• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Tiny house, is dat wat voor mij?

Tiny House

Ik ga het natuurlijk hebben over een Tiny House, maar eerst gaan we even terug in de geschiedenis. In de tijd van de jagers en verzamelaars was het de norm om door een groot gebied te trekken. Een intieme band met de omgeving was noodzakelijk om te overleven. Spullen had men nagenoeg niet, want het constant verplaatsen was geen optie. Aan alle behoeften van de mens werd voldaan door gebruik te maken van hetgeen dat men aantrof in de natuur. Door niets te bezitten en iedere keer weer ter plekke een kleine ‘woonruimte’ te realiseren was er sprake van een groot leefgebied. Een leven vol beweging en avontuur.

In de hedendaagse tijd leeft het overgrote deel van de mens in huizen. De woonruimte wordt alsmaar groter en luxer. Mensen hebben steeds meer gemakken in huis en komen daardoor steeds minder buiten deze alomvattende machine. De woonruimte wordt dus steeds groter, maar het leefgebied kleiner. De intieme band die we als jagers en verzamelaars hadden met onze omgeving behoort tot het verleden.

Kleiner wonen in een tiny house

Het is natuurlijk nagenoeg ondenkbaar om met de huidige stand van zaken over de wereld te gaan wandelen als jager of verzamelaar. Wat wel denkbaar is, is om in plaats van meer bezittingen, minder bezittingen te verzamelen. In plaats van groter wonen, kleiner te gaan wonen. Niet altijd meer, maar juist minder willen wat uiteindelijk resulteert in meer tijd voor jezelf en je omgeving.

Klein wonen in een ‘tiny house’ en zodoende groot leven is een hedendaagse beweging waarbij mensen streven naar een compact bestaan. Een tiny house is een huis wat vaak niet groter is dan 20 m2. Het waarborgt de essentiële levensbehoeften zoals een plek om te slapen, koken en wassen. Sommige tiny houses staan op wielen en sommige staan vast op de grond.

Het bewonen van een tiny house brengt een aantal voordelen met zich mee. Doordat de woonruimte gering is, zal men dus meer uitgedaagd worden om meer buiten de woning te treden. Per saldo betekent dat het leefgebied zal groeien. Naast dit concept over verandering in perspectief zijn de kosten van een tiny house aanzienlijk lager dan van een gemiddelde woning.

Wat kost een tiny house?

De kosten voor een tiny house zijn onder te verdelen in het huis zelf en de grond. Voor de grond is het mogelijk een stuk grond te kopen, te pachten of te huren. Deze prijzen variëren per locatie en het is dus altijd wijs goed na te denken over je locatie. Het spreekt voor zich dat grond in dichtbevolkte delen van het land een stuk duurder is dan in dunbevolkte gebieden.

De kosten voor het bouwen van een klein huis hangt af van de manier van maken, de grootte en het afwerkingsniveau. Het is mogelijk om voor kant en klare oplossingen te kiezen. Het nadeel bij een kant en klare oplossing is dat je zelf minder inbreng hebt in het ontwerpen van je kleine huis. Een kant en klare oplossing is vaak ook duurder dan wanneer je zelf zou gaan bouwen. Bij Mill Home kost bijvoorbeeld een complete ’tiny loft’ 70.000 euro. Hiervoor heb je een woning met een woonoppervlakte van 30m2 inclusief de voorzieningen.

Ga je zelf aan de slag? Dan zitten de kosten grofweg gezien tussen de 25.000 en 40.000 euro, afhankelijk van hoe handig je zelf bent. Je kunt dan met bouwpakketten werken of iets in zijn geheel zelf opbouwen.

Groenhypotheek

Interessant om de kosten te dragen voor een tiny house is een zogenaamde groenhypotheek. Deze groenhypotheken houden eigenlijk in dat hoe lager de EPC-waarde (Energie-Prestatie-Coëfficient), des te meer korting op de hypotheekrente. Een lagere EPC waarde is bij kleine huizen makkelijker te realiseren omdat het beoogde gebruik van energie ook een stuk minder is. Het is zelfs mogelijk om het bouwwerk zo te maken dat je ‘off the grid’ gaat. Off the grid wil zeggen dat je niet aangesloten bent op het netwerk van de stad, je voorziet dan jezelf van energie en riolering.

Hier is een voorbeeldje genomen van de Rabobank. De groenhypotheek is een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van tien jaar. Tijdens deze eerste rentevaste periode krijg je 0,5% korting op je hypotheekrente.
Je betaalt elke maand een gelijk bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Dit heet de annuïteit. Deze bruto maandlast bestaat in het begin uit veel rente en weinig aflossing. Later is dat omgekeerd. Aan het einde van de looptijd is je hypotheekschuld volledig afgelost.

Voor de rentekorting heb je een Groenverklaring nodig. Je krijgt rentekorting op je groene hypotheek zolang je groenverklaring duurt.

Minder ruimte, minder zorgen!

Omdat er minder ruimte is, is er ook minder ruimte om te verwarmen. Een logisch gevolg hiervan is minder stookkosten! Om onafhankelijk te zijn van de energievoorzieningen van de stad, is het mogelijk om te koken op elektriciteit en te verwarmen met infrarood. Hierdoor ben je in staat om met enkele zonnepanelen jezelf te voorzien van de benodigde energie. Een kleiner woonruim verlangt tevens minder onderhoudswerkzaamheden in en rondom het huis. Je beschikt automatisch over minder spullen, omdat je beter overweegt welke spullen je echt nodig hebt. De bewoner van een tiny house is dus geen verzamelaar, waardoor hij/zij tijd over houd voor andere dingen!

Een tiny house bouwen, hoe begin je eraan?

Voor het ontwerpen van een tiny house kun je zelf natuurlijk aan de slag gaan en kijken naar bestaande voorbeelden. Het is echter aan te raden om professioneel advies in te schakelen om tot een fijne woonruimte te komen. Dit kan bij verschillende partijen op verschillende manieren. Bij ArchitectDirect is het mogelijk tekeningen te laten maken in 2D en 3D om zo inzicht te krijgen in hoe de ruimte in elkaar komt te zitten. Je zal dan samen met een architect in dialoog gaan over je woonwensen en beoogde afwerkingsniveau.

Een aantal essentiële zaken om in ieder geval over na te denken voorafgaand aan het bouwproces zijn de fundering, de materialisatie en de energieopwekking. Wil je het huis bijvoorbeeld op een vaste plaats bouwen of moet het op wielen komen. Welke materialen wil je gebruiken voor de vloer, de wanden en het dak en in hoeverre wil je energie zelf opwekken.

Vervolgens kun je het ontwerp zelf bouwen, met of zonder hulp van een handige timmerman. Het is in ieder geval handig om over een grote ruimte te beschikken waar je het proces kunt organiseren – bouwmaterialen, gereedschappen en het huis zelf. Een goed overzicht zal leiden tot meer rust in het bouwproces en daardoor tot een beter resultaat.

Hoe zit het met tiny houses in Nederland?

Wanneer we kijken naar tiny houses in Nederland dan vinden we verschillende bedrijven die zich bezighouden met het concept. Ook enkele gemeenschappen denken samen na over het bouwen van de kleine onderkomens en het organiseren van alles daar omheen. Meer info hierover vind je op lekkerlevenmetminder.nl of tinyhousenederland.nl. Naast volledig klein te gaan wonen kun je natuurlijk ook een klein autonoom onderkomen in de achtertuin bouwen of ergens als toevlucht ver van huis.

ArchitectDirect – Designed for Happiness-