• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Raamkozijnen vervangen. Ga je voor houten, kunststof of stalen kozijnen?

Je raamkozijnen zien er niet meer al te best uit en je wil deze graag gaan vervangen. Raamkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten, voor welke ga je dus kiezen? Hout, kunststof, aluminium of staal. Om er voor te zorgen dat jij een goede keuze kunt maken hebben we de voor en nadelen van de materialen voor je op een rijtje gezet.

Houten kozijnen

Voordelen

Een voordeel van houten kozijnen is dat het je een echte authentieke uitstraling geeft. Alhoewel je tegenwoordig ook kunststof kozijnen hebt met een houtnerf, blijven echte houten kozijnen het meest authentiek. Daarnaast gaan houten kozijnen heel erg lang mee, tot wel 75 jaar. Dit geldt wel voor hardhouten kozijnen. Als je voor zachthouten kozijnen gaat, is de levensduur ongeveer 2/3 minder. Een ander voordeel van houten kozijnen is dat ze over te schilderen zijn. Heb je geen zin meer in witte kozijnen, dan schilder je je kozijnen toch even een ander kleurtje. Ook op het gebied van isolatie scoort hout erg goed. Tot slot kunnen houten kozijnen makkelijker gerepareerd worden bij schade. Dat gaat bij andere materialen heel moeilijk, of zelfs niet.

Houten kozijnen voor een echte authentieke uitstraling

Energieneutraal

Ben je een beetje milieubewust ingesteld dan zou je altijd voor houten kozijnen moeten kiezen. Een houten kozijn is dan misschien wel duurder, maar gaat 1,5 tot 3 keer langer mee dan kunststof kozijnen. Uiteindelijk kun je dan niet meer spreken van duurder. In dezelfde levensduur als 1 houten kozijn moeten er dus 1,5 tot 3 kunststof kozijnen geproduceerd worden met 5 ton CO2 uitstoot per ton PVC. Hier is de transport van fossiele brandstoffen vanuit het midden-oosten naar hier nog niet een meegerekend. Kunststof kozijnen zijn veelal gemaakt van PVC. Het proces waarin PVC ontstaat kost veel energie en heeft een zware impact op het milieu.

Houten kozijnen daarentegen, zijn niet alleen energieneutraal, maar kunnen zelfs bijdragen aan het tegengaan van het broeikaseffect. Bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en bij verbranding komt dezelfde hoeveelheid CO2 weer vrij.

Nadelen

Houten kozijnen zijn duurder dan kunststof kozijnen. Gemiddeld zo’n 15%. Het grootste nadeel is dat houten kozijnen onderhoud nodig hebben. Al moet er bij gezegd worden dat de houten kozijnen van tegenwoordig veel minder onderhoud nodig hebben, door nieuwe toegepaste technieken.

Kunststof kozijnen

Voordelen

Het grootste voordeel van kunststof kozijnen is dat ze weinig tot geen onderhoud nodig hebben. Op zijn tijd een keer schoonmaken met een doekje is natuurlijk wel nodig, maar buiten dit vergen kunststof kozijnen geen inspanning. In combinatie met de prijs zijn kunststof kozijnen een zeer populaire keuze. De prijzen liggen gemiddeld 15% lager dan bij houten kozijnen. Hout heeft een veel authentiekere uitstraling, maar kunststof kozijnen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in houtnerf uitvoering. Hetzelfde als hout zal het er natuurlijk niet uit gaan zien, maar het komt hierdoor wel in de buurt. Een andere goede eigenschap van kunststof kozijnen is de thermische eigenschappen. Kunststof kozijnen hebben namelijk lagere u-waarden dan houten kozijnen.

Kunststof kozijnen, ook verkrijgbaar met een houtnerf

Nadelen

Kunststof kozijnen gaan lang mee, zo’n 25 tot 40 jaar. Dus een echt nadeel kun je het natuurlijk niet noemen. Echter gaan ze minder lang mee dan hardhouten kozijnen. Als je dit wegzet tegen de aanschafprijs is het voordeel van een lagere prijs dus weer minder relevant. Daarnaast zijn kunststof kozijnen niet goed voor het milieu. Zoals eerder vernoemd komt er enorm veel CO2 vrij bij het produceren van kunststof kozijnen. Wanneer de kozijnen vernietigd of gerecycled wordt komt er nog meer CO2 vrij. Wanneer je schade hebt aan je kunststof kozijn, is dit in veel gevallen niet te repareren bij kunststof kozijnen.

Aluminium kozijnen

Voordelen

Aluminium kozijnen zijn kleur en vormvast en hebben weinig onderhoud nodig. Het is een licht maar stevig materiaal wat geen vocht opneemt en niet roest. Aluminium is 100%recyclebaar. Van nature heeft aluminium minder goede isolatiewaarden, omdat het een goede geleider is voor warmte en kou. Maar tegenwoordig bestaat de kern van aluminium kozijnen uit isolatiemateriaal. In samenwerking met dubbel glas zijn de isolatiewaarden gelijkwaardig aan kunststof kozijnen.

Aluminium kozijnen met steel look

Nadelen

Aluminium kozijnen zijn duur. Gemiddeld zon 20% duurder dan houten kozijnen. Daarnaast is de levensduur van aluminium kozijn met 25 en 40 jaar ongeveer gelijk aan kunststof kozijnen. Bij een beschadiging zijn aluminium kozijnen moeilijk te repareren en na een aantal jaren moeten de kozijnen opnieuw gesteld worden. Als laatste mag aluminium niet in contact komen met andere materialen als koper, lood en staal. Ook niet met kalk, cement en hout. Aluminium wordt namelijk aangetast als het in contact komt met deze materialen. Roestvrij staal is echter geen probleem. Je kunt je aluminium kozijnen hier tegen behandelen, zodat ze er wel tegen kunnen. Dan ben je wel weer duurder uit.

Stalen kozijnen

Voordelen

Eerlijk is eerlijk, stalen kozijnen zien er prachtig en exclusief uit, en hebben een authentieke uitstraling. Ook zijn stalen kozijnen enorm sterk, waardoor ze raampartijen kunnen dragen.  Omdat ze zo sterk zijn, zijn ze goed bestand tegen inbraken. Stalen kozijnen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en zijn onderhoudsvriendelijk. Een keer per jaar reinigen is al voldoende. Vroeger waren de isolatiewaarden van stalen kozijnen zeer slecht. Tegenwoordig zijn de isolatiewaarden gelijk aan die van kunststof en aluminium kozijnen, door luchtkamers en slecht geleidende profielen. Met een zinklaag daarover is het kozijn ook tegen weer en wind bestand.

Stalen kozijnen zien er strak en stijlvol uit

Nadelen

Staal is krachtig, maar wel gevoelig voor corrosie, kromtrekken en uitzakken. Hier is dus het juiste onderhoud voor nodig. De stalen kozijnen gaan gemiddeld tot 50 jaar mee, wat dus een iets langere levensduur is dan aluminium en kunststof. Het kan echter niet tippen aan hardhouten kozijnen. Het belangrijkste nadeel van stalen kozijnen is dat ze erg duur zijn. Veel duurder dan aluminium, kunststof of houten kozijnen.

Wat is de beste keuze?

Wat de beste keuze is, hangt dus helemaal af van wat jij belangrijk vindt. Als je het niet erg vindt om af en toe wat onderhoud te plegen, zijn houten kozijnen de beste keuze, gezien de levensduur. Ook is dit het beste voor het milieu. Heb je liever wat minder onderhoud, dan heb je de keuze uit aluminium, staal of kunststof. Wat is daarna belangrijker, de prijs, of de uitstraling.  Stel jezelf dus de vraag welke eigenschappen jij het belangrijkst vindt.

 

Architect

Wil je graag geholpen worden bij

de keuze van nieuwe kozijnen?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.