• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Hogere hypotheek voor verduurzaming van je woning, dat kan nu zonder kennistoets.

kennistoets verduurzamen

Verduurzamen van je woning wordt weer een beetje makkelijker, gelukkig maar. Als je extra geld wil lenen om je woning duurzamer te maken hoef je vanaf nu namelijk geen financiële kennistoets meer af te leggen. De overheid wil hiermee het verduurzamen van woningen stimuleren.

 1. Kritiek op kennistoets
 2. Situatie voorheen bij hypotheek verhogen
 3. Kennistoets bij verduurzaming niet meer nodig
 4. Hypotheek tot 25.000

 


1. Kritiek op kennistoets

De kritiek op de kennistoets bestond al langer. Financiële dienstverleners moeten zelf inschatten of een klant voldoende kennis heeft om zelf de financiële risico’s in te kunnen schatten. Maar hoe ze dat doen, dat mogen ze zelf weten. Hierdoor zijn de verschillen per dienstverlener erg groot. Daarnaast geeft deze toets geen garantie dat de klant over voldoende kennis beschikt. De toets kan in veel gevallen namelijk meerdere keren ingevuld worden.

Soms zijn de toetsen weer te moeilijk, gezien het voorbeeld van Rene Geertvliet. De kennistoets die hem werd voorgelegd om zijn hypotheek met 10.000 euro op te hogen voor de financiering van een verbouwing, was zo moeilijk dat hij zelfs met behulp van een bevriende hypotheekadviseur in het stof beet.

,,Die toets was gruwelijk moeilijk en we bleken te veel fouten gemaakt te hebben. Toen was ik ineens genoodzaakt om 1400 euro te betalen voor het inschakelen van een adviseur. Zonder adviseur had het me maar 500 euro gekost.’’

Geervliet ziet kwade bedoelingen in de werkwijze. ,,Ik voel me besodemieterd. Het lijkt erop dat het middel van een kennistoets wordt misbruikt, om de ploeg adviseurs aan het werk te houden. Ik ken de risico’s en vind een bedrag van 10.000 euro niet iets waar ik zo’n duur adviesgesprek voor nodig heb.’’(AD)

2. Situatie voorheen bij hypotheek verhogen

Vooropgesteld, als je een hypotheek verhoogt of afsluit en gebruik maakt van een hypotheekadviseur, hoef je nooit een kennistoets af te leggen. Je hebt namelijk niet voor niets een adviseur in de armen genomen die je alles kan vertellen over de risico’s en valkuilen. Maar.. als je plannen hebt om je huis te verduurzamen en het gaat om “slechts” 10, 20 of 30 duizend euro, dan durven mensen dit ook wel zonder adviseur als tussenpersoon. Deze adviseurs kosten namelijk handen vol geld. Als je een hypotheek wilde verhogen of afsluiten zonder adviseur was je verplicht een kennis- en ervaringstoets af te leggen. Met deze regel wilde de overheid voorkomen dat mensen zich in de financiële nesten werkten en goed op de hoogte waren van de risico’s voordat er een hypotheek afgesloten of verhoogd werd.

De ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken hebben nu geconcludeerd dat deze regel een grote drempel kan zijn voor mensen die willen investeren in de verduurzaming van hun woning. Professioneel advies van een adviseur is duur en door de kennistoets dreigen banken minder directe verduurzamingshypotheken te verstrekken.

3. Kennistoets bij verduurzaming niet meer nodig.

Wil je je hypotheek verhogen of een andere afsluiten voor het verduurzamen van je woning. Dan kun je dat vanaf nu dus doen zonder adviseur en zonder kennistoets. De regering verwacht dat hypotheekaanbieders sneller zonder tussenkomst van een adviseur aanvullende hypotheken verstrekken aan huiseigenaren met een duurzaamheidswens. Het is dus makkelijker om voor verduurzaming een hypotheek af te sluiten, en het wordt goedkoper, aangezien een adviseur niet meer nodig is. Natuurlijk kon je al wel een hypotheek afsluiten zonder adviseur, maar zoals hierboven al aangegeven waren de kennistoetsen ooit zo moeilijk dat je alsnog een adviseur inschakelde.

Woningeigenaren die extra geld willen lenen om hun huis te verduurzamen, hoeven voortaan geen financiële kennistoets meer af te leggen.

4. Hypotheek tot maximaal 25.000

Natuurlijk zitten er wel beperkingen aan deze vrijstelling. Deze regel geldt namelijk alleen voor leningen tot maximaal 25 duizend euro én je moet duidelijk aan kunnen tonen dat je dit geld gaat gebruiken om je huis te verduurzamen. Daarnaast is er nog een aanvullende regel die bepaalt dat de hypotheek binnen vijf jaar na het afsluiten van de bestaande hypotheek (op de woning) moet worden afgesloten.

De vrijstelling geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot maximaal 25.000 euro.
Architect

Wil je gratis advies over het verduurzamen van je woning?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.
Onze architecten zullen je dan adviseren.