• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

De effecten van automatisering op de architectenwereld

Effecten automatiseringen

De tekentafel is een van de meest bekende dingen in de architectenwereld die automatisering in het leven heeft gebracht. De tafel was ontworpen om de efficiëntie van het tekenen hoger te leggen en dat doel diende hij perfect. Het is nu 2019. Op welke manier wordt er tegenwoordig geautomatiseerd, en wat is er allemaal veranderd?

Automatisering voorheen

Vroeger, net zoals op deze tekening hiernaast, werden tekeningen nog gewoon op papier met potlood of misschien inkt getekend.

schetsontwerp
De tekeningen waren erg mooi maar verder technisch niet erg gedetailleerd. Er werd vooral laten zien hoe het eruit moet komen te zien maar verder niet wat er technisch gebeurd moest worden. Een poos later veranderde dit echter en in plaats van de tekening kwam er ook technische informatie.

Zo verbeterde de structuur van gebouwen waardoor ze ook veiliger werden en langer mee konden. Wanneer architecten dit op schreven en door leverde aan de bouwlieden moest er natuurlijk begrepen worden wat er op het papier stond. Hieruit is gedeeltelijk de aannemer ontstaan. De man die alle tekeningen snapte en zijn werknemers kon aansturen.

Automatisering tegenwoordig

Tegenwoordig spreken we wel echt van een andere soort automatisering dan vroeger. Programma’s als autocad en revit zorgen er voor dat tekenaars geen vieze handen krijgen en potloodpunten hoeven te slijpen. Als ze al wat moeten tekenen hebben ze hier nu speciale pennen voor. Al deze dingen maken het tekenen al veel sneller, maar in de afgelopen jaren is er iets nieuws gekomen wat de architectenwereld, als het dat niet al heeft gedaan, gaat veranderen.

Ik spreek hier over het programma Dynamo. Het programma is gelinkt aan Revit en zorgt ervoor dat mensen met input van excel een heel gebouw kunnen genereren met de druk op een knop. Dynamo wordt tegenwoordig gebruikt door architecten om de mooiste wiskundige bogen in gebouwen te maken en zo dingen te tekeningen waar anders nooit over gedacht zou zijn. Echter valt dit ook te implementeren in een bedrijf.

Een heel huis over tekenen van een tekening naar Revit is dan niet meer nodig. Alleen de types en afmetingen hoeven bekend te zijn, vul deze in een gemaakt excel tabelletje in en Dynamo kan ermee aan de slag. Revit zelf heeft ook al grote stappen gemaakt op het gebied van automatisering. Mensen hoeven bijvoorbeeld geen muren meer te arceren om aan te geven welk type wand het is. Dit zit al geprogrammeerd in het type op de computer.

Wanneer je iets fout doet hoef je het niet meer uit te gummen. Je drukt gewoon op de ‘undo knop’. 8 jaar geleden wanneer het programma nog relatief klein was had het al meer dan 200.000 gebruikers. Geschat wordt dat dat aantal nu boven de 100.000.000 ligt. Dit getal is immens groot en er mag dan ook wel gesproken worden over een overname van de architectenwereld.

Internet

Als laatste wil ik het nog hebben over het internet, waarom? Het internet is de grootste automatisering, ook van de architectenwereld. Hierdoor hoeven architecten niet meer een tekening op de post te doen dat misschien wel een week kan duren als het al niet langer is voordat het aankomt. Nu hoeven ze alleen een bestandje door te sturen dat meteen aankomt en waar vaak dan ook snel genoeg antwoord op wordt gegeven. Dit heeft voor een immens grote verandering gezorgd in de snelheid waarmee architecten werken en kunnen werken. Nu in 2019 zijn er al een aantal architecten die het werk alleen nog via telefoon en internet doen. Hierdoor kan de klant veel eerder genieten van zijn huis dan dat dat ooit heeft gekund.

Architecten hebben erg veel te danken aan de technologische veranderingen die hebben plaatsgevonden de afgelopen 50 jaar. De computer is hiervan de grootste wat internet en programma’s zoal Revit met zich mee heeft gebracht. De architecten wereld zal blijven veranderen maar de grootste verandering die heeft en zal plaatsvinden is denk ik geweest het zal altijd sneller kunnen blijven gaan, 3D-geprinte huizen zullen misschien zelfs nog in gang gebracht worden. Maar al met al is de computer de belangrijkste uitvinding geweest voor de architectenwereld tot nu toe.