• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen
Je bouwvergunning

Omgevingsvergunning aanvragen

Je gaat verbouwen of een nieuw huis bouwen. Tenzij het om een vergunningsvrije verbouwing gaat, heb je altijd een bouwvergunning nodig. Lees hieronder wat je nodig hebt voor een vergunningaanvraag en hoe je deze kunt indienen.

Wil je liever telefonisch geholpen worden?
Plan dan een gratis adviesgesprek met Nick.

Omgevingsvergunning aanvragen

Je gaat verbouwen of een nieuw huis bouwen. Tenzij het om een vergunningsvrije verbouwing gaat, heb je altijd een bouwvergunning nodig. Lees hieronder wat je nodig hebt voor een vergunningaanvraag en hoe je deze kunt indienen.

Wil je liever telefonisch geholpen worden? Plan dan een gratis adviesgesprek.

Welke documenten heb je nodig?

Op maat gemaakte offerte in 3 minuten

Verbouwing

Dit heb je nodig
Op maat gemaakte offerte in 3 minuten

Hoe ziet het proces bij een verbouwing er uit?

Wat heb je nodig?

Is je project niet vergunningsvrij, dan dien je bij de gemeente een omgevingsvergunning aan te vragen. Om deze aan te kunnen vragen heb je bouwtekeningen nodig, en vaak ook constructieberekeningen. Bij nieuwbouw zelfs ook nog een MPG en EPC berekening. Na de aanvraag dient de gemeente binnen 8 weken uitsluitsel te geven. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaal je legeskosten.

Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van je bouwkosten. Iedere gemeente mag haar eigen legeskosten bepalen, vandaar dat de verschillen in Nederland ook erg groot zijn. In Veenendaal betaal je €900, terwijl je in Capelle aan den IJssel voor het zelfde maar €170 betaald. Om je maar een idee te geven van de verschillen.
Is je project niet vergunningsvrij, dan dien je bij de gemeente een omgevingsvergunning aan te vragen. Om deze aan te kunnen vragen heb je bouwtekeningen nodig, en vaak ook constructieberekeningen. Bij nieuwbouw ook nog een MPG en EPC berekening. Na de aanvraag dient de gemeente binnen 8 weken uitsluitsel te geven. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaal je legeskosten. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van je bouwkosten. Iedere gemeente mag haar eigen legeskosten bepalen, vandaar dat de verschillen in Nederland ook erg groot zijn. In Veenendaal betaal je €900, terwijl je in Capelle aan den IJssel voor het zelfde maar €170 betaald. Om je maar een idee te geven van de verschillen.
Binnen 3 minuten een op maat gemaakte offerte
Binnen 3 minuten een op maat gemaakte offerte

Conceptaanvraag.

Om een omgevingsvergunning aan te vragen heb je bouwtekeningen nodig, en in de meeste gevallen ook nog constructieberekeningen. Het zou sonde zijn om hier geld aan uit te geven als je vergunning niet verleend gaat worden. Om er zeker van te zijn dat je geen onnodig geld uit gaat geven, kun je in een eerder stadium al een conceptaanvraag doen bij de gemeente. Hierin krijg je uitsluitsel of je project haalbaar is voor een vergunningaanvraag. Je weet dus al of je project mogelijk is voordat je geld uitgegeven hebt aan een bouwtekeningen en een constructieberekeningen.

Om een conceptaanvraag te kunnen doen heb je een schetsontwerp nodig. Vaak zijn er kosten verbonden aan een conceptaanvraag. De kosten verschillen per gemeente, maar liggen vaak tussen de €150,- en €300,-. In sommige gemeenten is de conceptaanvraag gratis.
Een conceptaanvraag is bij ArchitectDirect inbegrepen bij een schetsontwerp.

Hoe werkt de vergunningaanvraag?

Een omgevingsvergunning voor een nieuw huis of een verbouwing vraag je digitaal aan via het landelijk omgevingsloket. Wil je dat wij je vergunningaanvraag doen, dan kun je ons machtigen om dat voor je te doen.

De aanvraag

Via een online formulier kun je de aanvraag doen bij je gemeente. Er wordt ook vermeld welke documenten en gegevens je mee moet sturen. In ieder geval de bouwtekeningen en de constructieberekeningen. Bij nieuwbouw ook de EPC en MPG berekeningen. Als er gegevens ontbreken krijg je dit na je aanvraag te horen van de gemeente. Je hebt dan een bepaalde tijd (afhankelijk van de gemeente)  om de aanvullingen te doen. 

Na de aanvraag

Je aanvraag wordt openbaar gemaakt. Dit kan zijn op internet, maar ook middels een dagblad of huis aan huis blad. Dit wordt gedaan omdat iedereen dan op de hoogte kan zijn van je plannen. Hierdoor kan er eventueel een bezwaar ingediend worden. Ondertussen controleert de gemeente of je aanvraag overal aan voldoet en laat binnen 8 weken weten of je de omgevingsvergunning krijgt. Dit termijn kunnen ze met 6 weken verlengen indien nodig.

Bezwaar

Wanneer je aanvraag wordt afgewezen door de gemeente kun je een bezwaar indienen. Dit dien je echter niet te doen via het omgevingsloket, maar direct bij je gemeente. Het bezwaar moet binnen 6 weken schriftelijk ingediend worden. Je kunt hiervoor het beste eerst contact opnemen met je gemeente.
Benieuwd naar wat je mag (ver)bouwen? 
Laat je gegevens achter, dan zoeken wij het binnen 2 dagen gratis voor je uit.
Vergunningcheck

Bij de vergunningcheck gaan we kijken of je een vergunning nodig hebt om te gaan (ver)bouwen, of dat je vergunningsvrij kunt bouwen. De vergunningcheck geeft een uitkomst op basis van informatie over bijvoorbeeld ligging en grootte, inhouds- en oppervlaktematen, gebruiksfuncties en dergelijke.
Bestemmingsplan check

Bij de bestemmingsplan check gaan we kijken waar voor gronden en gebouwen gebruikt mogen worden. Bijvoorbeeld voor wonen, werken, verkeer of natuur. Als je plan niet past binnen de regels van het bestemmingsplan, kan dit soms toch. Je kan dan een procedure starten waarin een belangenafweging gemaakt wordt.