• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Hoe en waar ga ik een aannemer zoeken?

Je moet een aannemer gaan zoeken als je een nieuw huis gaat bouwen of verbouwen, en je dit niet zelf kunt doen. Echter is de ene aannemer de andere niet en je wilt natuurlijk een betrouwbare aannemer die bij je past en die ook nog eens voor een leuke prijs kan bouwen. Een dure verbouwing waar achteraf van blijkt dat er veel fouten zijn gemaakt die resulteren in nog meer kosten, zit uiteraard niemand op te wachten. We snappen dat de keuze erg moeilijk is, daarom gaan we je helpen de juiste aannemer te kiezen.

Wat doet een aannemer?

Allereerst zullen we even uitleggen wat een aannemer precies is. Een aannemer is een onderneming of een persoon die de verantwoordelijkheid op zich neemt om een bouwwerk te realiseren en te coördineren. Dat gebeurd allemaal tegen een prijs en termijn die vooraf in een contract is overeengekomen. Dat kan een nieuw te bouwen woning zijn, maar natuurlijk ook een verbouwing of renovatie.

Wanneer start je met het zoeken naar een aannemer?

Wat wil je gaan doen?

Voordat je gaat zoeken naar een aannemer moet je zelf goed inzichtelijk hebben wat precies de plannen zijn. Een aannemer kan namelijk geen offerte maken als hij niet goed weet wat hij moet gaan bouwen. Dit is een belangrijke fase waar je zeker even de tijd voor moet nemen.

Weet je niet precies wat je plannen zijn en wil je daar graag hulp bij hebben, dan kun je het beste een architect inschakelen. De architect heb je namelijk toch nodig om de bouwtekeningen uit te laten werken die nodig zijn voor een vergunningaanvraag en/of voor de aannemer. Ze kunnen je dan direct helpen bij twijfels die je hebt.

Nauwkeurige offerte

Zodra je weet wat je wilt gaan doen, kun je in principe offertes op gaan vragen bij aannemers. Maar, hele nauwkeurige offertes kunnen ze dan nog niet voor je maken. Ons advies is om eerst de bouwtekeningen te laten maken, en daarna pas aannemers zoeken waar je offertes op gaat vragen. Op bouwtekeningen staat precies beschreven wat er gebouwd moet worden. Hiermee kunnen aannemers veel nauwkeuriger hun offertes opstellen.

Kortom, je kunt beginnen met het opvragen van offertes bij aannemers als:

 • Je weet wat je wilt gaan doen – Minder nauwkeurige offerte
 • Als je bouwtekeningen klaar zijn – Nauwkeurige offerte

Tip: Begin op tijd met het laten maken van je bouwtekeningen. Heb je haast, dan werkt dit niet in je voordeel en gaat dit waarschijnlijk meer kosten dan nodig is.

Waar ga je aannemers zoeken?

Google

Je kunt op verschillende manieren zoeken naar een aannemer. Vriend google zet ze allemaal voor je op een rijtje als je zoekt naar aannemer, of aannemer [jouw plaats]. Echter ken je de meeste bedrijven die je hier tegen komt niet persoonlijk. Dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van deze bedrijven.

Via een bekende

De beste manier om een aannemer te vinden is volgens ons via een bekende. Vraag om je heen of iemand een goede aannemer weet en laat je door die persoon goed informeren. Bekijk eventueel het eindresultaat wat die aannemer gemaakt heeft. Ook dit geeft natuurlijk geen garanties, maar wanneer iemand al eerder positief gewerkt heeft met een aannemer, is dit wel betrouwbaarder.

Werkspot

Je kunt ook zoeken via werkspot. Hier zet je je project op, waarna aannemers zelf kunnen reageren op jouw project. Vervolgens kun je hier zelf ook weer op reageren. Voor kleinere projecten is dit een goede manier, maar voor grotere projecten zou ik dit niet aanraden. Via werkspot reageren veelal zzp’ers of kleine, niet erkende bouwbedrijven. Ook dit zegt natuurlijk niet alles over kwaliteit.

Social media

Social media heeft natuurlijk een groot bereik en je kunt hier mensen bereiken die je niet dagelijks of wekelijks spreekt, maar die je wellicht wel kunnen helpen. Zet een oproep op Facebook, Instagram of LinkedIn. Zo kunnen ook vrienden van vrienden je helpen bij het vinden van een aannemer.

Via je architect

Maak je gebruik van een architect, dan kan deze wellicht aannemers aanbevelen waar ze positieve ervaringen mee hebben. Net als bij een aanbeveling via een bekende geeft dit een goed beeld van een aannemer.

Waar let je op bij het zoeken van een aannemer?

Nu je weet waar je ze kan vinden, is het wel fijn als je ook weet waar je de aannemers op moet beoordelen. Welke aannemer moet je uiteindelijk kiezen?

Gevoel

Het belangrijkste bij de keuze voor een aannemer is jouw gevoel. Heb je direct een slecht gevoel bij een aannemer, ook al heeft hij zulke mooie referenties, dan moet je het gewoon niet doen. Schat bijvoorbeeld in hoe een aannemer zou reageren over een discussie.

Lokaal of niet

Een aannemer uit de buurt kent vaak iedereen. Nieuws gaat snel rond en de aannemer kan zich dus geen negatieve verhalen gebruiken. Een lokale aannemer heeft een reputatie hoog te houden en vraagt vaak geen, of veel minder voorrijkosten. Komt de aannemer van verder weg en na het afronden van het project moeten er nog wat kleine werkzaamheden verricht worden, dan kan dit ooit problemen opleveren. Voor een klusje van een uurtje wil hij namelijk niet een halve dag onderweg zijn. Dat zou in veel discussie kunnen resulteren.

Referenties

Beoordelingen van mensen waarvoor de aannemer eerder gewerkt heeft zijn een goede graadmeter voor de kwaliteit van de aannemer. Kijk altijd eerst wat je online kunt vinden over de aannemer. Je kunt ook een aantal referenties opvragen bij de aannemer, die je dan even kunt opbellen of bezoeken. 1 of 2 is al voldoende. Beoordeel zelf altijd hoe betrouwbaar deze referenties zijn. Het kan natuurlijk dat de aannemer het nummer van een bekende doorgeeft. Grote kans dat die heel positief is;) Kijk ook altijd even op klachtenkompas.nl.

Specialisme

Iedere aannemer heeft zo zijn specialisme(s). Kijk dus goed hoeveel ervaring een aannemer heeft met de werkzaamheden die bij jou gedaan moet worden.

Website

Je kunt natuurlijk een oordeel vellen aan de hand van de website van de aannemer. Ondanks dat ze ervaring hebben met bouwen, hebben ze geen kaas gegeten van het bouwen van een website. Hier is dan ook vaak niet al te veel aandacht aan besteed. Ik raad je dan ook niet aan om een aannemer te beoordelen op hoe de website er uit ziet. Je kunt natuurlijk wel beoordelen op de projecten die ze op de website hebben staan en welke specialismen ze hebben.

Einddatum project 

Projecten lopen vaak uit, dat is natuurlijk niet fijn, maar hou hier vooraf al rekening mee. Hoe gaat een aannemer hier mee om, en voor welke regeling staat hij open. Dit zegt al veel over een aannemer. Spreek samen een deadline af waarop alle werkzaamheden klaar moeten zijn. Daarna spreek je af wat de consequenties zijn als deze datum niet gehaald wordt. Bijvoorbeeld een korting als de werkzaamheden meer dan een week uitlopen.

Natuurlijk zijn er ook ooit situaties waarbij jij zelf voor vertraging zorgt. Bijvoorbeeld als je nieuwe wensen hebt. Dit kun je ook vooraf vastleggen. Wat wordt het traject als er bepaalde nieuwe wensen ingebracht worden

Leg afspraken altijd zwart op wit vast. Email is hierbij het makkelijkste. Veel mensen denken, het zal wel, ik vertrouw het wel. Maar het is een kleine moeite waarmee je een hoop ellende kunt besparen.

Communicatie

Communicatie met de aannemer is ook een belangrijke beoordelingsfactor. Hoe goed is een aannemer bereikbaar, hoe lang duurt het voor hij reageert op mailtjes, komt hij afspraken na. Loopt dit al direct niet zoals je zou willen, dan kun je je afvragen of je met deze aannemer wil samenwerken.

Keurmerk

Het Bouwgarant keurmerk geeft je meer zekerheid over de betrouwbaarheid en vakkundigheid van een aannemer. Aannemers met dit keurmerk zijn verplicht te werken volgens landelijke richtlijnen. Het kan zijn dat een gecertificeerde aannemer iets duurder is, maar je hebt dan ook wel wat meer financieel zekerheid. Gaat namelijk de aannemer failliet terwijl je al aanbetaald hebt, dan vergoed Bouwgarant in sommige gevallen de aanbetaling. Hiervoor betaal je een kleine bijdrage aan Bouwgarant.

Organisatiegrootte

Bij een grotere aannemersbedrijf heb je vaak iets meer zekerheid dan bij een zzp’er. Niet persé op het gebied van kwaliteit, maar stel je voor dat je een zzp’er op je project zet en hij wordt ziek. Dan loopt je project vertraging op. Terwijl bij een groter bedrijf een vervanger gestuurd wordt. Dit is dus een afweging die je moet maken, aangezien een groter bedrijf meestal iets duurder is.

Offerte

Is je offerte duidelijk? De offerte geeft namelijk weer wat er uitgevoerd gaat worden. Jouw wensen moeten dus omvat zijn in hetgeen er op de offerte beschreven staat. Als je achteraf discussie krijgt, ook juridisch gezien, wordt er altijd gekeken naar wat er in de offerte is afgesproken.

Prijs

Prijs is absoluut een belangrijke factor, echter is de goedkoopste keuze over het algemeen niet de beste keuze. Als je achteraf nog voor onvoorziene kosten komt te staan ben je uiteindelijk toch niet goedkoper uit. De prijs moet natuurlijk wel concurrerend zijn aan andere offertes, maar baseer je keuze vooral op bovenstaande factoren.

Een “goede” prijs is belangrijk, maar zeker niet het meest belangrijke

Onderhandelen over de prijs, hoe doe je dat?

Je hebt offertes opgevraagd bij een aantal aannemers en je hebt er twee geselecteerd die jouw voorkeur genieten. Jouw kennis van bouwen is niet al te groot (niet bij iedereen natuurlijk), waardoor het opvragen van meerdere offertes jouw meer inzicht geeft in de prijzen van werkzaamheden en je dus een sterkere uitgangspositie geeft. Offertes zijn moeilijk vergelijkbaar. Althans, dat argument gebruiken aannemers veel. Als je offertes opvraagt aan de hand van bouwtekeningen, is dit echter niet het geval. Op de tekeningen staat namelijk precies wat er gebouwd moet worden. Nog een reden dus dat je eerst bouwtekeningen moet laten maken alvorens je offertes van aannemers op gaat vragen.

Tip: Kies voor een vaste prijs, niet betalen per uur. 

Onderhandelen over de prijs

Je kunt bij een aannemer onderhandelen over de uurprijs en de totale prijs. Als je offertes opvraagt aan de hand van bouwtekeningen, zijn offertes van aannemers vergelijkbaar. Je kunt dan makkelijker aangeven dat een andere aannemer een lager uurtarief hanteert. Het argument dat hij beter werk levert valt dan in het niet, omdat de offertes vergelijkbaar zijn. Die andere aannemer gaat hetzelfde werk doen, voor minder.

Daarnaast kun je ook over het totaalbedrag onderhandelen. Als de offerteprijs 18.000,- is en je geeft aan dat je maar 15000,- te besteden hebt, heb je kans dat de aannemer lager wil gaan. Echter zijn het op het moment drukke tijden in de bouw, waardoor aannemers veel werk hebben en hier minder gevoelig voor zijn.

Waar moet je niet over beginnen? 

Iets waar je zelf waarschijnlijk ook een hekel aan hebt, is als mensen jou gaan vertellen hoe je je werk moet doen. Neem maar van mij aan dat een aannemer dat ook niet kan waarderen. Ga bijvoorbeeld niet onderhandelen over hoe het proces er uit moet komen zien, of de duur van de werkzaamheden. Dit zijn dingen die een aannemer zelf bepaalt. Voldoet dit niet aan jouw wensen, dan moet je de aannemer hier niet mee lastigvallen, maar gewoon een andere nemen die wel aan jouw wensen voldoet.

Zwart betalen

Zwart betalen is iets wat regelmatig voor komt in de bouw. Dit geeft belastingtechnisch wat voordelen, waardoor je wat voordeliger uit bent, maar daar staan natuurlijk wel wat risico’s tegenover.

 • Zwart is je opdracht niet te financieren uit je hypotheek.
 • Het is strafbaar, al is de kans klein dat je er zelf problemen mee krijgt. Eerder je aannemer.
 • Je hebt geen garantie en kunt nergens op terugvallen, want je kunt hier niet mee naar de rechter stappen natuurlijk.
  Wanneer de aannemer zijn afspraken niet nakomt heb je dus geen poot om op te staan. Aan jou dus of je dit risico wil nemen.

Hoe kun je geld besparen?

Hoe meer je door een aannemer laat regelen, hoe meer geld je betaald. Dat is uiteraard logisch. Maar een aannemer verdient niet alleen geld door het maken van uren, maar ook op materiaal. Als je zelf je materiaal inkoopt, kun je tot wel 25% besparen op de materiaalkosten. Je moet hier natuurlijk wel zin in hebben, en een beetje bouwkennis zou ook wel handig zijn. Bestel je namelijk verkeerde materialen, dan kost dit allemaal tijd. Daarnaast kan het voor ergernis zorgen bij de aannemer en de relatie verstoren. Dat is niet wat je wil in dit proces, omdat het eindresultaat hierdoor ook onder druk komt te staan. Als je besluit om de materialen zelf te bestellen, zorg en dan voor dat je weet wat je doet.

Bespaar geld met je bouwtekening

Een andere manier om geld te besparen gebeurd in het voortraject aan de hand van een bouwtekening. Het is al een aantal keren benoemd, maar met een bouwtekening kunnen aannemers een nauwkeurigere offerte maken. Geef ja enkel je wensen door met een klein ontwerpje, dan kan het zijn dat de offerte hoger uit valt. Wederom een voordeel van het laten maken van een bouwtekening.

 

Architect

Heb je behoefte aan het advies van een echte architect?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.