• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Verbouwen in de Randstad: Hoe verhoog je de waarde van je woning?

Als je in de Randstad woont heb je waarschijnlijk zelf al ervaren hoe moeilijk het was om een geschikte woning te vinden en hoe de prijzen zich hier verhouden. Wonen in de Randstad is namelijk veel duurder dan elders in het land. Het is dan wel veel duurder, maar een woning in de Randstad kan gezien worden als een investering. Het is ook geen toeval dat de meeste pandjesmelkers hier aanwezig zijn.

Je hoeft er eigenlijk niet bang voor te zijn dat je de woning in waarde gaat dalen. Sterker nog, als je het een beetje goed aan pakt, kun je er met verbouwen nog voor zorgen dat je woning nog meer waard wordt. Dat klinkt voor iedereen natuurlijk als muziek in de oren, maar het is niet zomaar even gedaan. Niet alle aanpassingen zorgen namelijk voor een hogere woningwaarde. Als je wil weten hoe je de waarde van je woning kunt verhogen, lees dit artikel dan aandachtig door.

 1. Voorbereiding
 2. Vierkante meters zijn euro’s
 3. Verduurzaam je woning
 4. Renoveer een oude badkamer of keuken
 5. De gevel is de eerste impressie
 6. Tips

1. Voorbereiding

We doen jaarlijks zo’n 500 tot 700 projecten voor particulieren en de meeste daarvan zijn in de Randstad. We kunnen je de volgende twee dingen dus uit ervaring meegeven:

 • Ga je verbouwen? Dan gaat dat zeer zeker stress opleveren. Stress kan gevolgen hebben op je relatie, je gemoedstoestand of je gezondheid. Zorg dus dat je goed bent voorbereid, zodat je zo veel mogelijk “stressloos” kunt verbouwen.
 • Verbouwen is meestal een dure aangelegenheid. Vaak zelfs duurder dan je vooraf ingecalculeerd had.

Maak een plan
Deze twee dingen gaat het je zeker opleveren, maar je wil natuurlijk ook de waarde van je woning verhogen. Denk hier niet te licht over en zorg dat je goed bent voorbereid. Een slecht voorbereidde verbouwing gaat je namelijk enorm veel geld kosten, en nog veel meer hoofdpijn. Hoe beter de voorbereiding, hoe meer het je op gaat leveren. Een ding waar je zeker op moet letten is smaak. Die verschilt nogal per persoon.

Over smaak valt niet te twisten
Heb je een aparte smaak en wil je die gaan toepassen in je woning, dan is dat natuurlijk leuk voor jezelf, maar bedenk wel goed dat dat niet zo hoeft te zijn voor iemand anders. Heb je een nieuwe keuken laten plaatsen en de kopers vinden de keuken niet mooi, dan hou je waarschijnlijk niets over aan het plaatsen van je nieuwe keuken. Wil je dus dat je aanpassingen uiteindelijk geld op gaan leveren, dan kun je het beste gaan voor een stijl die past bij de woning, of gaan voor een universelere stijl. Kijk dus altijd even op Funda naar huizen in je omgeving, hoe zien die er uit en voor welke prijzen worden die verkocht.

2. Vierkante meters zijn euro’s

Oppervlakte heeft de meeste invloed op de waarde van je huis. De vierkante meterprijzen in de Randstad, en voornamelijk de gemeente Amsterdam, zijn een van de hoogste van Nederland.

Bron: De Hypotheker.nl

Zo zie je dat 10m2 extra in Amsterdam je woningwaarde met 56.000 euro kan verhogen. Maar extra vierkante meters kun je op verschillende manieren bereiken. En niet iedere woning heeft dezelfde mogelijkheden.

Mogelijkheden

Verbouwen Amsterdam

Voor de meeste van bovenstaande verbouwingen heb je een vergunning nodig. Het meest interessante is natuurlijk als je vergunningsvrij kunt bouwen. Die mogelijkheid is er alleen bij een aan- of uitbouw en een dakkapel aan de achterzijde van je woning. Soms is het mogelijk om deze verbouwingen zonder vergunning te verwezenlijken, dat scheelt je weer legeskosten.

Wil je weten welke aanpassingen je aan je woning mag doen, plan dan een gratis adviesgesprek in.

De zolder
Is je zolder nog niet bewoonbaar, dan kun je er voor kiezen om deze geschikt te maken voor een verblijfsruimte. Hierdoor wordt je zolder meegenomen als extra vloeroppervlakte. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van een dakkapel op zolder, stucen van de wanden, het opknappen van de vloer en het plaatsen van slimme wandkasten. Het opknappen van je zolder verhoogt de waarde van je woning met ongeveer 60% van de investeringskosten.

Tips:

 • Let bij het plaatsen van een nieuwe vloer op zolder altijd op geluid. Een houten vloer zal meer overlast veroorzaken dan taptij bijvoorbeeld. Ga je toch voor hout, zorg dan dat er voldoende isolatie gebruikt wordt.
 • Op zolder wil je zo veel mogelijk “efficiënte vierkante meters” over houden. Maak daarom gebruik van slim geplaatste wandkasten om zo veel mogelijk vierkante meters over te houden.

3. Verduurzaam je woning

Ook het verduurzamen van je woning kan zorgen voor een hogere woningwaarde, aangezien je woning een gunstiger energielabel krijgt. Dit kun je op twee manieren doen, die je natuurlijk ook kunt combineren. Je kunt je woning isoleren, en je kunt zonnepanelen plaatsen. Met deze investeringen verhoog je de waarde van je woning met ongeveer 70 tot 100% van de investeringskosten.

Met isoleren haal je het meeste uit de verduurzaming van je woning. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, kun je al snel 30% besparen op je stookkosten. Dit heeft enorm veel invloed op de waarde van je huis. Je woning isoleren kan op verschillende manieren.

 • Plaatsen triple glas
 • Spouwmuur isoleren
 • Buitengevel isoleren
 • Binnenmuren isoleren
 • Vloer isoleren
 • Dak isoleren
Dit voorbeeld van Woonbewust.nl geeft een goed beeld van het energieverlies in een huis.

Ook het plaatsen van zonnepanelen is een goed idee. Zonnepanelen zijn een mooie investering, zonder dat je al te veel hoeft te verbouwen. Deze investering is niet alleen goed voor de woningwaarde, maar als je besluit niet te gaan verkopen is het ook gunstig voor jezelf. Aangezien je maandelijks een lagere energierekening hebt. Doorgaans heb je deze investering in 5 tot 7 jaar terugverdient.

4. Renoveer een oude badkamer of keuken

Het renoveren van je badkamer of keuken is niet altijd waarde vermeerderend. Dat heeft te maken met smaak en behoefte. Iedereen heeft een andere smaak en behoefte, dus is het lastig om te bepalen of jouw badkamer of keuken veel waarde heeft voor de nieuwe koper. Echter wanneer je badkamer of keuken echt aan vervanging toe is, kun je door een renovatie de woningwaarde aanzienlijk laten stijgen. Doorgaans een waardestijging van 50% op de verbouwingskosten.

Wanneer je een waardevermeerdering wil creëren met de badkamer of keuken, doe dit dan enkel als ze echt aan vernieuwing toe zijn.

5. De gevel is de eerste impressie

“You never get a second chance to make a first impression”. Een mooie gevel zorgt voor een goede eerste impressie en is daarom ook belangrijk voor de waarde van je woning. Ook is deze aanpassing relatief goedkoop in vergelijking met andere verbouwingen. Hieronder kun je m2 prijzen zien voor het laten opknappen van je gevel. Met deze aanpassingen kun je de totale waarde van je woning met wel 5% laten stijgen.

6. Tips

1. Ga zelf aan de slag
Wat je zelf kunt doen, hoef je niet door een vakman te laten doen, en hiermee bespaar je enorm veel geld. Bepaal van tevoren dus wat je zelf kunt en gaat doen, en wat je laat doen door een vakman. Denk hierbij ook aan voorbereidend werk voor een vakman. Als je bijvoorbeeld zelf al iets kunt voorstrijken, hoeft de stukadoor dat al niet meer te doen. Ben wel eerlijk tegenover jezelf, wat je niet kunt, moet je ook niet zelf gaan doen. Hiermee bespaar je immers niets, het kost alleen maar meer geld.

2. Houdt rekening met smaak en omgeving
Zoals gezegd, smaken verschillen nogal. Daarom kun je met het oog op waardevermeerdering beter kiezen voor “neutrale” en simpele stijl. Gebruik daarom vooral witte kleuren.

3. Samen met je buren
Bespreek je plannen met je buren, wellicht willen zij ook wel gaan verbouwen. Hierdoor kun je op verschillende kosten besparen, zoals voorrijkosten van een vakman.

4. Onderhoud
Ruim 70% van de mensen koopt liever een huis waar niets of niet veel meer aan gedaan hoeft te worden. En tevens heeft achterstallig onderhoud geen positieve invloed op de waarde van je woning. Iedere 1000 euro aan achterstallig onderhoudt kost je namelijk ongeveer 0,8% van de waarde van je woning. Is je huis goed onderhouden, dan heeft dit een positieve invloed op de waarde van je huis.

 

Architect

Wil je weten hoe je de waarde van jouw huis het beste kunt verhogen?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.