• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Zorg dat je goed verzekerd bent tijdens het (ver)bouwen

Het bouwen of verbouwen van een huis. Een proces waar vaak meerdere mensen, verschillende materialen en gereedschappen bij betrokken zijn. Tijdens het bouwen komt het dus regelmatig voor dat er dingen onbedoeld beschadigd raken. Dat kun je zelf veroorzaken, maar bijvoorbeeld ook het bedrijf dat je hebt ingeschakeld. Hetgeen waar je achteraf niet op zit te wachten is dat je de schade niet vergoed krijgt, of slechts een klein deel, omdat je niet voldoende verzekerd bent. Waar ben je wel, en waar ben je niet voor verzekerd tijden het (ver)bouwen.

Schade

De soort schade, dat kan van alles zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kleine beschadiging zoals het beschadigen van een tafel  of kast, maar het kan ook gaan om een grotere schade. Wat als er bijvoorbeeld door een waterleiding geboord wordt en je huis onder water komt te staan. Waterschade kan tot enorme kosten leiden. Een aantal andere voorbeelden kunnen zijn dat er een schilderij beschadigd raakt met een aanzienlijke waarde, dat er tijdens de verbouwing duur gereedschap gestolen wordt, of dat er verf over de houten vloer gemorst wordt. Allemaal dingen waar je niet op zit te wachten. Maar waar je zeker niet op zit te wachten is dat je bij je verzekering te horen krijgt dat je hier maar gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet, voor gedekt bent. Het is daarom goed om te weten wat je woonverzekering wel of niet dekt.

Welke schade wordt gedekt door je woonverzekering?

Binnen de woonverzekering wordt je gedekt door de inboedel en de opstalverzekering. Hiermee ben je in principe verzekerd voor schade aan je huis en alles wat er in staat. Echter is het verstandig om voor het (ver)bouwen te checken wat er precies verzekerd is. De basis woonverzekering dekt vaak namelijk slechts een beperkt aantal schadegevallen, zoals schade door brand, bliksem, explosies en stormschade. Als je aan kunt tonen dat de geleden schade niets met het (ver)bouwen te maken heeft, wordt de schade gewoon gedekt door je woonverzekering.

Opstalverzekering
Tijdens het bouwen of verbouwen komt het ook vaak voor dat je woning niet voorzien is van glas of dakbedekking, wat tot hogere risico’s leidt. In dit geval wordt er vaak een beperkte dekking gehanteerd. Zo ben je tijdens een verbouwing ook niet tegen diefstal gedekt door je woonverzekering. Alleen als er echt duidelijk sporen van inbraak te vinden zijn, wordt de schade gedekt door je opstalverzekering. Als je verwacht dat je verbouwing langer dan 2 maanden gaat duren, is het goed om de polisvoorwaarden te checken. Wanneer de woning langer dan 2 maanden niet bewoond wordt, wordt er door veel verzekeraars een beperkte dekking gehanteerd.

Inboedelverzekering
Je wilt natuurlijk dat je inboedel goed verzekerd is. Ga daarom vooraf na wat je situatie is. Heb je op het moment twee huizen, omdat je je “nieuwe” huis nog aan het verbouwen bent, dan dekt je inboedelverzekering alleen de spullen in je “oude” woning. Voor de woning die je aan het verbouwen bent zul je dus een nieuwe inboedelverzekering af moeten sluiten. Let daarbij wel op dat er beperkingen optreden wanneer het huis voor meerdere maanden onbewoond blijft. Check ook altijd bij je verzekeraar op het gereedschap dat je nodig hebt voor de verbouwing, is gedekt.

Aansprakelijkheidsverzekering
Vaak schakel je tijdens het bouwen meerdere vakmensen in om bepaalde klussen te doen. Bijvoorbeeld een stucadoor, tegelzetter of een aannemer. Grote kans dat deze bedrijven een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Om extra goed verzekerd te zijn, is hier zelfs nog een aanvulling op. Namelijk de CAR verzekering, wat staat voor Construction All Risk. Check vooraf dus bij het bedrijf of ZZP’er hoe goed hij verzekerd is voor schade. Als er schade veroorzaakt wordt, dan weet je ook zeker dat ze er volledig voor gedekt zijn.

Deze verzekering kun je ook als particulier afsluiten, gedurende de periode dat de werkzaamheden verricht worden. Dit is bijvoorbeeld handig als je buurman of kennis je komen helpen met klussen. De particuliere klussers hebben natuurlijk wel een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar  die zal in dit geval maar een beperkte dekking geven. Door als particuliere klusser een CAR verzekering af te sluiten, ben je overal voor verzekerd gedurende het (ver)bouwen. Mocht je gebruik gaan maken van een particuliere klusser, raad hem dan aan gebruik te maken van deze verzekering. Voor beide partijen zal dit rust geven.

Zelf (ver)bouwen

Je kunt veel geld besparen door veel werkzaamheden zelf te gaan uitvoeren, maar dit brengt wel een gevaar met zich mee dat voor veel hoofdpijn en kosten kan zorgen. De meeste verzekeraars keren namelijk alleen maar uit als je een factuur kunt tonen van een erkend bedrijf of vakman. Dus ben je zelf aantoonbaar een vakman met kennis, dan kan dit ook. Maar kun je dit niet aantonen, keert de verzekering naar alle waarschijnlijkheid niets uit. Een gedegen vooronderzoek is natuurlijk ook een bewijs van kennis en vakmanschap. Heb je dus geen goed vooronderzoek gedaan en haal je een draagmuur weg zonder stempels te plaatsen, waardoor je plafond is verzakt, dan kun je het vergeten dat je verzekeraar iets uit gaat keren.

In dit geval is het dus goed om een CAR verzekering af te sluiten. Maar.. dan nog is het een goed idee om je plannen met je verzekeraar te bespreken om te kijken wat wel en niet verzekerd is.

Onze tips

Of je nu zelf gaat (ver)bouwen, of het laat doen door een particuliere klusser of erkend bedrijf, zorg er altijd voor dat je vooraf weet wat er wel en niet verzekerd is. Neem in dit geval altijd contact op met je verzekeraar en overleg samen je plannen en de mogelijke risico’s van je plannen. In de meeste gevallen zal hij je adviseren om een extra bouwverzekering af te sluiten boven op je huidige woonverzekering.

 1. Bespreek je plannen met je verzekeraar: Wat is er wel en niet gedekt
 2. Sluit een extra bouwverzekering af. CAR verzekering.
 3. Check hoe je vakmensen verzekerd zijn.
 4. Maak tijdens de verbouwing voldoende foto’s. Foto’s zijn een goed bewijs bij eventuele conflicten.

 

Wil je hier graag nog even met een architect over spreken?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in,

wij kunnen je hier zeker bij helpen.