• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Je huis verduurzamen: Isoleren

Huis isoleren

Isoleren! Het woord wat vooral in de (ver)bouw onlosmakelijk verbonden is met verduurzamen. Je wilt je woning verduurzamen? Maar hoe? 

Je bent online op zoek naar manieren om je woning eens flink te verduurzamen. Je komt voornamelijk op websites van leveranciers die met stoere hightech apparaten adverteren zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Je schrikt van de prijzen maar vindt toch dat je woning toe is aan een goede opknapbeurt. Je schaft de apparaten aan en komt na enkele maanden achter dat de energierekening, die je al zo hoog vond, toch niet zo gedaald is als je had gehoopt. Na een flinke vragenronde op het feestje van je overbuurman kom je erachter dat je woning nauwelijks is geïsoleerd en de warmte die je opwerkt helaas ook weer snel verdwijnt. Je baant je weer door het wijde web op zoek naar oplossingen en komt verbaasd achter dat isoleren toch wel de eerste stap moest zijn om je energierekening te laten dalen.

Waarom isoleren?

We lezen/horen vrijwel dagelijks dat we moeten verduurzamen. Minder energie verbruiken en/of zelf energie opwekken om onze planeet te redden. Climate change is real! Maar wist je ook dat het isoleren van je woning meer voordelen met zich mee brengt? Een behaaglijk binnenruimte bijvoorbeeld. Is je woning in de zomer te warm en in de winter te koud? Isoleren kan dit verhelpen. Je moet het nog wel (zelf) plaatsen.

Wanneer isoleren?

Je bent overstag en wilt graag je steentje bijdragen aan een betere planeet en ziet een prettig binnenklimaat ook wel zitten ?. Maar wanneer breng je de isolatie aan?

Het kan wel eens zo zijn dat je woning niet of nauwelijks geïsoleerd is. De meeste warmte ontsnapt voornamelijk door je muren en daken. De vloer speelt hierbij in mindere mate ook een rol. Dan loont het om je woning te isoleren. Ga je een grote (interne) verbouwing tegemoet. Ga dan vooral voor het aanbrengen van isolatie op plekken waar je straks niet meer bij kan. Voor elk type woning is er wel een soort isolatie op de markt. Dus of je nu in een appartement woont of in een jaren 30 woning, iedereen kan zijn woning isoleren. Helaas is het soms nog wel zo dat je leefruimte moet inleveren voor het aanbrengen van isolatie.

Huis isoleren

De verschillende soorten isolatie

Door de overvloed aan isolatiesoorten en leveranciers kan ik me goed voorstellen dat het lastig is om de juiste isolatie te vinden voor jou type verbouwing/woning. Heel zwart wit gezegd kunnen we de meest toegepaste isolatie verdelen in harde stijve isolatie en de wat zachtere meer flexibele isolatie:

Harde isolatie soorten:

 • EPS XPS
 • Resol hardschuim (PIR, PUR)

Zachte isolatie soorten:

 • Minerale wol zoals glaswol en steenwol

Harde isolatiesoorten zijn uitermate geschikt voor het toepassen op beloopbare daken en in combinatie met betonnen vloeren. Ook worden ze steeds vaker toegepast in spouwmuren, omdat er met een geringe dikte toch een hoge warmteweerstand gerealiseerd kan worden. Ook zijn deze soorten isolatie beter geschikt in een vochtig milieu. Bijvoorbeeld voor het isoleren onder het maaiveld.

De wat zachtere isolatiesoorten zijn zeer eenvoudig te verwerken en aan te brengen en zijn topfavoriet bij zowel professionals als doe-het-zelvers. Deze isolatiesoorten zijn vaak ook wat goedkoper dan de resol hardschuim alternatieven. Vaak worden deze isolatiesoorten toegepast in houtconstructies of het na isoleren van daken. Ook worden ze nog regelmatig toegepast in traditionele spouwmuren, wel vaak in combinatie met een reflecterende laag aan de buitenzijde wat het warmteverlies verminderd.

Door de strenge prestatie-eisen van het bouwbesluit kan een combinatie van de twee soorten isolatiematerialen vaak uitkomst bieden voor het realiseren van een slanke buitenconstructie.

Tips bij het zoeken naar isolatiesoorten

Bij het uitzoeken van isolatie kan het zo zijn dat je de volgende begrippen en symbolen tegenkomt, de zogenaamde isolatiewaarden. In combinatie met de dikte zij deze van belang om een bepaalde warmteweerstand te garanderen.

Warmtegeleiding

Lambda (λ) is een symbool dat je vaak gaat tegenkomen bij het uitzoeken van isolatie. De eenheid is (W/mK). Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal de warmte geleidt. De gebruikelijke waardes variëren tussen de 0.08 tot wel 0.045 (W/mK). Hiervoor geld: lager is beter. Bij resol hardschuim isolatie zit deze waarde vaak tussen de 0.018 en 0.025. Voor de minerale wol isolatiesoorten zijn de gebruikelijke waardes tussen de 0.030 en 0.040.

Warmteweerstand

Rd waarde, uitgedrukt in m²K/W, geeft de warmteweerstand van het materiaal aan. Deze waarde kan berekend worden door de dikte van de isolatie te delen door de lambda waarde. Vaak wordt deze waarde door de leverancier aangeven in de productspecificaties. Hiervoor geld: hoe hoger de waarde hoe beter. Helaas wordt (ook door bouwkundigen) de Rd waarde vaak verward met de wel bekende Rc waarde. Waar de Rd waarde maar voor 1 materiaal geld is de Rc waarde een combinatie van alle toegepaste materialen samen. Deze kan dus vaak flink variëren van de Rd waarde.

Conclusie

Je woning isoleren of kwalitatief goede isolatiematerialen toepassen voor je woning is volgens mij de eerste stap die je zou moeten ondernemen. Let wel op dat er verschillende soorten isolaties zijn voor verschillende toepassingen en onthoud dat de dikte niet alles zeggend is. Het is een combinatie van verschillende factoren en uitgangspunten wat de isolatiesoort bepaald.