• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

De Flitsvergunning: Een bouwvergunning, maar dan sneller.

Flitsvergunning

Hebben meerdere bewoners in je straat een dakkapel aan de voorzijde van hun woning en wil je er graag zo snel mogelijk ook een? Of ben je van plan om op korte termijn intern te verbouwen of zijn er andere verbouwingen die je spoedig wilt (laten) uitvoeren? Dan kan een flitsvergunning uitkomst bieden.

Meerdere gemeentes, waaronder o.a. Eindhoven, Haarlemmermeer en Zoetermeer schenken de mogelijkheid om de bijbehorende omgevingsvergunning versneld, soms zelfs binnen één werkdag, af te handelen. Check wel eerst welke bouwwerkzaamheden als flitsvergunning kunnen worden aangevraagd, want elke gemeente heeft een ander beleid.

Hoe werkt de Flitsvergunning?

Met iedere deelnemende gemeente kan per mail contact opgenomen worden om uit te wijzen of je in aanmerking komt voor zo’n flitsvergunning. Hiervoor dien je digitaal je plan aan te leveren of kun je door middel van een afspraak bij de omgevingsbalie je aanvraag indienen (afhankelijk per gemeente). De gemeente controleert of de aanvraag compleet is, zo niet dan verzoeken zij tijdig om aanvullende gegevens. Vervolgens wordt het voorstel in een (wekelijks) vooroverleg getoetst door de Commissie ruimtelijke kwaliteit. Bij een positief besluit kan de vergunning als flitsvergunning worden aangevraagd.

Hiervoor is het formulier flitsvergunning benodigd die digitaal kan worden opgesteld via het omgevingsloket of (gedownload van de site van de gemeente) handmatig kan worden ingevuld. Samen met de verschillende bijlagen; bouwtekeningen en, afhankelijk van de aanvraag, een constructierapport of een eventuele bouwbesluittoetsing zal de gemeente een eindoordeel verschaffen.

Dit traject verloopt vele malen sneller dan de reguliere procedure waarbij er binnen 8 weken een beslissing word gemaakt. Je ontvangt dus eerder je omgevingsvergunning en ziet daardoor je bouwplannen bliksemsnel verwezenlijkt worden. Daarnaast kan het kostentechnisch ook nog interessant zijn.  Soms worden er namelijk minder legeskosten in rekening gebracht dan bij een normale aanvraag. Check daarom altijd eerst de mogelijkheden bij je gemeente. Hieronder staan de gemeenten waarvan al bekend is dat ze een flitsvergunning hebben.

Conclusie

Als je gaat verbouwen is het verstandig om eerst bij je gemeente te checken of je in aanmerking komt voor een flitsvergunning. Dit zou namelijk van grote invloed kunnen zijn op je planning en misschien ook wel op je kosten.