• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Kosten huis bouwen

Wat kost een huis bouwen?

Een van de grote vragen bij het bouwen van een nieuw huis gaat over de kosten. Wat kost een huis bouwen nu eigenlijk? Op deze pagina geven we aan wat er allemaal bij komt kijken. Ook geven we je tips mee. Aan de hand van deze tips kun je alvast aan de slag gaan voor je droomhuis. De prijzen van nieuwbouw woningen variëren behoorlijk. Via de onderstaande vijf punten kun je per onderdeel bekijken wat allemaal invloed heeft op de kosten en wanneer deze ongeveer gemaakt moeten worden in het proces. Neem ieder onderdeel goed door en ga zo nodig per onderdeel aan de slag met wat voorwerk voor je nieuwbouw woning dossier.
Een van de grote vragen bij het bouwen van een nieuw huis gaat over de kosten. Wat kost een huis bouwen nu eigenlijk? Op deze pagina geven we aan wat er allemaal bij komt kijken. Via de onderstaande punten kun je per onderdeel bekijken wat allemaal invloed heeft op de kosten en wanneer deze ongeveer gemaakt moeten worden in het proces.
Investeringsoverzicht
Financieringsoverzicht
Planning van A tot Z
Betalingsschema
Perceel selectie

Heb je vragen? Plan een gratis adviesgesprek

Bouwkosten per m3

Om een inschatting te kunnen maken van de financiële gevolgen van het kopen van een bouwkavel en het bouwen van een nieuwbouw huis, kun je middels onderstaande punten een investeringsoverzicht maken. Voor de bouwkosten kun je als vuistregel het onderstaande tabel hanteren. Een woning bouwen kost gemiddeld tussen €250 en €550 per m3. Het exacte getal is afhankelijk van diverse aspecten. Heb je de prijs per m3 voor de bouwkosten gevonden? Ga dan door naar de bijkomende kosten. Er dient rekening gehouden te worden met ieder punt.
Bouwplannen Prijs per m3 incl. btw
Grotendeels zelf bouwen of casco laten bouwen € 300 - € 350
Gemiddelde afwerking (afwerkingsniveau vergelijkbaar met standaard rijtjeswoningen) € 400 - € 450
Luxe afwerking (geen standaard woning, hoogwaardigere elementen) € 500 - € 550

Bijkomende kosten

Grondkosten en Optiekosten
De aangegeven grondkosten voor een bepaald perceel zijn meestal inclusief btw. Indien je een optie neemt op een perceel, betaal je optiekosten. De kosten hiervoor zijn rond de €250 - €500. Een optie is ongeveer 8 weken geldig. Vaak kun je een optie voor hetzelfde bedrag nogmaals met 6 weken verlengen.
Notariële kosten
Om juridisch eigenaar van de grond te worden is eigendomsoverdracht via de notaris nodig. Het gaat dan om de akte van levering. Indien je ook een hypothecaire geldlening afsluit zal (meestal gelijktijdig) ook een hypotheekakte worden gepasseerd. Deze kosten zijn rond de €1000 - €2500. De kosten voor de hypotheekakte mag je bij de belastingdienst aftrekken.
Kadastrale kosten
De gemeente regelt en betaalt vaak de kosten van de eerste inmeting van het bouwkavel, de voorlopige splitsing, waardoor een kadastraal nummer ontstaat. Op basis van dit nummer vindt de notariële overdracht en kadastrale inschrijving plaats. De kosten van kadastrale inschrijving en definitieve inmeting moet je vervolgens zelf laten doen. Kosten zijn ongeveer €400.
Sonderingskosten
Om de bodemkwaliteit betreffende de structuur van de grond te bepalen ten behoeve van de constructie van de fundering, is een sonderingsonderzoek nodig. Dit onderzoek waarbij bepaald wordt of en tot hoe diep er heiwerkzaamheden nodig zijn kun je door een geotechnisch adviesbureau uit laten voeren. De kosten hiervoor zitten meestal rond de €1250.
Bouwleges Gemeente
Het legesbedrag voor het behandelen van de aanvraag omgevingsvergunning wordt als volgt vastgesteld: er geldt een basisbedrag vermeerderd met een percentage van de vastgestelde bouwkosten. In deze fase kun je gerust rekenen met ongeveer 2 tot 3% van de bouwkosten van de woning. Dus zonder de bijkomende kosten. 
Architect en Constructeur kosten
ArchitectDirect.nl kan je hierbij volledig professioneel begeleiden. Traditioneel gezien wordt er door een architect 4 tot 10% van de bouwkosten gehanteerd als honorarium. Wij werken echter gewoon simpel met vaste prijzen. Een schetsontwerp en bouwtekening bij ArchitectDirect hebben altijd een transparante prijs zoals aangegeven op de bestelpagina.
Nutsaansluitingen
De gemeente voorziet in de infrastructuur voor gas, water, elektriciteit en riolering. Echter zul je de huisaansluitingen zelf moeten regelen. De kosten voor een aansluiting op de gemeentelijke riolering bedragen ongeveer €300 tot €500.
Overbruggingskrediet
Nadat je eigenaar bent geworden van de grond, gaan je financieringslasten lopen. Mogelijk heb je ook te maken met een overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is een lening om de periode te overbruggen waarin je een nieuw huis hebt gekocht, maar het oude huis nog niet is verkocht. Een financieel adviseur kan je hierin adviseren.
Inrichting woning, tuinaanleg en verhuiskosten
Neem je de inboedel mee uit de oude woning of ga je nieuwe spullen kopen? Hou rekening met het feit dat inboedel ook een flinke kostenpost zal zijn. Ook geldt dit voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Wellicht heb je een landschapsarchitect en interieurontwerper nodig. Ga goed je wensen na en bekijk wat de kosten hiervoor zullen zijn. Vergeet ook niet dat het verhuizen ook geld kost.
Bouwkosten / aanneemsom bouw
De kosten zijn afhankelijk van de bouwmethode, inhoud en het materiaalgebruik van je  woning. Reken voor het begin met een gemiddelde prijs per kuub. Zie de tabel hierboven bij de bouwkosten om als richtlijn te gebruiken.
Huis ontwerpen
Meer weten?
Bel met een van onze architecten!

De laatste nieuwtjes

Volg de socials van ArchitectDirect