• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ)

Neem hieronder een kijkje bij de veelgestelde vragen. Wellicht staat er al een antwoord op je vraag. Begrijp ons niet verkeerd, je mag altijd bellen om een gratis adviesgesprek te voeren.
DE 5 MEEST GESTELDE VRAGEN

ONZE PRODUCTEN & DIENSTEN

Waarvoor heb je een schetsontwerp nodig?
Bij een schetsontwerp bespreken we je eisen en wensen van de verbouwing. Je architect maakt hiermee een uniek ontwerp. Dit verwerken we in plattegronden,geveltekeningen en een mooi materialen-, en kleurenoverzicht. Niet helemaal tevreden met het ontwerp of wil je nog wat puntjes verbeteren. Dit wordt gratis in een aangepast ontwerp voor je verwerkt. 

Bekijk hier wat je kunt verwachten >
Waarvoor heb je een bouwtekening nodig?
In een bouwtekening vind je diverse tekeningen. Het is de technische uitwerking van het schetsontwerp. Deze tekeningen gebruiken we om je vergunning bij je gemeente aan te vragen. Hiermee vraag je ook offertes aan bij verschillende aannemers en bouwers. Zo kun je een eerlijk vergelijk maken op de prijzen van je verbouwing. De bouwtekening bevat plattegronden, geveltekeningen, doorsneden en detailfragmenten van je huidige huis, een overzicht van de te slopen onderdelen én natuurlijk de nieuw te bouwen onderdelen.
Waarvoor heb ik een constructieberekening nodig?
Met een constructieberekening ben je verzekerd van een sterke en veilige verbouwing van je huis.  Deze worden optioneel gemaakt door onze partner Constructieshop.nl. Een constructieberekening is een vereiste voor een vergunningaanvraag.
Ik maak zelf een schetsontwerp, waar moet deze aan voldoen?
Eigenlijk is iedereen een beetje architect. We zijn namelijk als ' bewoners van huizen'. allemaal ervaringsdeskundigen. Als je zelf een ontwerp wil maken dan zijn er 3 dingen die echt goed moeten zijn.

- Het ontwerp moet voldoen aan de regels van het bestemmingsplan (tenzij vergunningsvrij)
- Het ontwerp moet constructief doordacht zijn zodat alles netjes overeind blijft staan.
- Het ontwerp moet voldoen aan het bouwbesluit
- Maak je ontwerp maatvast en uitgewerkt met ten minste een plattegrond en tekeningen van de gevel (bij voorkeur schaal 1:100)
Komen jullie ook kijken op locatie, of gaat alles online?
Wij komen met liefde en plezier op locatie om een kijkje te nemen en een kopje koffie te drinken. Maar omdat we proberen om zo veel mogelijk waarde voor jou als klant te creëren zitten we liever aan de ontwerptafel en bespreken we het project bij voorkeur telefonisch of via een videogesprek. Omdat we houden van fair pricing betaal je locatiebezoeken daarom ook ' optioneel' en dat mag zo vaak als je wil.
Maken jullie ook bestektekeningen?
ArchitectDirect maakt geen bestektekeningen. Wij vinden het belangrijk dat je aannemer met behulp van onze tekeningen goed weet wat hij/zij moet bouwen. Tegelijkertijd vinden we het ook belangrijk dat je aannemer de vrijheid heeft om eigen inzichten en voorkeursleveranciers in te zetten. Een bestek duwt een aannemer in een keurslijf wat in een verbouwing geen meerwaarde oplevert, sterker, het werkt een aannemer tegen. Echter. Dit houdt niet in dat een aannemer hiermee een vrijbrief krijgt.

Op onze tekeningen staan materiaaltypen, afmetingen en technische prestatie van bijvoorbeeld isolatie duidelijk aangegeven. Zorg daarom dat de tekeningen en berekeningen als bijlage zijn toegevoegd aan de aannemersovereenkomst.
Hebben jullie ervaring met specifieke bouwmethoden?
Ons wordt vaak gevraagd naar ervaring met een specifiek product. Hoewel dit in veel gevallen een product betreft waar wij al ervaring mee hebben komen er wel eens zeer exotische methoden en producten voorbij. Vuistregel: zolang het een product is wat in de Nederlandse markt wordt aangeboden is het geen probleem.

Bij totaal-systemen zoals SIPS kan een gemeente vragen om productietekeningen om dit toe te mogen passen (dit kan vaak na de vergunning maar vóór start bouw) en moet worden gefaciliteerd door de fabrikant/producent.
Zijn tekeningen 'binnen 7 dagen' wel persoonlijk en van kwaliteit?
Onze architecten zijn getraind om je eisen en wensen goed te begrijpen en hiermee slimme keuzes te maken tijdens het ontwerpen.  Omdat we direct aan het werk gaan na je intakegesprek staan je wensen en eisen ons vers voor de geest. Zo is het altijd persoonlijk, van perfecte kwaliteit  en raakt niets van je input onverhoopt verloren in vergetelheid. 
Wat als ik niet tevreden ben met mijn ontwerp van ArchitectDirect?
ArchitectDirect maakt gratis een nieuw schetsontwerp indien je niet tevreden bent met het eerste ontwerp. De tweede keer worden er wijzigingskosten in rekening gebracht van €120,- incl btw per uur.
Wat wordt verstaan onder meerwerk?
Wij vinden dit eigenlijk een vervelende term omdat het niet altijd de lading dekt. Wat wij verstaan onder meerwerk: jij als klant vraagt ons om meer werk voor je te doen.

Dat doen we altijd graag. Maar wel fair. Dit treedt alleen in de volgende situaties op:

- Als je tijdens het proces van de bouwtekeningen het ontwerp of de bouwmethodiek wil aanpassen nadat je daar eerder al goedkeuring op hebt gegeven.
- Als je het schetsontwerp meer dan 1x wil laten wijzigen (dus de 3e versie, de eerste wijziging is namelijk kosteloos).
- Als je tegen ons advies in een vergunning/conceptaanvraag indient bij je gemeente wat naar ons idee niet kan voldoen aan de regels en de gemeente hierdoor een aanpassing vraagt.
- Als je aannemer de tekeningen/berekeningen wil laten wijzigen omdat hij een andere methode prefereert.

 Let op! Als je gemeente om aanvullingen vraagt die binnen onze diensten behoren doen wij dit kosteloos. Jij kunt er immers niets aan doen
Doen jullie ook tekenwerk voor commerciële doeleinden?
ArchitectDirect is een dienstverlener voor particuliere consumenten. We kiezen hiervoor omdat we weten dat je alleen de allerbeste kunt zijn met focus. Geen focus = geen top prestatie. Niet alleen de ontwerpen en tekeningen maar ook de communicatie tussen ons als architect en jij als klant is in B2B anders dan B2C. De enige uitzondering op deze regel is het leveren van ontwerpen en tekeningen van verbouwingen aan woningen in opdracht van aannemers.

BESTELPROCEDURE

Wat moet ik aanleveren voordat ik tekeningen bestel?
Archieftekeningen
Omdat we niet standaard op locatie komen, hebben we de archieftekeningen nodig van je woning. Met deze tekeningen kunnen we je woning in 3D modelleren en daarop verder bouwen. Het is daarom van belang dat we deze hebben voordat je besteld.

Foto's
Naast de archieftekeningen hebben we ook foto's nodig van de huidige situatie. Met name de plaatsen waar een verandering aangebracht gaat worden.

Voor nieuwbouw hebben we deze gegevens uiteraard niet nodig.

Hoe bestel ik tekeningen voor een Nieuwbouw project?
Je kunt je gewenste tekeningen direct in de winkelmand plaatsen en afrekenen. In de meeste gevallen wordt er bij nieuwbouw eerst een schetsontwerp afgenomen. Hierdoor worden je eisen en wensen visueel en kan bij de gemeente middels een conceptaanvraag gecheckt worden of je project haalbaar is. 

Als je een 'go' krijgt van de gemeente, kun je je bouwtekening, constructieberekening, BENG en MPG bestellen.  Dit zijn alle technische tekeningen die  vereist zijn voor een vergunningaanvraag.
Hoe bestel ik tekeningen voor een Verbouwing?
Dit is heel simpel. Vraag eerst een offerte aan via onze website. Deze krijg je binnen enkele minuten in je mailbox. Wanneer je besloten hebt om je verbouwing door ons te laten tekenen, kun je op ' bevestig je opdracht' klikken in je offerte. 

Je offerte is dan nog niet definitief. Je wordt eerst doorverwezen naar een aantal keuzes die je nog dient te maken. Bijvoorbeeld welke levertijd je wilt, welke betalingsoptie en of je een locatiebezoek wil of niet. Na deze keuzes kun je je offerte definitief accorderen. 
Ik wil mijn offerte graag aanpassen, hoe doe ik dat?
Je offerte kun je niet meer aanpassen. Wanneer je een foutje gemaakt hebt, of gewoonweg een andere keuze wil maken, kun je het beste een nieuwe offerte opvragen. Deze heb je dan weer binnen enkele minuten in je mailbox.
Ik ben er niet zeker van dat ik de offerte generator goed heb ingevuld
Als je er niet zeker van bent dat je de offerte generator wel juist ingevuld hebt kun je het beste even contact met ons opnemen. We kunnen eventueel even bellen en de offerte generator samen invullen.
Mijn buren hebben al eerder tekeningen laten maken door ArchitectDirect, krijg ik dan korting?
In veel gevallen kunnen we als architect zaken hergebruiken als je buren al een tekening bij ons hebben laten maken. Wij vinden het in dat geval fair dat de 'besparing' die er wordt gemaakt ten goede komt aan beiden. Dus dat je buren en jij er iets aan hebben. 

Indien dit het geval is kun je ons een berichtje sturen met je offertenummer en de adresgegevens van de betreffende buren. Wij bepalen dan de werkbesparing en zullen een korting voor jou bepalen en een cashback naar je buren versturen zodra jouw opdracht bij ons afgerond is.
Ik heb akkoord gegeven op mijn offerte. Wanneer wordt er contact opgenomen?
Iedere donderdag kennen wij jouw project toe aan een projectleider. Van hem of haar kun je die donderdag een mailtje verwachten. In deze mail staat het verzoek om een intake moment in te plannen.

Bij iedere levering zijn de intakegesprekken op maandag. Levertijd 2 weken of 1 week - Het kan zijn dat je vrijdag een telefoontje krijgt van de projectleider. 
Ik heb geen offerte ontvangen
Wellicht is er iets fout gegaan met de invoer van je mail adres, is de offerte in de spam beland of missen er gegevens om te verzenden. Stuur ons in dit geval een berichtje met je postcode en huisnummer en we zoeken na of de offerte in ons systeem is blijven hangen.

Je kunt ook altijd nogmaals proberen de offerte in te vullen.
Spoedleveringen
Haastige spoed is zelden goed. Echter weten wij uit ervaring dat het soms niet anders kan. De voorwaarde is dat je voldoende tijd maakt om het werk goed uit te voeren. Daarom bieden wij standaard in onze offerte versnelde levering en werken wij in de avond, nacht of het weekend graag even door. Standaard is onze levertijd 6 weken maar dit kan versneld worden naar 3, 2 of zelfs 1 week. De bijbehorende tarieven staan ook vermeld in de offerte. Sneller laten leveren dan 1 week? Neem hiervoor contact met ons op en we gaan na of dit haalbaar is.
Hoe geef ik mijn wensen en eisen aan jullie door?
Wij komen niet standaard bij je op locatie, maar bespreken je eisen en wensen altijd  telefonisch of middels een videogesprek. We noemen dat het intakegesprek. Je kunt er ook voor kiezen om een locatiebezoek af te nemen als je dat fijner vindt. Echter is dit niet noodzakelijk en kunnen we telefonisch je wensen en eisen goed in kaart brengen.

OMGEVINGSVERGUNNING (BOUWAANVRAAG)

Heb ik wel of geen vergunning nodig voor mijn verbouwing?
Het is niet altijd even makkelijk na te gaan of je verbouwing vergunningsvrij is of niet. Via www.omgevingsloket.nl kun je voor veel situaties met vertrouwen nagaan of je verbouwing vergunningsvrij is of niet. In dit artikel heeft Nick beschreven hoe hij een quickscan doet.

We willen natuurlijk ook wel even met je meekijken. In dat geval kun je een gratis adviesgesprek inplannen waarin we je plannen bespreken.
Duurt het lang voordat ik een vergunning krijg ?
Gemeentes hebben wettelijk gezien maximaal 8 weken de tijd om uitsluitsel te geven over je vergunningsaanvraag.

Optioneel hebben ze zelfs nog de mogelijkheid om dit termijn met 6 weken te verlengen. 
Kan ArchitectDirect namens mij een vergunning aanvragen ?
ArchitectDirect kan gemachtigd worden om namens jou de vergunning aan te vragen. Hiervoor hebben we alleen je BSN nodig. Verder doen we ook al het contact met je gemeente. Wij dienen dan wel je vergunning in, maar je bent nog wel zelf verantwoordelijk voor het betalen van de legeskosten.

Je kunt je vergunning natuurlijk ook zelf aanvragen, de keuze is aan jou!
Welke tekeningen heb ik allemaal nodig voor mijn vergunningsaanvraag ?
Een goede set bouwtekeningen en constructieberekeningen. De vereisten hiervoor zijn landelijk bepaald in de 'Wet algemene bepalingen omgevingsrecht'. Klik hier om deze te bekijken.

Onze tekeningen voldoen altijd aan deze wet en bevatten alle vereisten voor het bouwkundige deel en constructieve deel. Alvorens het bouwen moeten er ook documenten ingediend worden die tijdens de uitvoering door de aannemer geproduceerd zijn. Hier kan je aannemer zorg voor dragen. 

Nieuwbouw
Voor de vergunningaanvraag van een nieuwbouw woning heb je de volgende tekeningen nodig:
- Bouwtekeningen
- Constructieberekeningen
- BENG berekening 
- MPG berekening

Verbouwing
Voor de vergunningaanvraag van een verbouwing heb je de volgende tekeningen nodig:
- Bouwtekeningen
- Constructieberekeningen
De gemeente vraagt om aanvullingen, kunnen jullie me helpen?
Je hebt zelf een vergunning ingediend en nu vraagt de gemeente om aanvullingen. Dat is natuurlijk vervelend aangezien je vergunningaanvraag nu loopt. Maar wees gerust, we kunnen op verzoek supersnel leveren (1 week) zodat je netjes binnen de termijn van aanvullingen professionele tekeningen kunt indienen. 

Je kunt nu 2 dingen tegelijkertijd doen:
- Vraag via onze Website een offerte aan
- Stuur de brief van de gemeente en de door jou reeds ingediende stukken naar ons op onder vermelding van je postcode en huisnummer. 
Wat zijn legeskosten?
Dit zijn de kosten voor de gemeente om je vergunning te kunnen verlenen. Je kunt het zo zien dat je in feite de ambtenaar betaald die je vergunningaanvraag in behandeling gaat nemen.

Wil je alvast je legeskosten berekenen? Kijk dan op deze site >

BOUWKOSTEN & AANNEMER

Wat kost een uitbouw / dakopbouw ?
In een ideefase kan er €500 tot €1000 per kuub nieuw te bouwen volume gehanteerd worden. Afhankelijk van het afwerkingsniveau ligt deze prijs lager/hoger.
Hoe vind ik een betrouwbare en goede aannemer ?
Wij adviseren altijd om onze tekeningen op www.werkspot.nl te plaatsen zodat je van meerdere aannemers aanbiedingen ontvangt en deze met elkaar kunt vergelijken.
Wat als mijn aannemer vragen heeft over de tekeningen ?
Laat deze puntsgewijs noteren in een e-mail en stuur deze e-mail door naar ons. Wij zullen dan alle vragen beantwoorden.
Wat kost een nieuw huis bouwen ongeveer?
Wat een huis bouwen precies kost hangt af van verschillende factoren. Wil je daar een goede indicatie van? Klik dan hier voor meer informatie.

Archieftekeningen

Waar hebben jullie archieftekeningen voor nodig?
Wij maken onze ontwerpen en bouwtekeningen altijd op basis van de archieftekeningen van je woning. Deze tekeningen bevatten alle gegevens die we nodig hebben om tekeningen mee te kunnen maken. Deze tekeningen geven vaak meer inzicht dan langskomen op locatie en inmeten, aangezien we met deze tekeningen ook zien wat er achter een bepaalde wand zit.
Waar kan ik de archieftekeningen opvragen?
Bestaanden toestanden en/of archief tekeningen zijn verkrijgbaar bij iedere gemeente. Niet alle gemeentes hebben tekeningen al in een digitale vorm. In dat geval zal je voor het verkrijgen van de tekeningen een bezoek aan het archief moeten brengen.

Wil je direct naar de juiste pagina voor het opvragen van je archiefstukken, klik dan hier en kijk of jouw gemeente er bij staat.
Welke archieftekeningen moet ik opvragen?
We delen dit op in ‘Nice to Have’ en ‘Must Have’ omdat in de regel is: hoe meer inzicht hoe beter ons advies en tekenwerk. Echter zijn niet altijd alle gegevens voor handen of staat er een groot tarief (vanuit het gemeentearchief) tegenover.

Must Have: Plattegronden, Geveltekeningen en Doorsneden. Nice to Have: Constructietekeningen: detailtekeningen, constructieberekeningen.
Niet nodig: Bestekken en situatietekeningen.

Let op! Zeker op het gebied van constructieberekeningen moeten veel aannames gedaan worden als niet duidelijk is hoe de balklagen, wapening of funderingen gebouwd zijn.

Lees hier meer informatie over de archieftekeningen >
Hoe kan ik de archieftekeningen controleren op volledigheid?
Je archieftekeningen controleren op volledigheid is vrij eenvoudig. Er moeten op zijn minst plattegronden, gevels en doorsneden aanwezig zijn met de juiste maten en wandopbouw. Wij hebben een simpele handleiding voor je gemaakt.

Je archieftekeningen controleren doe je aan de hand van deze pagina. 
Controleren jullie de archieftekeningen ook nog?
We gaan er van uit dat je je archieftekeningen zelf controleert op volledigheid voordat je ze naar ons stuurt. Archiefstukken controleren kun je eenvoudig doen aan de hand van deze pagina.

Als je zelf al constateert dat ze niet volledig zijn, neem dan contact op met ons, dan kijken we samen hoe we dit op kunnen lossen.

Natuurlijk zullen wij je archieftekeningen ook nog controleren nadat je je offerte bevestigd hebt. Mochten we zien dat je archieftekeningen niet volledig zijn, dan kan dit leiden tot vertraging op de gekozen levertijd. 
Er zijn geen archieftekeningen van mijn woning beschikbaar, wat nu?
In dit geval komen wij op locatie de woning inmeten en maken op basis van deze inmeting een tekening van de huidige situatie. Omdat we alleen kunnen opmeten wat we zien zullen we in het tekenproces meerdere aannames moeten doen waardoor je aannemer uiteindelijk tijdens de uitvoering onze aannames moeten controleren om er zeker van te zijn dat onze tekeningen en berekeningen kloppend zijn.

In een notendop: tekeningen, berekeningen en bouwen is mogelijk zonder archieftekeningen, maar brengt meer kosten met zich mee vanwege opname en contraleerwerk. Wat betreft het werk voor ArchitectDirect. Houdt rekening met ca €1000 incl BTW voor het bezoek, inmeten en het verwerken.

Monumentale status

Is mijn woning een momument?
Dat kun je eenvoudig controleren op het monumentenloket via onderstaande link. Vul je adresgegevens in en check direct of je woning een monument is. 

Kijk via deze link of je woning een monument is >
Ligt mijn woning in een beschermd stads- of dorpsgezicht?
Hiervoor heb ik een handige video gemaakt waarin ik 2 voorbeelden laat zien van gemeente websites waarop je dit kunt vinden.

Klik hier om naar de video te gaan.
Welke gevolgen kan dit voor mij hebben?
De regelgeving voor monumentale panden en beschermde stads- en dorpsgezichten zijn veel strenger, en kost daardoor veel meer tijd. Voor projecten die monumentaal zijn of een beschermd stads- of dorpsgezicht rekenen wij een toeslag omdat dit ons veel meer werk kost dan een normaal project.