• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Architecten hebben een duur imago. Maar wat kost een architect dan?

Wat kost een architect?

Wat kost een architect? Een vraag waar je graag antwoord op wilt hebben als je gaat (ver)bouwen. ArchitectDirect.nl is open en eerlijk over de kosten van een architect. Maar waarom wordt deze vraag eigenlijk zo vaak gesteld?

Veel mensen denken immers dat een architect heel veel geld kost. In onze ogen heeft de branche dat vooral aan zichzelf te danken. Onder andere door hoge uurtarieven en weinig transparantie wordt een architect zodoende vaak overgeslagen in het bouwproces. Zonde, want wij zijn een onafhankelijke partij in het bouwproces. Op deze pagina leggen we je haarfijn uit wat een architect voor je kan betekenen. Ook geven we uiteraard antwoord op jouw belangrijkste vraag: wat kost een architect?


Inhoud

1. Hoe zijn de kosten van een architect opgebouwd?

2. Wat kost een architect voor een verbouwing?

3. Wat kost een architect bij nieuwbouw?

4. Kan een architect nog meer voor je doen?

 

1. Hoe zijn de kosten van een architect opgebouwd?

De kosten van een architect zijn opgebouwd uit verschillende werkzaamheden. Bij een traditioneel architectenbureau bestaan de kosten uit voorrijkosten, de tekeningen en communicatie. Bij architectenbureau’s die voornamelijk nieuwbouw projecten doen zit daar ook nog bouwbegeleiding bij. In dat geval is dat de grootste kostenpost. Echter bieden niet alle architectenbureau’s bouwbegeleiding aan.

Voorrijkosten

Vaak hanteren architecten voorrijkosten om op locatie langs te komen. Dit tarief verschilt per architect, maar ligt meestal rond de €40,- per uur. Op deze post kun je besparen. Architecten kunnen namelijk al je tekeningen maken aan de hand van de archieftekeningen van je woning. Hierdoor hoeven ze niet op locatie langs te komen.

Schetsontwerp

Een architect zet jouw bouwplannen en ideeën om in een concreet plan. Hierdoor krijg jij meer inzicht in wat je kunt verwachten van het (ver)bouwen. Deze fase begint met het maken van een schetsontwerp. Een schetsontwerp is een verzameling van tekeningen (plattegronden en gevels) waardoor je kunt zien hoe het er uit komt te zien.

Vind je het lastig om een platte tekening te lezen? Dat begrijpen architecten steeds beter. Daarom werken architecten jouw ontwerp steeds vaker uit in 3D. Bij een 3D model kunnen fouten en problemen ook eerder gedetecteerd worden. Hierdoor is de kans op onvoorziene kosten veel kleiner.

Bouwtekeningen

Ben je tevreden over het ontwerp? Dan gaat een architect voor je aan de slag met de bouwtekeningen. Deze omvatten alle noodzakelijke tekeningen voor jouw bouwproject. Wat valt hieronder? Plattegronden, gevels, doorsneden en details. Met deze set bouwtekeningen kun je vervolgens een bouwvergunning aanvragen die je vaak nodig hebt.

Zoals gezegd, architecten tekenen en bedenken. Aannemers verzorgen de uitvoering van je verbouwing. Een belangrijke partij dus tijdens het bouwproces! Met aanvullende tekeningen en beelden kan een architect precies duidelijk maken wat er van een aannemer verwacht mag worden. Daardoor weet je zeker dat je hier achteraf geen discussie over krijgt!

Communicatie

Bij communicatie moet je niet alleen denken aan communicatie met de klant, maar ook met gemeenten, welstand en eventueel aannemers. Zo kunnen veel architectenbureau’s je ontzien van communicatie met de gemeente door de vergunningaanvraag te doen. Na het aanvragen van een vergunning kunnen er nog wel eens aanvullende eisen gesteld worden door de gemeente. Doordat er een directe lijn van de gemeente naar het architectenbureau is, is het proces veel efficiënter en sneller.

 

De kosten bij ArchitectDirect zijn enkel opgebouwd uit het tekenwerk en communicatie, aangezien wij niet standaard langskomen op locatie. Wij maken onze ontwerpen en bouwtekeningen namelijk aan de hand van de archieftekeningen van je woning. Dus je bespaart geld en alles is snel geregeld.

 

2. Wat kost een architect voor een verbouwing?

Als je gaat verbouwen en een architect in wil schakelen, wil je natuurlijk ook weten wat dat ongeveer gaat kosten. Ieder architectenbureau hanteert zijn eigen prijzen en deze kunnen dan ook nogal verschillen per bureau. Waar je zeker rekening mee moet houden is de specialisatie van de architect. Ieder architectenbureau richt zich op een andere tak. Zo richten sommige architectenbureau’s zich op kantoorgebouwen, winkelcentra of villa’s. Daarom is het belangrijk dat je een architectenbureau inschakelt die vaker verbouwingen gedaan heeft.

Kosten

Over de kosten van een architect voor een verbouwing zijn we transparant. Niemand houdt tenslotte van verrassingen en extra kosten. Bij ArchitectDirect.nl werken we met vaste prijzen. Daardoor weet je van tevoren precies waar je aan toe bent en wat je kwijt bent voor onze diensten. Je kunt zelf je kosten berekenen middels een op maat gemaakte offerte, al binnen 3 minuten!

 

3. Wat kost een architect bij nieuwbouw?

Een nieuw huis bouwen is een groot project en doe je meestal maar eens in je leven. Het is daarom belangrijk dat je een architectenbureau inschakelt waar je een goed gevoel bij hebt. De prijs speelt daar natuurlijk een belangrijke rol in. Vaak hanteren architectenbureau’s een bepaald percentage van de te verwachten casco bouwsom. In de regel ligt dit percentage rond de 4,5%. Echter zijn er ook architectenbureaus die vaste kosten hanteren, waardoor je direct weet wat de totale kosten voor een architect zijn. De kosten van een architect zijn dus maar een klein deel van de totale bouwkosten.

Kosten

De kosten van een architect bij nieuwbouw lopen nogal uiteen. Het is ook maar net wat voor huis je wilt gaan ontwerpen. Wil je een bekendere architect, of een architect met een bepaalde reputatie, dan moet je niet schrikken van 15.000 tot 30.000 euro voor het tekenwerk van een nieuwbouw woning. Daarbij moet ik wel zeggen dat deze architecten ook geen tweekappers of simpele recht toe rechtaan huizen ontwerpen. Wil je een huis bouwen tot 250m², dan kun je voor 6000 tot 8000 euro een mooi huis laten ontwerpen en uittekenen. En omdat dit goedkoper is, wil niet zeggen dat je een simpel huisje krijgt. Nee, dat is ook maatwerk.

architect kosten
Nieuwbouw woning door ArchitectDirect

De kosten die ArchitectDirect.nl hanteert bij nieuwbouw zijn €4000,- voor het schetsontwerp en €4000,- voor de bouwtekening. Wanneer je een schetsontwerp besteld hebt, krijg je €500,- korting op je bouwtekening en betaal je dus nog maar €3500,- Omdat je in dat geval al een schetsontwerp besteld hebt bij ons hebben we al een 3D model gemaakt.  Daardoor besparen we tijd bij het maken van een bouwtekening. Vandaar dat je van ons een korting krijgt.

Voor een vergunningaanvraag heb je ook nog een constructieberekening, een EPC berekening en een MPG berekening nodig. De EPC en MPG berekening kosten beide 400,- Voor de constructieberekening zul je een offerte aan moeten vragen. Die heb je binnen enkele minuten in je mailbox.

 

4. Kan een architect nog meer voor je doen?

Het doel van een architect is jouw bouwproject tot een succes te maken. Sommige architecten, waaronder ArchitectDirect, bieden daarom een aantal extra diensten tegen betaalbare tarieven:

– Constructieberekening
– Rioleringsplan
– De vergunningsaanvraag
– Komen kijken op locatie (inbegrepen bij nieuwbouw)

 

Architect

Wil je graag advies van een architect?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.