• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Houtskeletbouw versus traditioneel bouwen

Houtskeletbouw

Iedere woning is uniek. Een ander bouwjaar, een andere bouwstijl. Dit staat allemaal vast, maar wil je graag een uitbouw realiseren, dan ben je ”vrij” om te kiezen welke bouwstijl je gaat toepassen. Natuurlijk moet deze voldoen aan het bouwbesluit en moet deze qua verschijning goedgekeurd worden door de welstand. Maar hoe weet je nu welke bouwmethode er het beste aansluit bij jouw wensen? Houtskeletbouw, of traditionele bouw?

Voor de keuze van de wandopbouw is het buitenblad puur architectonisch, maar hoe zit het met het binnenblad? Houtskeletbouw en traditioneel bouwen hebben beide hun voor- en nadelen. Hieronder lees je over de voordelen van houtskeletbouw.

Voordelen van houtskeletbouw

1. Kost minder

Qua arbeid heeft houtskeletbouw zo zijn voordelen. Een timmerman heeft namelijk minder tijd nodig per strekkende meter, waardoor arbeidskosten goedkoper uitvallen. Hoe groter de uitbouw, des te groter het voordeel. Zeker als er gecombineerd wordt met een dakpakket met houten balken is daarnaast Wanneer er gekozen word voor een dakopbouw met houten balken is een timmerman toch nodig. Dit geld zeker wanneer er voor dakopbouwen met houten balken gekozen word. Metselen is namelijk arbeidsintensief werk.

Daarnaast is hout in relatie tot metselwerk een relatief licht, maar toch vrij sterk materiaal. Hierdoor kan de fundering meestal zo’n 20 tot 25% lichter worden uitgevoerd. Op de fundering kun je dus ook veel besparen.

2. Heel flexibel

Houtskeletbouw blijkt daarnaast ook nog eens flexibeler te zijn dan alle andere bouwmethoden. Wanneer de eerste verbouwing dusdanig goed is bevallen bied de aanpasbaarheid van houtskeletbouw mogelijk uitkomst in de toekomst. Ten opzichte van steens muur met onbereikbare leidingen verbergt slechts de demontable binnenafwerking de vrije ruimte.

3. Snelle Bouwtijd

Zoals eerder aangegeven heeft een timmerman minder tijd nodig per strekkende meter. Ook kunnen veel elementen prefab gemaakt worden in een fabriek. Met deze methode kun je binnen 5 dagen al een wind en waterdicht huis bouwen. Prefab elementen worden met veel precisie gemaakt en sluiten naadloos op elkaar aan.

Hout is herbruikbaar na demontage van oudere aanbouwen, mocht dit niet mogelijk zijn dan kan het nog steeds gebruikt worden, danwel als voor het creëeren van kunst, danwel als brandstof.

4. Beter voor het milieu

Hout is een ecologisch en duurzaam bouwmateriaal, gewonnen uit volgroeide bomen. Dit kan als relatief milieuvriendelijk worden beschouwd mits er na het kappen nieuwe bomen geplant worden. De productie van houtskeletbouwelementen heeft minder impact op de klimaatverandering dan het productieproces voor een traditioneel gebouwde muur (CO2 uitstoot en hoog energieverbruik).

In het noorden van Europa is de balans tussen het kappen en planten van bomen perfect in balans. Er worden meer bomen geplant dan er gekapt worden. Het proces waarbij bomen omgevormd worden tot bouwmateriaal is een eenvoudig proces waarbij weinig vervuiling tot stand komt. Iets wat we over veel bouwmaterialen niet kunnen zeggen.

5. Duurzaam

Hout heeft minimaal een net zo’n lange levensduur als traditionele bouw. Althans, dat hebben meerdere onderzoeksinstanties, waaronder de Universiteit van Leipzig en het Nederlandse NIBE, aangetoond. De levensduur van een woning met houtskeletbouw heeft een levensduur van minimaal 75 jaar.

Misschien denk je dat houtskeletbouw meer onderhoudt nodig heeft, maar dat valt wel mee. Als je de buitenkant ook van hout zou maken, zou je deze slecht eens in de 5 tot 7 jaar van een nieuw laagje verf of beits te voorzien.

6. Brandveiligheid

Ja, je leest het goed. Brandveiligheid is juist een sterk punt van houtskeletbouw. Als je goed na gaat denken, weet je misschien ook al hoe dit komt. Heb je bijvoorbeeld ooit eens een groot massief  stuk hout proberen aan te steken met een lucifer? Precies, dat gaat zomaar niet. Een massief stuk hout heeft een lange reactietijd en heeft een hoge temperatuur nodig om te ontbranden. Mocht het zover komen dat de temperatuur hoog genoeg is dat het hout gaat branden, dan zal het het lang duren voordat het hout daadwerkelijk zijn draagkracht verliest. Hout verkoold namelijk, waardoor er een isolatielaag om het hout heen komt. Hierdoor vertraagt het inbranden van het hout. Het gevaar op instorten wordt hierdoor dus langer uitgesteld.

Staal is op het eerste oog veel sterker, maar staal levert veel sneller sterkte in. Staal smelt namelijk, en hoe heter het vuur wordt, hoe sneller alles in kan gaan storten.

7. Droge bouwmethode

Kies je voor houtskeletbouw, dan kies je voor een droge en gezonde bouwmethode. Tegenwoordig wordt er bij een nieuwbouw woning gemiddeld 1000 liter water gebruikt. Dat zit bijvoorbeeld in het aanmaken van cement, beton en stucwerk. Het kan soms jaren duren voordat al het vocht uit de woning getrokken is, als dat al gebeurt. Veel mensen staan er niet bij stil, of zullen het niet merken, maar een vochtig huis is nadelig voor de isolatiewaarde.

Een ander voordeel van droog bouwen is dat je minder afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Ook met vorst kun je met een houtskeletbouw gewoon door bouwen.

8. Energiezuinig

Met houtskeletbouw kun je hoge isolatiewaarden en comfort behalen. De isolatie zit in de houten elementen opgenomen, waardoor de wanden een stuk minder dik zijn dan bij traditionele bouw. Een woning met houtskeletbouw heeft ook minder tijd nodig om op te warmen. Bij een woning van steen gaat veel van de warmte verloren aan het verwarmen van de muren. Daar tegenover staat wel dat het in de zomer sneller warm kan worden, maar als je rekening houdt met voldoende ventilatie en zonwering vindt er niet perse meer opwarming plaats ten opzichte van traditionele bouw.

Zwakkere punten van houtskeletbouw

Een steens binnenblad heeft zo ook zijn voordelen. Zo blijkt dat warmte beter vastgehouden word in een steens muur, waardoor de stookkosten goedkoper uitvallen. Verder is een stenen binnenblad door zijn robuustheid akoestisch gezien vaak de betere keuze, de geluidsdoorslag is namelijk minder. Daarnaast is het minder vatbaar voor weersomstandigheden ten tijde van de bouw en is de kans dus kleiner op vochtproblemen dan het geval is bij een HSB wand, maar met aandacht voor de technische uitwerking en de juiste detaillering kan houtskelet eeuwen lang meegaan.

1. Kans op rotting

Bij onzorgvuldige uitvoering van de bouw ontstaat er kans op rotting van hout. Rotting tast de sterkte van het hout aan, waardoor de constructie minder sterk wordt.
Het is daarom van groot belang dat de houtskeletbouw zorgvuldig geplaatst wordt, door specialisten.

Houtskeletbouw

2. Schimmelvorming

Een ander gevolg van onzorgvuldig plaatsen kan schimmel zijn. Wanneer hout vochtig wordt, kan er schimmel ontstaan, wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.
Zorg er dus voor dat het hout vooraf de juiste behandeling gehad heeft en dat het juist geplaatst wordt.

3. Lager accumulerend vermogen

Zoals bij de voordelen beschreven heeft houtskeletbouw veel minder tijd nodig om op te warmen. In de zomer kan de temperatuur daardoor oplopen. Echter, als je genoeg ventilatie en zonwering toepast, hoeft het binnen niet perse warmer te worden.

Conclusie

Houtskeletbouw heeft dus zijn voor en nadelen. Wat je zou moeten kiezen hangt er dus van af aan welke voor en nadelen jij het meeste waarde hecht.
Hieronder nog even de voor en nadelen op een rijtje.

Houtskeletbouw

 

Architect

Wil je gratis advies over houtskeletbouw?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in
of kom snel een kop koffie drinken op ons kantoor.