schuin dak wilt voorzien van planten. Binnen de extensieve groene daken krijg je meer keuzes! Welke soort plant, systemen en substraat wil je? Wil je een keer sparren over de mogelijkheden? Dan raden we je aan om contact op te nemen met Greenmakers. Een goed advies zorgt ervoor dat je optimaal kunt profiteren van alle voordelen!

 

 

Voorkomen is beter dan genezen:

Een groen dak heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen die we zeker niet voor je willen verbergen. Een groot aantal van deze nadelen kun je namelijk bij voorbaat al voorkomen! Afhankelijk van het type dak wat je kiest, zul je in eerst moeten investeren. Door het stimuleren van duurzame oplossingen door gemeenten kun je tot wel 50% van deze investering terugkrijgen. Let op: dit is wel sterk verschillend per gemeente. Een lekkage aan het dak is ook wel eens een probleem. Door de beplanting is de lekkage vaak lastiger te vinden, maar ook daar hebben ze een oplossing voor! Wil jij weten welk type dakbedekking het beste past bij jouw situatie? Dat leggen de mannen van Greenmakers je haar fijn uit.

Kort samengevat:

Een groen dak is duurder dan een ‘normaal’ platdak, maar verdien je op termijn zeker terug! Minder stoken en koelen betekent meer overhouden om leuke dingen te doen. De levensduur van je dak wordt +/- 2 keer langer en de waarde van je huis stijgt. Ook is het nog goed voor de gezondheid van je medemens en het milieu. Zitten er dan geen nadelen aan een groendak? Jazeker wel. Maar de meeste nadelen kun je al voorkomen door te kiezen voor een partij die je eerlijk advies geeft!

Wil je meer weten over dit ontwerp? Neem dan contact op met Greenmakers. Zij kunnen al je vragen over groene daken beantwoorden!

ArchitectDirect – Architectuur, betaalbaar voor iedereen!-