• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Een bouwtekening in 3D of 2D?

3D bouwtekening

Met een 3D bouwtekening kun je jezelf een hoop ellende besparen tijdens het verbouwen. Toch wordt er vaak gekozen voor 2D tekeningen. Begrijpelijk, want een bouwtekening voor een aanbouw, schuurtje of verbouwing lijkt misschien niet zo spannend. In veel gevallen begint de verbouwing dan ook met 2D tekeningen. Al snel kom je erachter dat de deur onder de trap in werkelijkheid helemaal niet past. Geen ramp deze kleine fout, maar wel eenvoudig te voorkomen!

Maar wat als je geen 3D bouwtekening hebt laten maken en blijkt dat de stalen balk niet op een bouwmuur geplaatst kan worden? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door de tekeningen die niet naadloos op elkaar aansluiten! Als je vervolgens dan ook nog ontdekt dat er geen ruimte meer is om de stalen balk te bedekken met isolatie, dan is de wanhoop nabij. De kosten om deze fout te herstellen lopen hoog op, maar hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden..

Misschien overdrijven we in deze blog een beetje, maar deze bouwfouten zijn voor ons heel herkenbaar. Heb jij nog nooit gebouwd, of verbouwd? Dan weet je in ieder geval wat je te wachten staat als er iets op je bouwtekening niet klopt!

De 4 voordelen van een 3D bouwtekening!

Hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat er geen fouten in de bouwtekening zitten die tijdens de bouw voor problemen kunnen zorgen? Dat kan een klant zelf in veel gevallen helemaal niet beoordelen. Het uitlezen van tweedimensionale (2D) bouwtekeningen is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt. Driedimensionale (3D) tekeningen bieden daarin verschillende voordelen die we graag met je delen. Zeker interessant om te lezen als je zelf op het punt staat om te gaan verbouwen!

1] Een 3D tekening geeft je inzicht!

25 jaar geleden werd er met de hand een bouwtekening gemaakt. Arbeidsintensief en uiterst nauwkeurig werk. Toen de computer zijn intrede deed, ging er een wereld voor ons open met (2D) tekenprogramma’s zoals AutoCAD. Vanaf dat moment was het mogelijk om tekeningen digitaal aan te passen. Een werkwijze die nu in onze ogen nog steeds te veel gehanteerd wordt! Je loopt namelijk nog steeds het risico dat plattegronden, aanzichten en doorsnedes niet op elkaar aansluiten. Het zijn tenslotte afzonderlijke tekeningen.

Tegenwoordig kan dat anders! Je tekent op de computer in 3D een muur, in 3D een stalen balk en in 3D een kozijn aan je bestaande woning. Het tekenprogramma maakt op basis van deze tekeningen een plattegrond, doorsnede en aanzicht. Jij hoeft alleen nog maar te controleren of het plan zo naar wens is. Ook kun je meteen in 3D hoekjes controleren die je in 2D niet had gezien. Kortom, je voorkomt fouten al tijdens de tekenfase van een verbouwing.

2] De 3D bouwtekening en bouwmaterialen

Hoeveel bouwmaterialen heb je nodig voor je verbouwing? Lastig! Zeker als de aannemer dit met een liniaaltje moet opmeten van een 2D bouwtekening. In onze ogen zonde van zijn kostbare tijd, die hij/zij beter kan steken in andere zaken rondom jouw verbouwing. Uit een 3D bouwtekening kun je de bouwmaterialen eenvoudig uitlezen. Zo bestel jij nooit te veel bouwmaterialen, of offreert de aannemer nooit te veel waardoor je gegarandeerd bespaart op je verbouwing! ?

3] Virtual Reality en de 3D bouwtekening

Het lezen van een bouwtekening is hoogstwaarschijnlijk geen alledaagse kost. Met het lezen bedoelen we dat je inzicht krijgt in hoe de ruimte eruit komt te zien. Wat zit er in welk hoekje? Als je architect de bouwtekeningen in 3D maakt, dan kan hij direct een 3D tour voor je maken. Wel zo handig aangezien wij mensen visueel zijn ingesteld! Ga jij alvast lekker voorgenieten van je verbouwing en beslissen of dit het ideale eindresultaat is? Kies dan direct voor een driedimensionale tekening. Kun je dan helemaal geen virtuele tour maken van een 2D tekening? Jawel hoor. Alleen ben je hier veel meer geld voor kwijt ?.

4] 3D tekenen is simpelweg efficiënter

1 keer 3D tekenen = 20 tekeningen vs. 20 keer 2D tekenen = 20 tekeningen. Een raar wiskundig sommetje hierboven, maar wel een verklaring waarom je 3D bouwtekening goedkoper kan zijn dan je 2D bouwtekening! Als je architect je bouwtekening in 3D maakt, maakt zijn tekenprogramma automatisch foutloos alle plattegrond-, doorsnede- en aanzichttekeningen. Tekent je architect alle plattegronden, doorsnedes en gevel tekeningen één voor één in 2D? Dan worden deze uren gewoon doorberekent aan jou als klant.

De 3D bouwtekening maximaal benutten

We leven in een digitaal tijdperk, waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Ook slimme architecten maken steeds vaker gebruik van de technologische mogelijkheden. Wij adviseren jullie om altijd te kiezen voor driedimensionale tekeningen. Bij welke architect je de 3D bouwtekening laat maken is ons om het even. Natuurlijk willen we graag voor jou aan de slag, maar het belangrijkste is om jou tips te geven hoe je kunt besparen op een verbouwing. Klik hier om een voorbeeld 3D bouwtekening door ArchitectDirect te zien.

Heb je vrienden, familieleden of bekenden die bouwplannen hebben? Deel dan deze blogpost op Facebook, zodat zij gebruik kunnen maken van al onze tips!

ArchitectDirect – Architectuur, betaalbaar voor iedereen-