• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Dit zijn onze verwachtingen voor de komende tijd.

Je hebt plannen om een nieuw huis te gaan bouwen of te gaan verbouwen. Het is nu ongeveer 2 weken geleden dat we echt kunnen spreken van een corona crisis. Met de huidige situatie in gedachte vraag je jezelf wellicht af of bouwen of verbouwen nu wel zo’n goed idee is. Moet ik die plannen nu door gaan zetten ondanks alle onzekerheden? Iedereen moet natuurlijk aan de hand van zijn persoonlijke financiële situatie goed afwegen of dit wel of niet kan. Daar kunnen wij geen uitspraak over doen. Maar wat wij wel kunnen is onze verwachtingen uit spreken voor de komende periode. Wat kunnen de gevolgen zijn van de corona crisis. Zowel gevolgen die in je voordeel kunnen spreken, als nadelige gevolgen.

Wat kunnen “positieve” gevolgen zijn?

Natuurlijke willen we in deze situatie niet echt over positief praten, maar het is duidelijk dat de corona crisis wat veranderingen met zich mee gaat brengen. Sommige daarvan kunnen in je voordeel werken, bijvoorbeeld als je gaat bouwen of verbouwen.

Goedkoper bouwen
Wij verwachten namelijk dat het goedkoper wordt om te bouwen of te verbouwen. We komen uit een periode waarin het heel erg goed ging met de bouw. Het leek wel of ieder bouwbedrijf of ZZP’er omkwam van het werk. Een aannemer vinden voor het bouwen van een woning of voor een verbouwing was knap lastig. Misschien was dat ook wel zo, maar bij de gemeenschap heerste ook het idee dat dat zo was. Alleen dat idee al zorgde er voor dat de prijzen hoger konden liggen. Iedereen riep maar, ja, ja het gaat goed in de bouw, er is veel werk. Dan wordt het ineens niet meer zo gek als de prijzen wat omhoog gaan, iedereen begrijpt dat dan. Zo konden de prijzen in de bouw structureel hoog blijven. Door de corona crisis verwachten wij dat bedrijven en ZZP’ers over het algemeen iets meer moeite moeten gaan doen om projecten binnen te halen. We weten allemaal dat prijs een belangrijke concurrerende factor is. Wij verwachten daarom dat het niet lang gaat duren voordat de prijzen in de bouw wat gaan zakken.

Vaker samen thuis
Normaal ga je ’s morgens naar het werk, kom je aan het eind van de middag weer thuis en dan zie je elkaar pas weer. Op dit moment werken veel mensen thuis, waardoor er dus een totaal andere situatie ontstaat. Papa thuis, mama thuis, kinderen thuis. Iedereen is dus thuis. Dat is precies de situatie waarin je goed ervaart welke dingen je storen in het huis en die je graag aan wil pakken. Het is niet alleen dat je het nu ervaart, je hebt nu ook de mogelijkheid om dit uitgebreid te bespreken en uit te zoeken met je partner. Dat je veel samen thuis bent kan natuurlijk fijn zijn, maar het kan ook bepaalde zaken bloot leggen, zoals de gebreken aan je huis. Daar kun je dus meteen mee aan de slag.

Het kan in je voordeel werken

Bouwen of verbouwen in deze tijd kan dus best wel wat voordelen hebben. Let er wel op, dit zijn slechts onze verwachtingen. Heb je vragen of onzekerheden over je plannen en weet je niet of je die nu door moet zetten, bel ons dan gerust even op. In een vrijblijvend adviesgesprek je je plannen doornemen en zal wij zullen je proberen vooruit te helpen.

Wat kunnen “negatieve” gevolgen zijn?

We willen je uiteraard volledig op de hoogte brengen van onze verwachtingen en om een goede afweging te kunnen maken horen daar ook de negatieve gevolgen bij. Bouwen of verbouwen in deze tijd kan namelijk ook moeilijker worden voor sommige mensen. Hoe zit het bijvoorbeeld met je baan, kun je die behouden? Al grapte een klant laatst dat hij daar ook niet zo bang voor was. Als dat gebeurde had hij namelijk genoeg tijd om de verbouwing zelf uit te voeren.

Geen financiering
Onze verwachting is dan wel dat het bouwen en verbouwen wat goedkoper gaat worden, maar niet iedereen heeft dat geld zomaar klaar liggen. In veel gevallen moet er dus een financiering afgesloten worden om de bouw te verwezenlijken. Gezien de huidige situatie kan het best wel eens zo zijn dat financiële instanties wat terughoudender worden in het verstrekken van financieringen, of hogere eisen gaan stellen. We willen niet per definitie zeggen dat dit zo is, maar het is misschien wel iets om rekening mee te houden. Dit zou dus een reden kunnen zijn om nu nog een financiering af te sluiten.

Hogere rentes
Een andere verwachting die we uit spreken is dat de rentes weer gaan stijgen door de corona crisis. Op het moment ligt de rente erg laag kunnen we wel stellen. Maar we verwachten niet dat dat zo gaat blijven. Daarom kan het interessant zijn om nu nog je financiering te regelen voor je verbouwing of nieuwe woning.

Conclusie

Natuurlijk is het vooral afwachten wat er gaat gebeuren. Maar aan de hand van onze verwachtingen voor de komende tijd wordt het misschien toch wat eenvoudiger voor je om een goede keuze te maken. Ga je wel of niet bouwen?

 

Architect

Heb je behoefte aan het advies van een architect?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.