• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Een dakopbouw: Creëer extra ruimte

Dakopbouw

Als mensen denken aan meer ruimte in huis, is het eerste waar ze aan denken vaak een aan- of uitbouw. Dit is ook de meest populaire verbouwing van Nederland. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden om extra vierkante meters te creëren. Zeker als je in de stad woont en je geen ruimte hebt voor een aan- of uitbouw. Een daarvan is de opbouw. Met een opbouw bouw je een kamer, of gehele verdieping, op een bestaande bouw. In deze blog lees je alles over de mogelijkheden van een dakopbouw.

 1. Wat is een dakopbouw?
 2. Heb je voor een dakopbouw een vergunning nodig?
 3. Laten maken of prefab?
 4. Voordelen dakopbouw
 5. Materialen dakopbouw
 6. Opbouw op een uitbouw
 7. Opbouw op een schuin dak
 8. Kosten dakopbouw
 9. Is een dakopbouw in een week mogelijk?

1. Wat is een dakopbouw?

Onder een dakopbouw verstaan wij een uitbreiding van de woning, waarbij er gebouwd wordt bovenop een bestaande verdieping, welke over het algemeen een plat dak heeft. Maar een dakopbouw kan natuurlijk ook op een schuin dak. Om je een goed beeld te geven, zie je hieronder een aantal voorbeelden.

Dakopbouw
Dakopbouw
Dakkapel
Nokverhoging
Nokverhoging

2. Heb je voor een opbouw een vergunning nodig?

En aanbouw of uitbouw kan nog wel eens ooit vergunningsvrij gebouwd worden, maar bij een dakopbouw is dit niet het geval. Daar heb je namelijk altijd een omgevingsvergunning voor nodig. In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen voor jou woning, daar staat in wat de mogelijkheden zijn voor een dakopbouw. Zo komt het vaak voor dat je opbouw een bepaalde afstand van de gevel moet hebben. Omdat een dakopbouw het straatbeeld kan veranderen, moet de dakopbouw ook voldoen aan de eisen die de welstandscommissie stelt.

2.1 Heb je een vergunning voor een opbouw nodig?

Voor een opbouw heb je dus altijd een omgevingsvergunning nodig. Om een vergunning aan te vragen heb je bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig. Deze kun je laten maken door een architect en een constructeur. De meeste architecten kunnen ook de vergunningaanvraag voor je regelen. Kun je dit ook allemaal zelf. Iedereen is vrij om het zelf te proberen uiteraard, maar we maken het regelmatig mee, mensen die de vergunningaanvraag zelf geprobeerd hebben met eigen tekeningen. Achteraf heeft dit alleen maar geld en tijd gekost. Dus het is aan te raden om direct een architect in te schakelen. Zij kunnen ook in het ontwerp proces al met je mee denken. Wat past er binnen het bestemmingsplan, welke materialen kunnen het beste gebruikt worden gelet op het budget. Een architect zorgt er voor dat je efficient om kunt gaan met je budget.

Belangrijke factoren
Zoals gezegd moet je vergunningaanvraag voldoen aan het bestemmingsplan, het bouwbesluit en de welstand. Welke factoren spelen hierin een belangrijke rol?

 • Is je woning een monument, beschermd gezicht of een normale woning?
 • Hoe is het straatbeeld? Dus hoe zien de woningen in de omgeving er uit.
 • Waar komt de opbouw? Op de garage of bovenop je woning?
 • Privacy. Komt de privacy van je buren niet in het geding.
 • Overleg met de buren.

3. Opbouw ter plaatse laten maken of prefab?

Wanneer je voor een dakopbouw kiest heb je twee mogelijkheden bij het plaatsen. Je kunt je dakopbouw natuurlijk ter plekke laten maken door een aannemer, maar je kunt ook een prefab dakopbouw nemen die in de fabriek gemaakt wordt. De prefab versie is een populaire vorm, omdat het veel sneller is. Een prefab dakopbouw is doorgaans niet goedkoop. Ieder huis is anders en benodigd andere afmetingen. Hierdoor kunnen de fabrieken ze niet in grotere betalen produceren, wat het duurder maakt.

3.1 Voordelen prefab dakopbouw:

 • Wordt in een fabriek gemaakt
 • Hoog afwerkingsniveau
 • Weinig overlast
 • Weinig afval
 • Zorgvuldige voorbereiding
 • Binnen een paar uur wind en waterdicht

 

Dakopbouw
Voorbeeld prefab dakopbouw

4. Voordelen dakopbouw

Het grootste voordeel van een dakopbouw is dat je meer ruimte creëert in je woning. Dat is meestal ook de initiële wens van mensen. Een fijne bijkomstigheid voor mensen die een tuin hebben, is dat je dus geen ruimte verliest van de tuin. Meer extra vierkante meters in je huis betekend ook dat je huis meer waard wordt. Vooral in gebieden waar de vierkante meterprijs hoog ligt, is het dus een interessante optie. Vooral in steden als Den Haag, Amsterdam en Utrecht zien we dit erg veel. Zo kom je ooit de gekste opbouwtjes tegen, puur en alleen om zoveel mogelijk vierkante meters uit het huis te persen binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan, het bouwbesluit en de welstand.

 • Extra vierkante meters
 • Geen verlies van tuin (indien van toepassing)
 • Waardevermeerdering huis
 • Je hoeft niet te verhuizen omdat je extra ruimte wilt

5. Materialen dakopbouw

Je vraagt je wellicht af welke materialen er gebruikt kunnen worden voor een dakopbouw. Verschillende materialen en afwerkingen zijn wel mogelijk. Hout, steen, zink zijn de meest gebruikte. Hout is over het algemeen het goedkoopste, en wordt het meeste gebruikt voor dakopbouwtjes. Je moet dan alleen wel van het contrast houden. Je huis is namelijk van steen, en zou je een doorgemetselde opbouw maken, dan lijkt het vaak net of het er altijd al op stond. Bij hout is heel duidelijk het verschil te zien.

Ben je vrij in je ontwerp?
Als je je houdt aan de eisen die gesteld worden in het bestemmingsplan, is de eerste stap gezet. Een dakopbouw kan iets drastisch veranderen aan het straatbeeld, waardoor het ontwerp ook nog goedgekeurd dient te worden door de welstandscommissie. Zij gaan beoordelen of het ontwerp past binnen het straatbeeld.

6. Dakopbouw op een uitbouw

Een dakopbouw bovenop je uitbouw, dat zou ideaal zijn. Je creëert daarmee immers veel extra ruimte. Maar mag dat wel, een dakopbouw op je uitbouw? Op die vraag kunnen we niet direct ja of nee zeggen, aangezien die afhankelijk is van het bestemmingsplan dat van toepassing is op jou kavel. Maar we kunnen wel zeggen dat hier zeker mogelijkheden voor zijn.

Wil je weten of je op jouw uitbouw een dakopbouw mag plaatsen, dan zul je het bestemmingsplan dus grondig moeten bestuderen dat je kunt vinden op ruimtelijkeplannen.nl. Maar voor veel mensen is dit geen dagelijkse kost en hebben liever dat er iemand naar kijkt met verstand van dit onderwerp. Dat kan! Bij ArchitectDirect zoeken we dit namelijk graag voor je uit, en nog gratis ook. Wil je daar gebruik van maken, dan kun je een gratis adviesgesprek inplannen met een architect. Ze zoeken dan direct voor je uit of een dakopbouw op je uitbouw mogelijk is, en beantwoorden graag nog andere vragen die je eventueel hebt.

6.1 Waar moet je rekening mee houden?

Als eerste is het belangrijk om te weten waar de opbouw op komt te staan. Heb je al een bestaande uitbouw waar de opbouw op komt te staan, of moeten de uitbouw en opbouw beide nog gebouwd worden. In het geval dat er al een uitbouw staat, moet er namelijk middels een constructieberekening berekend worden of de huidige uitbouw voldoet om een opbouw op te plaatsen. De uitbouw moet de opbouw namelijk wel kunnen dragen. Wellicht dat er bijvoorbeeld zwaardere balken in de aanbouw aangebracht dienen te worden of dat de fundering verstevigd worden. Moeten de uitbouw en opbouw beide nog gemaakt worden, dan worden er voor de complete verbouwing berekeningen gemaakt. Er wordt dan gezorgd dat alles voldoet om een opbouw op te maken.

Een opbouw is daarnaast altijd vergunningplichtig. Er moet dus altijd een bouwtekening en constructieberekeningen gemaakt worden.

7. Dakopbouw op een schuin dak

Op elk schuin dak kan een opbouw geplaatst worden, mits dit uiteraard binnen het bestemmingsplan past. Je kunt dan kiezen voor een verlengde nok, of een verhoogde nok. Bij een dakopbouw met een verhoogde nok wordt aan beide kanten van het dak de nok verhoogd. Doorgaans krijg je door deze aanpassing 25-30% meer vloeroppervlakte. Dat is wel de moeite waard toch! Zoals je op onderstaande foto kunt zien wordt de nok bij een dakopbouw met verlengde nok maar aan één zijde verhoogt, wat je uiteraard iets minder vloeroppervlakte oplevert.

Dakopbouw verhoogde nok
Dakopbouw verhoogde nok
Dakopbouw verlengde nok

8. Kosten dakopbouw

De kosten voor een dakopbouw zijn van vele factoren afhankelijk. Het begint natuurlijk bij het aantal vierkante meters dan je wilt gaan verbouwen. Hoe groter, hoe duurder uiteraard. Daarnaast verschillen de prijzen ook nog per aannemer. Dit is ook wel provincie afhankelijk. Een aannemer in de randstad zal over het algemeen duurder zijn dan een aannemer ergens in een minder dichtbevolkt gebied.

 • Aantal vierkante meters
 • Aannemer
 • Provincie
 • Afwerking

Prijs per vierkante meter

We kunnen je uiteraard wel een richtlijn geven wat je ongeveer moet rekenen voor een aanbouw. Als je uit gaat van 1200,- per vierkante meter, dan zit je in de goede richting. Een opbouw van 30m2 zou dus ongeveer 36.000,- kosten. Let daarbij wel op, de keuze voor de afwerking aan binnen en buitenkant is hierbij wel bepalend. Kies je duur materiaal als zink, dan zul je waarschijnlijk duurder uit zijn. Wil je er veel glas gebruiken, of veel ramen, dan zal het ook duurder worden.

Casco dakopbouw

Een mogelijkheid om te besparen, is om de opbouw casco op te laten leveren. De opbouw wordt dan niet afgewerkt. Wanneer je de afwerking zelf doet, kun je veel geld besparen. Je moet echter wel een beetje handig zijn dan.

Exacte kosten dakopbouw

Als je de exacte kosten wilt weten voor een opbouw, kun je het beste direct offerte’s opvragen bij architecten en aannemers. De aannemer zal je misschien nog geen definitieve prijsopgave kunnen geven, aangezien er nog geen plan is. Hij kan nog niet zien wat er exact gebouwd gaat worden. Maar aan de hand van je grove plannen kan hij al een nauwkeurige prijsopgave maken. Weet je zeker dat je een dakopbouw wilt gaan bouwen, laat dan eerst je dakopbouw uittekenen door een architect. Ga aan de hand van deze tekeningen offertes opvragen bij aannemers. Op dat moment weet de aannemer exact wat er gebouwd dient te worden en kan hij je de exacte prijs geven.

9. Is een dakopbouw mogelijk in een week?

Ja dat is zeker mogelijk. Onze partner opbouwinéénweek.nl zet namelijk in één week een extra verdieping op je woning. Zo zit je niet wekenlang in de rotzooi en is alles snel geregeld. In een dag is alles zelfs al wind en waterdicht. Je kunt zelf kiezen wat voor afwerking je wilt, zowel casco als volledig afgewerkt is mogelijk. Indien je wenst regelt dakopbouwinéénweek.nl ook je vergunning en financiering. Aangezien ze een samenwerking hebben met ons, is de kans groot dat wij de te tekeningen voor je maken en de vergunning aanvragen :).

Opbouwinéénweek maakt altijd gebruik van staalframebouw, light steel. Bouwen met light steel is 70% lichter dan bouwen op traditionele wijze. Het is ook een droge bouwmethode. Hierdoor heb je geen droogtijden tijdens het bouwproces en kun je continu bouwen. Light steel voldoet daarnaast aan alle brandwerende-, constructieve-, akoestische- en thermische eisen van het bouwbesluit.

Voordelen van Opbouwinéénweek.nl

 • Bouwen met staal is 70% lichter dan bouwen op traditionele wijze.
 • Het gebruikte staal is geschikt voor alle bouwstijlen.
 • Met opbouwinéénweek wordt alles perfect op maat aangeleverd.
 • De afvalstroom wordt flink gereduceerd bij opbouwinéénweek.
 • Opbouwinéénweek heeft grote voordelen voor transport, fundatie en ARBO.
 • Ze voldoen aan de eisen van het bouwbesluit.
 • Je bent minder afhankelijk van traditionele vakmensen.
 • Minder faalkosten door virtuele voorbereiding.

Wil je weten hoe opbouwinéénweek.nl werkt, bekijk dan onderstaande video.

Ben je nieuwsgierig naar de kosten bij opbouwinéénweek, dan kun je een kijkje nemen op de website, en eventueel direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

 

Architect

Wil je gratis advies van een architect over je dakopbouw?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.