Als je van plan bent een nieuwe woning te gaan bouwen, wil je natuurlijk vaak alle opties afgewogen hebben. Prefab is misschien niet het eerste waar mensen aan denken als ze een nieuwe woning willen gaan bouwen, maar het is zeker het onderzoeken waard of een Prefab huis bij jou past. Het belangrijkste voordeel van een prefab woning is namelijk dat het veel minder kost dan een reguliere nieuwbouw woning. Of een Prefab huis iets voor jou is, hangt af van je wensen en eisen. In dit artikel lees je alles over de voor en nadelen van een Prefab woning.
- Wat is prefab
- Welke mogelijkheden zijn er qua materialen?
- Wat zijn de voordelen van een prefab woning?
- Wat zijn de nadelen van een prefab woning?
- Wat zijn de kosten van een prefab woning?
- Conclusie
1. Wat is Prefab
Prefab wil zeggen dat het vooraf gefabriceerd is in een fabriek. Het is als het ware een bouwpakketje, maar dan voor een nieuwe woning. Of je nu een villa wil gaan bouwen, een rijtjeshuis, een bungalow of een tweekapper, al deze type woningen kun je Prefab bouwen. Alle onderdelen worden dus eerst in een fabriek gemaakt en worden daarna op de bouwplaats in elkaar gezet. Bij onderdelen kun je denken aan vloeren, wanden, het dak en dakkapellen. Tegenwoordig kun je zelfs de meterkast al prefab bestellen. Een andere benaming voor Prefab, die je wellicht ook wel eens hebt gehoord, is cataloguswoning.
2. Welke mogelijkheden zijn er qua materialen?
De meest gebruikte prefab materialen zijn hout en beton. Echter bestaan er ook stalen prefab elementen, en waarschijnlijk zijn er nog wel meer mogelijkheden. Maar hout en beton zijn de meest gebruikte. Daar gaan we dus ook even op inzoomen.
Prefab beton elementen
Beton is natuurlijk een solide materiaal wat enorm stevig is. Het is dan ook bestand tegen alle weersomstandigheden, waardoor beton heel lang goed blijft. De isolatiewaarden van beton zijn op het gebied van warmte en geluid ook erg goed. Als we kijken naar de prijzen, dan is prefab betonbouw relatief goedkoop. Je moet er wel rekening mee houden dat de transportkosten waarschijnlijk iets hoger liggen dan bij houten prefab elementen.
Houten prefab elementen
Ten opzichte van beton is hout natuurlijk een veel lichter materiaal. De transportkosten zijn dan ook minder dan bij het gebruik van beton. Daarnaast is een voordeel van hout dat het erg bewerkbaar is. Je bent met hout wat flexibeler in je mogelijkheden dan bij beton. Het bevestigen van hout is bijvoorbeeld ook eenvoudiger en kost minder tijd. Over het algemeen is bouwen met hout veel sneller, waardoor je kosten kunt besparen op personeel. Tot slot is hout eenvoudig te combineren met prefab isolatiematerialen.
3. Wat zijn de voordelen van een prefab woning?
Prefab bouwen is goedkoper dan een huis van de grond af aan zelf bouwen, maar waarom kiest dan niet iedereen voor prefab? Zoals gezegd heeft prefab voordelen en nadelen, en deze moet natuurlijk wel aansluiten bij de eisen en wensen die je stelt aan je huis. Hieronder zie je de voordelen die prefab bouwen je geeft.
- De bouwtijd met prefab is veel korter dan een woning laten bouwen vanaf de grond. Het kan zelfs al binnen 6 weken!
- Kortere bouwtijd resulteert er weer in dat je vaklieden minder uren hoeven te maken. Dat betekent minder kosten.
- Over het algemeen ben je met een prefab woning goedkoper uit dan met een nieuwbouw woning.
- Prefab elementen worden gemaakt in een fabriek. Hier is een uitstekende controle op de kwaliteit van elementen. Een ander bijkomend voordeel is dat slechte weersomstandigheden niet veel roet in het eten kunnen gooien. De prefab elementen worden namelijk onder perfecte omstandigheden geproduceerd.
- Je kunt zelf je indeling van de kamers bepalen en de ramen en afwerking kiezen. Misschien is het beeld van prefab dat je niet zo veel kanten op kunt, maar dat is zeker niet waar. Natuurlijk heeft het zijn beperkingen. ronde muren wordt bijvoorbeeld lastig, of erg duur.
- Prefab woningen hebben over het algemeen goede isolatiewaarden en zijn degelijk gebouwd.
- Bij een nieuwbouw woning lopen de kosten vaker wel dan niet hoger op dan vooraf gecalculeerd. Bij een prefab woning is die kans veel kleiner, aangezien je vooraf weet wat de kosten zullen zijn voor een prefab woning.
- Vaak zijn er wel voorbeelden van prefab huizen waar je kunt gaan kijken. Je weet dus precies wat je gaat krijgen.
- Je kunt de stijl kiezen die je wilt. Bungalow, villa, jaren’30, boerderij. Alles is mogelijk
4. Wat zijn de nadelen van een prefab woning?
Prefab bouwen heeft dus best wat voordelen. Zeker op het gebied van tijd en kosten. Maar natuurlijk heeft ook prefab zijn keerzijde. Die staan hieronder vermeld.
- Als alle elementen eenmaal gemonteerd zijn, is het haast onmogelijk om daar nog aanpassingen aan te doen tijdens de bouw.
- Ook als je later bijvoorbeeld nog een aanbouw wilt doen, kan dit een moeilijk verhaal worden. Natuurlijk, alles is mogelijk, maar het zal geen eenvoudige opgave worden.
- Een prefab huis is over het algemeen wel goedkoper, maar de transportkosten zijn veel hoger dan normaal. Ook moet je er rekening mee houden dat het met een grote oplegger moet komen en dat de vrachtwagen bij de bouwplaats kan komen.
- Je hebt ook altijd een kraan nodig om de elementen op de plaats te hijsen.
- Alles moet van tevoren helemaal uitgedacht zijn, omdat er tijdens het bouwen niets meer gewijzigd kan worden. Je moet dus al weten waar de leidingen komen, waar de stopcontacten komen, etc.
- Je moet zeker weten dat alles klopt. Als de fabriek eenmaal aan het produceren is, kun je niets meer veranderen.
- Prefab geeft je heel veel ontwerp mogelijkheden, maar is natuurlijk wel beperkter dan een regulier nieuwbouw huis bouwen.
5. Wat zijn de kosten van een prefab woning?
We hebben nu al een paar keer vermeld dat een prefab huis goedkoper is, maar wat betaal je nu ongeveer voor zo’n huis. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van vele factoren, zoals afwerking, oppervlakte, etc. Maar voor 135.000 euro kun je al een leuk huisje neerzetten met een goede afwerking. Dan hebben we het over een standaard woning. Dit bedrag is exclusief de grond uiteraard. Als het huis op klassieke manier gebouwd zou zijn, zou het rond de 180.000 euro liggen. Je kunt er van uit gaan dat Prefab in de meeste gevallen ongeveer 25% goedkoper is. Dat is dus wel als je geen gekke eisen of wensen hebt.
Bij prefab wordt veel gebruik gemaakt van standaard maten. Wil je in je huis dus veel gebruik maken van maten die afwijken van de standaard, dan moeten deze speciaal geproduceerd worden. Dat maakt het al wat duurder.
6. Conclusie
Met prefab kun je dus alle kanten op, het is sneller en veel goedkoper. Maar waarom kiest niet iedereen hiervoor dan?
Dat zou er dus mee te maken kunnen hebben dat prefab net wat minder mogelijkheden geeft dan regulier bouwen. Misschien is het ook wel de angst dat alles van tevoren al helemaal perfect uitgedacht moet worden, en dat ieder foutje grote gevolgen kan hebben, omdat het niet meer mogelijk is om iets aan te passen. Een andere reden zou kunnen zijn dat mensen vaak open willen houden wat ze in de toekomst gaan doen, bijvoorbeeld een aanbouw. Dat wordt lastiger bij prefab bouwen.
Prefab is dus een meer dan geschikte manier om een nieuw huis te bouwen en geeft je veel voordelen. Het zal echter altijd een persoonlijke afweging worden of het wel iets is voor je, of niet. Bij partijen als Livingstone en Groothuisbouw kun je voorbeelden zien van prefab woningen.