• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Ga je verbouwen? Zorg dan dat jij deze beginnersfouten niet maakt.

Het verbouwen van je woning is een proces dat je niet moet onderschatten. Het is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid en het is vaak ook een flinke financiële investering. Het gaat natuurlijk allemaal om het eindresultaat, maar hoe behaal je nu het beste eindresultaat en voorkom je fouten, te veel stress en onnodige kosten? Om je goed voor te bereiden hebben we een lijstje voor je gemaakt die je optimaal voorbereid op de verbouwing.

 1. Architect inschakelen voor advies
 2. Goede voorbereiding
 3. Te veel zelf willen doen
 4. Offertes opvragen
 5. Omgaan met tegenslagen
 6. Luisteren naar vakmensen en specialisten
 7. Relatie met de aannemer

1. Architect inschakelen voor advies

Een verbouwing vergt een enorme investering, niet alleen qua tijd en geld, maar ook mentaal. De meeste mensen zijn ook niet zo thuis in het verbouwen, waardoor je bepaalde keuzes niet uit ervaring of expertise kunt maken. Dit kan er voor zorgen dat je dus veel keuzes maakt die wellicht helemaal niet in je voordeel uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van materialen, aan het daglicht dat er binnenvalt of aan de indeling van ruimten. Een architect heeft veel kennis en ervaring, waarmee hij je kan adviseren hoe je tot het beste eindresultaat komt. Daarnaast houden ze rekening met je budget, met je eisen en wensen, en met de regelgeving zoals het bestemmingsplan en het bouwbesluit.

Kosten besparen
Maar een architect kost veel geld toch? Dat is eigenlijk nog een ouderwets beeld. Een architect bespaart je namelijk niet alleen geld, maar ook een hoop ellende. Als je een architect inschakelt voor advies, weet je namelijk zeker dat je de beste keuzes maakt. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op praktisch gebied. Je vergunning wordt voor je geregeld en je hebt hier zelf geen omkijken naar. Voor een vergunningsplichtige verbouwing heb je tenslotte altijd een architect nodig voor het maken van de bouwtekeningen voor je vergunning. Je hoeft hem dus alleen maar in een iets eerder stadium te betrekken zodat hij mee kan denken over je plannen.

We komen regelmatig klanten tegen die alles zelf ingediend hebben bij de gemeente, maar dat wordt dan afgekeurd omdat het onvolledig is en niet voldoet aan de eisen. Op dat moment gaan ze dan toch maar een architect inschakelen. Er moeten opnieuw legeskosten betaald worden bij de gemeente en je bent veel tijd verloren. Ga je verbouwen, dan bespaart het mee laten denken van een architect je dus tijd, geld en energie.

2. Goede voorbereiding

Duurt een vergunningaanvraag 8 weken? Maar de aannemer gaat over 2 weken al beginnen. Een veelvoorkomend voorbeeld van een slechte voorbereiding. Als je gaat verbouwen kun je maar beter goed voorbereid zijn. Je voorkomt hiermee niet alleen heel veel stress, maar bespaart ook tijd en geld. Zorg er dus voor dat je weet wat je te wachten staat in het gehele verbouw proces, en maak een realistische planning. Wanneer komt je stukadoor, en wanneer komt de tegelzetter. Een strakke planning kan, maar houdt er wel rekening mee dat als je planning iets uit loopt, dat je dan weinig marge hebt. Tuurlijk wil je zo snel mogelijk klaar zijn, maar als je planning niet klopt (niet haalbaar is) levert het je een hoop hoofdpijn op.

3. Te veel zelf willen doen

Bij een verbouwing kun je veel besparen op dingen die je zelf kunt doen. Echter moet je hier niet in overdrijven. Wat je niet kunt, of waar je over twijfelt, kunt je beter over laten aan specialisten. Want voor je het weet wordt je opgegeven voor; Help mijn man is klusser en staat John Williams voor de deur. Ga je ergens aan beginnen wat je eigelijk niet kunt, dan kom je er op een gegeven moment toch wel achter dat het tijd wordt om een vakman in te schakelen omdat je het zelf verprutst hebt. Op dat moment heb je al veel kosten gemaakt en is er al veel tijd verstreken. Zojuist hebben we het over de planning gehad. Als je jezelf in een dergelijke situatie manoeuvreert, loopt heel je planning in de soep. Bepaal vooraf dus goed welke werkzaamheden je zelf kunt doen, en welke je een vakman wilt laten doen. Voorbereidend werk, zoals schuren, gronden, etc zijn dingen die vrijwel iedereen kan, en waar je ook geld mee kunt besparen.

Deze man wil je niet aan je deur krijgen, dan ben je niet goed bezig!

4. Offertes opvragen

Offertes van aannemers, architecten en leveranciers kunnen enorm van elkaar verschillen. Accepteer dan ook nooit de eerste de beste offerte die je gekregen hebt. Vraag altijd meerdere offertes op zodat je partijen met elkaar kunt vergelijken. Hiermee voorkom je dat je uiteindelijk te veel betaald voor een dienst of product. Je krijgt hier namelijk een goed beeld van hoe de prijzen in de markt liggen. Planning is hierbij een belangrijke factor. Als je haast hebt, is dit namelijk nadelig. En dit zul je terug gaan zien in de prijzen op de offertes.

Goedkoopste offerte
Je kunt natuurlijk voor de aannemer met de goedkoopste offerte gaan, maar dat is niet per definitie de goedkoopste keuze. Ik suggereer hier niet mee dat je nooit voor de goedkoopste offerte moet gaan, maar wel dat je je keuze niet enkel op de prijs moet baseren. Hoe goed is je gevoel bij een aannemer. Als je straks tegen probleempjes aan loopt, hoe verwacht je dan dat de aannemer met je mee zal denken? Denk dus verder dan alleen de offerte, je moet namelijk nog een heel traject met elkaar gaan samenwerken. Is het gevoel dus niet goed, dan kun je beter verder zoeken.

5. Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen kun je met een goede voorbereiding zo veel mogelijk proberen te beperken, maar vroeg of laat loop je met een verbouwing een keer tegen een tegenslag aan. Een vakman die ziek wordt, onderdelen of materialen die te laat geleverd worden, noem maar op. Je kunt hier beter al rekening mee houden in de planning, zodat je wat speling hebt. Maar ook in de kosten kun je tegenslagen beter al van tevoren in calculeren. Reserveer in de begroting dus ook altijd een post onvoorziene kosten. Je mag zelf bepalen hoeveel dit is, maar meestal hou je rekening met 5 tot 10% van de totale begroting.

6. Luister naar vakmensen en specialisten

Iedereen heeft wel vrienden en kennissen die alles in huis zelf doen en die je hoogstpersoonlijk adviseren hoe jij je verbouwing aan moet pakken. Wellicht ken je zelfs wel meer van die “adviseurs”, en allemaal zeggen ze iets anders. Tja, wie moet je nu geloven. Als je het ons vraagt kun je altijd beter uit gaan van vakmensen en specialisten, zoals aannemers en architecten. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een vriend of familie hebt die timmerman of metselaar is en heeft hij wel bruikbare tips. Bespreek deze eerst even met je aannemer of architect voordat je deze door wil gaan voeren.

7. Relatie met de aannemer

Je relatie met je aannemer is een hele belangrijke. Je legt namelijk de gehele verbouwing in zijn handen en de aannemer heeft dan ook de grootste invloed op het eindresultaat. Zoals eerder aangegeven moet het wederzijdse gevoel met de aannemer meteen goed zitten, anders moet je er niet aan beginnen. Maar dat geeft zeker geen garanties. Je moet samen nog een lang traject afleggen en daarin kan nog van alles gebeuren.  Zorg er dan ook voor dat je relatie met de aannemer het gehele proces goed blijft. Wanneer je relatie verslechterd kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van het eindresultaat, de kosten en voor de deadline. Dat wil je echt niet. We hebben wel een voorbeeldje wat de relatie met je aannemer zou kunnen verslechteren, deze horen we regelmatig voorbij komen.

Heb jij een chirurg ooit verteld hoe hij jou operatie het beste aan kan pakken. Nee, dat haal je je natuurlijk niet in je hoofd, de chirurg weet dat namelijk zelf maar al te goed. Ditzelfde geld voor een aannemer. Waarschijnlijk heeft hij dezelfde verbouwing als jij gaat doen al duizend keer gedaan. Daarom zou je ook bij een aannemer niet moeten vertellen hoe hij zijn werk aan moet pakken. Ookal wil je zelf graag de touwtjes in handen hebben, vertrouw op de kennis en vaardigheden van de aannemer. Je betaald er immers ook voor. Ga je dit toch doen, dan kan dit de relatie met de aannemer flink bekoelen.

Als je bovenstaande punten goed doorgenomen en voorbereid hebt, ben je klaar om te starten met verbouwen. Ben je er nog niet zeker van dat je je voorbereiding op orde hebt, dan kun je het beste al eens contact leggen met een architect.

 

Architect

Wil je gratis advies van een echte architect?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.