• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Wat kost een bouwtekening laten maken nu precies?

Bouwtekeningen laten maken

Of je nu een nieuwe woning gaat bouwen, een opbouw van 40m² gaat maken, je woning gaat splitsen of een vergunningsvrij aanbouw gaat maken, de verbouwing van je huis start altijd met professionele bouwtekeningen. Je wilt natuurlijk graag weten wat een bouwtekening laten maken precies kost. Maar we zullen je ook nog even uitleggen waarom je een bouwtekening nodig hebt en waarom ze altijd aan te raden zijn, ook bij vergunningsvrije verbouwingen.

 1. Waarom heb je een bouwtekening nodig?
 2. Bouwtekeningen laten maken bij vergunningsvrije verbouwingen.
 3. Kosten bouwtekening laten maken
 4. Bouwtekeningen laten maken door ArchitectDirect
 5. Dit kun je zelf alvast doen

1. Waarom heb je een bouwtekening nodig?

Bij het bouwen van een nieuw huis is het vaak duidelijk, daar zijn tekeningen voor nodig. Wanneer mensen plannen maken om te verbouwen maken ze vaak een begroting voor hun verbouwing. Vaak worden de kosten voor het laten maken van een bouwtekening over het hoofd gezien en niet begroot. Dit terwijl bouwtekeningen laten maken eigenlijk de eerste stap zou moeten zijn bij het verbouwen van je woning. Maar waarom heb je bouwtekeningen nodig, een aannemer weet toch wel hoe hij iets moet bouwen? Daar twijfelen we niet aan, maar het is nu eenmaal verplicht in bijna alle gevallen.

1.1 Omgevingsvergunning

Om te mogen verbouwen heb je een omgevingsvergunning nodig die je bij de gemeente kunt aanvragen. De reden dat je bouwtekeningen moet laten maken is dus eigenlijk vrij simpel. Bouwtekeningen zijn een verplicht onderdeel van de aanvraag van een omgevingsvergunning. Daarnaast dien je ook nog bouwbesluitberekeningen en constructieberekening aan te leveren.

2. Bouwtekeningen laten maken bij Vergunningsvrije verbouwingen

Voor een verbouwing die vergunningsvrij is, zoals een aanbouw tot 4 meter, is geen omgevingsvergunning nodig. Dus in principe heb je dan ook geen bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig zou je zeggen. Het is niet verplicht, maar je moet uiteindelijk wel aan kunnen tonen aan de gemeente dat alles volgens het bestemmingsplan en bouwbesluit gebouwd is. Dat kun je dus doen met bouwtekeningen en constructieberekeningen.

2.1 Voordeel

Het is sowieso aan te raden om bouwtekeningen te laten maken, ook bij vergunningsvrije verbouwingen. Een bouwtekening kun je een klein beetje zien als een soort garantie. Het zorgt er voor dat een aannemer ook daadwerkelijk bouwt wat er afgesproken is. Aannemers weten precies wat ze moeten bouwen, wat weer een voordeel is bij het opvragen van offertes.

Zonder bouwtekeningen te overleggen met een aannemer is het ook moeilijker om offertes van aannemers met elkaar te vergelijken. Als je offertes bij aannemers opvraagt met bouwtekeningen kun je makkelijk prijzen met elkaar vergelijken, aangezien je zeker weet dat de aannemer alles heeft meegenomen. Het geeft je dus ook voordeel bij het zoeken van een aannemer.

Offertes opvragen met bouwtekeningen zorgt er voor dat je eenvoudig offertes kunt vergelijken en weet je zeker dat alles is meegenomen in de offerte.

3. Kosten bouwtekening laten maken

De prijzen voor het laten maken van bouwtekeningen verschillen nogal in de markt. Ik moet ook zeggen dat de prijzen vaak moeilijk te vergelijken zijn. De opbouw van de prijzen is namelijk niet bij ieder architectenbureau hetzelfde, vaker niet dan wel zelfs.

Daarnaast is ook de inhoud van het product vaak verschillend. Wat krijg je precies voor die prijs? Soms lijkt een architect duurder dan een andere architect, maar als je gaat vergelijken wat je er voor krijgt blijkt dat achteraf niet het geval te zijn. Vaak kom je er dan later achter dat er bij de goedkopere architect bepaalde dingen die je wel nodig hebt, niet in de offerte zijn opgenomen.

Wat belangrijk is om in de gaten te houden, zijn de voorwaarden. Welk werk is er inbegrepen in de prijs, en wat niet. Stel je dient een vergunning in bij de gemeente en de bouwtekening moet worden aangepast. Moet je daar extra voor betalen, of is dat inbegrepen? Dit kan achteraf niet alleen voor hogere kosten zorgen, maar ook voor een lelijke nasmaak die je niet wilt.

Bij ArchitectDirect zijn we open en eerlijk over de prijzen voor het laten maken van een bouwtekening. Binnen 3 minuten heb je al een unieke offerte in je mailbox.

3.1 Opbouw kosten bouwtekening

Als je een bouwtekening laat maken ga je vaak prijzen vergelijken van verschillende architecten. Zoals hierboven vermeld verschilt het per architectenbureau wat je krijgt bij een bouwtekening en dus hoe de kosten opgebouwd zijn.

Welke bouwtekeningen maakt een architect voor een vergunningaanvraag?

De bouwtekeningen die nodig zijn voor een omgevingsvergunning bestaan altijd uit drie onderdelen; de bestaande toestand, de nieuwe toestand en de bouwbesluit toets. Iedere architect dient deze onderdelen aan te leveren bij een vergunningaanvraag. Dat is dus voor iedere architect hetzelfde.

Hoe ga je prijzen vergelijken?

Als iedere architect hetzelfde oplevert, dan is het vergelijken van prijzen toch eenvoudig? Dat zou je zeggen ja, maar zo zit het net niet in elkaar. De invulling die architecten geven aan de bestaande toestand, nieuwe toestand en bouwbesluit toets is namelijk heel verschillend per architect.

Sommige architecten leveren de bouwtekeningen standaard nog in 2D tekeningen, terwijl andere standaard 3D tekeningen leveren. 2D tekeningen zijn voldoende voor een vergunningaanvraag, maar met 3D tekeningen heb je meer inzicht. Hierdoor is de kans op fouten, en dus extra kosten, veel kleiner.

In de tabel hieronder hebben we een schema gemaakt waarin je kan zien wat je over het algemeen standaard krijgt. Bij sommige architecten zijn de bouwbesluit berekeningen niet standaard meegenomen, terwijl je deze wel nodig hebt voor de vergunningaanvraag. Een bouwbesluit berekening bestaat niet alleen uit een oppervlakteberekening, maar omvat ook tekeningen met betrekking tot daglicht, ventilatie en brandveiligheid.

Bij sommige architectenbureau’s zijn de bouwtekeningen standaard uitgebreider. Hierboven zie je wat een architect over het algemeen oplevert. Onderstaande zaken zouden bij sommige architectenbureau’s dus ook standaard bij de dienstverlening kunnen zitten. De daglicht berekening, de ventilatieberekening en de brandveiligheid zijn altijd vereist voor het aanvragen van een vergunning. Het zou daarom wel fijn zijn als die er bij zitten. De EPC en MPG berekening zijn ook vereist, maar dat geldt alleen bij nieuwbouw woningen. EPC en MPG berekeningen zijn (bijna) nooit standaard inbegrepen.


ArchitectDirect.nl wil architectuur betaalbaar maken voor iedereen! Waarom? Omdat wij iedereen willen laten genieten van de belangrijkste ruimte in ons leven. Dat wil overigens niet zeggen dat wij concessies doen aan de kwaliteit die wij leveren! Wij houden onze prijzen laag door bepaalde processen te automatiseren en ons werk efficiënter te maken. We doen jaarlijks ongeveer 1000 projecten en daar leren we veel van. Doordat er veel repetitie is, kunnen we veel automatiseringen toepassen en besparen we veel tijd.

Onze professionaliteit zie je terug in onze registratie bij het architectenregister. Hier kun je alleen ingeschreven staan als je beschikt over de nodige beroepservaring. Dit gegeven zegt echter nog niets over de kwaliteit die we leveren, deze vind je terug in de beoordeling van onze klanten!

4.1 Kosten ArchitectDirect

Doordat we jaarlijks meer dan 1000 projecten doen en onze projecten goed analyseren, weten we precies hoeveel tijd we kwijt zijn ieder type verbouwing. Onze prijzen zijn gebaseerd op de werkelijke uren die we nodig hebben voor je verbouwing. Daarom betaal je bij ons nooit te veel voor het laten maken van je bouwtekeningen.

De precieze kosten voor je verbouwing kan ik je hier nog niet direct geven, maar kunnen we je wel binnen enkele minuten sturen. We hebben een offerte configurator gebouwd waarin jij aan kunt geven wat je gaat verbouwen. Je krijgt dan automatisch binnen enkele minuten een unieke, op maat gemaakte offerte in je mail.

Binnen 3 minuten een offerte

Onze prijzen zijn gebaseerd op de werkelijke uren die we nodig hebben, hierdoor betaal je nooit te veel.

5. Dit kun je zelf alvast doen?

Om aan de slag te kunnen met de bouwtekening, ontvangen we van jou graag de bestaande tekeningen van de woning. Heb je deze niet? Dan kun je deze normaal gesproken op vragen bij de gemeente. Toch geen tekeningen beschikbaar? Neem contact met ons op dan denken we graag met je mee.

Verder willen we graag weten wat de wensen en eisen zijn voor je verbouwing. Hoe gedetailleerde je deze kunt aangeven, hoe beter onze architecten dit kunnen verwerken in het ontwerp! Je mag dit direct uploaden bij je bestelling, of later toesturen per e-mail!

Heb je vragen over de kosten van een bouwtekening? Laat het ons dan weten. Wij beantwoorden graag al je vragen!

 

Architect

Wil je gratis advies van een architect?

Plan dan een gratis adviesgesprekje
Onze architecten zullen je dan adviseren.