• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Een locatiebezoek door een architect, is dat echt noodzakelijk?

locatiebezoek

Bij een locatiebezoek komt er een architect bij je langs en bespreek je samen je eisen en je wensen. Maar is een locatiebezoek nu echt noodzakelijk om jouw gewenste ontwerp en bouwtekeningen te kunnen maken? 

In dit artikel lees je wat een locatiebezoek inhoudt, de situatie bij nieuwbouw en verbouwen, of het echt noodzakelijk is en wat de kosten zijn.

 1. Wat is een locatiebezoek?
 2. Nieuwbouw vs. Verbouwen
 3. Is een locatiebezoek noodzakelijk?
 4. Wat zijn de kosten van een locatiebezoek?


1. Wat is een locatiebezoek?

Tijdens een locatiebezoek komt er een architect thuis bij je langs. Meestal is er van tevoren gecommuniceerd hoelang het locatiebezoek duurt, maar sommige architecten zijn hier wat flexibeler in dan anderen. Gedurende het locatiebezoek heb je de tijd om al je wensen en eisen met de architect te bespreken. Je kunt je plannen persoonlijk overbrengen en hebt de kans om te sparren over bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden. Bij verbouwingen krijgt de architect ook een goed beeld van de sfeer van het huis, het binnenkomende daglicht en het uitzicht. In feite is een locatiebezoek een kennismaking met de architect.

2. Nieuwbouw vs Verbouw

Nieuwbouw
Ga je een nieuw huis bouwen, of gaat het om een verbouwing? Dat is nogal een wereld van verschil. Bij het bouwen van een nieuw huis komt veel meer kijken en het gaat om een veel grotere investering. Daarnaast moeten er veel meer keuzes gemaakt worden en is het proces vele malen langer. Er is ook geen bestaande situatie waar de architect mee verder kan gaan. Dus in dit geval is het veel makkelijker en efficiënter als je met een architect om de tafel gaat zitten. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de architect. Daarom is een locatiebezoek bij nieuwbouw projecten vaak inbegrepen.

Voor een proces waarbij de investering zo groot is, is het ook wel fijn als je persoonlijk contact hebt met degene die het huis gaat ontwerpen waar je de rest, of een groot deel van je leven, gaat doorbrengen.

Verbouw
Bij een verbouwing kan een architect verder bouwen op een bestaande situatie en zijn de mogelijkheden veel beperkter dan bij een nieuwbouw woning. Hierdoor is het ook veel makkelijker om je eisen en wensen over te brengen aan een architect.  De investering is ook veel minder dan bij een nieuwbouw woning, maar een verbouwing kost natuurlijk nog steeds veel geld. Sommige architecten kiezen er voor om ook bij verbouwingen standaard een locatiebezoek te doen, maar er zijn er ook veel die dit niet standaard doen.

3. Is een locatiebezoek noodzakelijk?

Dan de belangrijkste vraag. Is een locatiebezoek nu echt noodzakelijk? Het antwoord is kort, namelijk nee.

Een locatiebezoek is zeker niet noodzakelijk, aangezien je je wensen ook telefonisch of per mail kenbaar kunt maken. Echter zijn er situaties waarbij het wel bevorderlijk zou zijn voor het proces, zoals bij nieuwbouw woningen en hele complexe verbouwingen. Zoals gezegd, bij nieuwbouw woningen is het bijna altijd standaard dat er een architect langs komt, dus daar hoef je je niet druk om te maken.

Bij verbouwingen is het echter een ander verhaal. Er staat al een woning en daarvan zijn originele bouwtekeningen beschikbaar bij de gemeente. Op deze tekeningen kan een architect precies zien hoe jouw woning in elkaar steekt en kan hier op verder bouwen. Omdat de mogelijkheden ook beperkt zijn bij een verbouwing en je je wensen en eisen daardoor makkelijker kenbaar kunt maken, is een locatiebezoek overbodig.

Een architect kan jouw wensen en eisen verwerken in de tekeningen zonder dat hij op locatie geweest is. Dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit die de architect levert. Bij een verbouwing is een locatiebezoek dus allerminst noodzakelijk. Mocht je dat toch willen, dan is dat op basis van voorkeur, maar niet op basis van noodzaak.

Conclusie: Bij een verbouwing is het niet nodig om een architect langs te laten komen. Hier kun je dus een paar honderd euro mee besparen.

4. Wat kost een locatiebezoek?

Het is moeilijk te zeggen wat een locatiebezoek precies kost, aangezien iedere architect andere prijzen hanteert, die niet direct zichtbaar zijn voor de consument. De prijs zit namelijk vaak inbegrepen in de prijs voor de tekeningen. Gemiddeld zal het ongeveer neerkomen op 200 tot 400 euro voor een locatiebezoek. Maar dat verschilt per architect. Bij architect betaal je 500 euro voor een locatiebezoek bij een verbouwing.

Dat is veel geld, maar waarom is dat zo? Bij ArchitectDirect willen we het locatiebezoek niet stimuleren. Daar hebben we twee redenen voor. Namelijk omdat een locatiebezoek vaak helemaal niet nodig is, maar ook omdat we onze architect dan een halve dag moeten missen. Wij kunnen je bouwtekeningen maken aan de hand van de originele bouwtekeningen en een telefoongesprek met jou.

 

Ben je nog niet helemaal overtuigd of je het zonder locatiebezoek wil laten doen? Plan dan een gratis adviesgesprek in en laat je informeren.