• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Wil je gaan verbouwen? Maak je ontwerp PAX ready!

Pax kast

Ga je bouwen of verbouwen? Maak jouw ontwerp dan PAX ready!

PAX, waar praten we dan over? Het gaat hier om de populaire kast van de IKEA, de PAX kast. Aantonen kan ik het niet, maar het is waarschijnlijk de meest verkochte kast in Nederland, en waarschijnlijk zelfs in Europa. In deze blog lees je waarom het handig kan zijn om al rekening te houden met deze kast in je ontwerp.


1. Waarom de PAX kast zo populair is?

De pax kast van de IKEA is om twee redenen enorm populair. Je kunt deze kast namelijk helemaal zelf samenstellen naar jouw wensen en smaak. Wil je een extra lade, of meer plek voor je schoenen, geen probleem. Ook de stijl van de kast kun je helemaal zelf samenstellen. Zo kun je gaan voor een open kast, lekker overzichtelijk. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon deuren plaatsen, dat ziet er strak en rustig uit. Uiteraard kun je ook de kleur en de stijl van de deuren helemaal zelf kiezen. De andere reden dat de kast zo enorm populair is, is de prijs. Vergeleken met een inbouwkast of een maatkast die je op maat laat maken zijn de prijzen zeer betaalbaar.

2. Mijn ervaring

Ik heb het zelf hardhandig moeten leren…. Een ontwerp wat niet helemaal is afgestemd op standaard afmetingen van de welbekende Ikea Pax-Kast. En hoewel ik graag met een bovenfrees nieuwe scharniergaten aanbreng in deze toffe kurk-deuren is het natuurlijk veel handiger (en mooier) om het ontwerp van je kledingkamers/bergingen perfect af te stemmen op het Pax-systeem.

In het opleiden van nieuwe collega’s is 1 ding voor mij altijd van belang…. Dat je als architect de opstelling van je meubilair direct meeneemt in je ontwerpen. Ik heb al te vaak ontwerpen van zowel de ‘creatieve particulier’ als van vakgenoten gezien waarin het opstellen van meubels geen doen is en resulteert in veel ‘verliesmeters’. Bijna alle klanten van ArchitectDirect hebben behoefte aan meer praktische oppervlakte. Een extra slaapkamer, fatsoenlijke kledingruimte, praktische berging voor de sportkleding etc. Om het optimale ontwerp te maken vraag ik daarom vaak naar ‘hoeveel kastmeters/lengte’ heb je nodig? Hier ga ik vervolgens mee aan de slag.

3. Ontwerptips

Ontwerpen is echt een kwestie van héél veel doen! Soms maak ik voor een indeling van een verdieping (met bijv 3 slaapkamers en een badkamer) wel 30!!! Varianten om te ontdekken waar de beste balans ligt.

Hier onder vind je een aantal handige ontwerp tips voor als je zelf het meeste uit je meters wil halen:

Basis:

1: houd rekening met een kastdiepte van 60cm. Let op! Ook je stukadoor heeft enkele millimeters nodig en het liefste kun je de kast ook nog ca 1cm afstellen. 61cm diepte in het ontwerp is daarmee prima.
2: gebruik bij voorkeur een veelvoud van 50cm breedte. De Pax kasten zijn ook echt (gemonteerd tegen elkaar) exact 50cm! Over de totale breedte kun je het beste 5mm links en rechts vrij houden voor goede plaatsing. VOORBEELD: als je 4 pax kasten van 50cm naast elkaar zet zorg dan voor een totale maat (tussen het stucwerk) van 201cm.
3: Voor veel woningen in NL is zelfs de hoge variant van PAX (2,3m) niet hoog genoeg. Ik vind het daarom mooi om de kast ook wat hoger te plaatsen en de onderkan en bovenkant mooi te stuccen (zie foto).

 

Wil je graag eens sparren over je verbouwplannen met een architect? Plan dan een gratis adviesgesprekje in. Hij beantwoord al je vragen en helpt je bij het maken van moeilijke keuzes.