• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Wonen zonder gas

Wonen zonder gas

Wonen zonder gas is nog niet weggelegd voor veel huishoudens in Nederland. Toch zie je tegenwoordig veel advertenties/artikelen over energieneutrale woningen. Wanneer behoort jouw woning tot de groep energieneutrale huizen en wat zijn voor jou de mogelijkheden? In dit blog bericht bespreken we de huizen die vallen onder de categorie Nul op de Meter (NOM). Ofwel huizen die niet aangesloten zijn op het gasnet in Nederland.

Bij een energieneutrale woning is de norm dat deze net zoveel energie oplevert dan dat er totaal gebruikt wordt. Door bijvoorbeeld jouw huis beter te isoleren, maak je minder gebruik van de verwarming wat leidt tot een lagere energierekening. Bij Nul op de Meter woning gaan we een stapje verder. In deze woning wordt geen gas gebruikt en is er zelfs geen gasaansluiting in de meterkast aanwezig!

Maar hoe worden deze huizen verwarmd dan? Dat doen zonnepanelen in samenwerking met de elektrische warmtepomp. De warmtepomp zorgt in de winter voor het verwarmen van de woning en voor verkoeling in de zomer! Zo blijf je genieten van het wooncomfort van je woning.

Gebouwgebonden en gebruikersgebonden energiegebruik:

Bij energieverbruik spreken we altijd over twee ‘soorten’ verbruik. Gebouwgebonden en gebruikersgebonden energieverbruik. Termen die we hieronder voor je zullen toelichten.

Gebouwgebonden energiegebruik

Is het gebruik dat direct afhankelijk is van hoe de woning is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is de verwarming en de ventilatie. Dit gebruik wordt gemeten  met de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC).

Gebruikersgebonden energiegebruik

Is het gebruik door apparaten die de bewoners zelf meenemen in het gebouw. Denk hierbij aan een droger, wasmachine, koelkast, laptop etc.

Wonen zonder gas of energie neutraal?

Wat hebben deze soorten energieverbruik nu te maken het ‘label’ van je woning? Veel, heel veel zelfs! Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Hierbij hoort een EPC van 0, wat energie neutraal betekend. Hoe lager de EPC hoe voordeliger het voor je is. Een Nul op de Meterwoning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie op. Over een heel jaar gezien wordt er dus net zoveel energie opgewekt als dat er door de bewoners gebruikt wordt.

Hoe maak je jouw huis energiezuinig?

Wat kun je zelf doen om jouw woning energiezuiniger te maken? Slimme keuzes maken zodat je zelf de energie opwekt. Maar welke maatregelen kun je nemen om dit te realiseren?

 • Een warmtepomp
 • Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
 • Zonnepanelen
 • Hoogwaardige isolatie

dit alles uiteraard “zonder” gas aansluiting.

Conclusie:

Wonen zonder gas gaat een stapje verder dan een energieneutrale woningen. De Nul op de Meter woning zorgt voor een perfecte balans qua energieverbruik, wooncomfort en geeft je een enorme besparing op je maandlasten. Heb je vragen over dit ontwerp, of wil je meer weten over hoe je kunt leven zonder een gasaansluiting? Laat het ons dan weten. Wij delen graag onze kennis met jou!

Bouwen zonder gas

 

 

 

 

 

ArchitectDirect – Architectuur, betaalbaar voor iedereen-