• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Subsidie energiebesparing eigen huis

subsidie energiebesparing

De herfst is alweer in volle gang. De dagen worden korter en de verwarming staat weer aan. De kou in deze periode zorgt dat het energieverbruik in deze maanden hard stijgt! Om dit energieverbruik terug te dringen heeft onze overheid een fantastisch subsidiepotje vrijgemaakt om woningen in Nederland duurzamer te maken. Dit subsidiepotje heeft de naam subsidie energiebesparing eigen huis gekregen en is sinds 15 september aan te vragen. Maar wat is de subsidie energiebesparing eigen huis nu eigenlijk, wie kan er gebruik van maken en aan welke eisen moet je voldoen? ArchitectDirect zocht het voor je uit 🙂 !

Wat valt niet binnen de subsidie energiebeparing eigen huis?

Laten we beginnen met het “slechte” nieuws: er is geen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen! De dames en heren van Den Haag hebben waarschijnlijk begrepen dat Nederland niet alleen duurzamer wordt door méér schone energie op te wekken. Vooral het minder gebruiken van energie biedt in Nederland mogelijkheden voor het verduurzamen van ons land. De Technische universiteit Delft heeft dit jaren geleden al ingezien en vormde het principe Trias Energetica.
In gewone-mensen-taal uit te leggen in 3 stappen:

Stap 1: Gebruik zo min mogelijk energie
Stap 2: Gebruik duurzame energie
Stap 3: Gebruik eindige energiebronnen zo slim mogelijk

Stapje 1 wordt vanaf vandaag dus een stuk gemakkelijker en goedkoper. Lees snel verder zodat je er deze winter lekker warmpjes bij zit zónder hoge energierekening!

Voorwaarden subsidie energiebesparing eigen huis

Niet iedereen kan gebruik maken van de subsidie energiebesparing eigen huis. Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf. Je hebt de woning dus niet verhuurd. Ook als Vereniging van Eigenaren (VvE) kun je subsidie aanvragen voor isolatie van het gebouw. Naast deze eis van de overheid moet je ook minimaal 2 energiebesparende aanpassingen laten uitvoeren aan je woning. Hieronder hebben we in het kort omschreven welke maatregelen in aanmerking komen voor subsidie:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie (geldt als 1 maatregel)
 • Hoogrendementsglas

Allemaal maatregelen die de zogenaamde bouwkundige schil van jouw woning aanpakken. Maar de overheid geeft niet zomaar een subsidie cadeau. De verbetering van de woning moet wel meetbaar zijn. Even naar naar de bouwmarkt lopen om een paar pakken isolatie te kopen om vervolgens het bonnetje naar Den Haag te sturen is niet voldoende 🙂 . Voor de (on)duidelijkheid** hebben we de technische eigenschappen van de verbeteringen hieronder in een tabel gezet.

Energiebesparende maatregel
Minimale
kwaliteit***
Minimale oppervlakte in  m2*
Subsidie
per m2
Rd in m2K/W
U in W/m2K
Tussen
woning
Hoekwoning/
2 onder 1 kap
Vrijstaand
Etage
Spouwmuurisolatie
Rd ≥ 1,1
15
33
50
13
€5
Binnengevelisolatie
Rd≥  3,5
18
40
55
13
€30
Buitengevelisolatie
Rd≥  3,5
18
40
55
13
€30
Dakisolatie
Rd≥  3,5
31
38
57
14
€20
Vloerisolatie
Rd≥  3,5
27
32
44
20
€5
Bodemisolatie
Rd≥  3,5
27
32
44
20
€4
Vloer en bodem
Rd≥  3,5
27
32
44
20
€4
HR++ Glas
U≤ 1,2
10
12
15
8
€35
Triple Glas
U ≤  0,8
10
12
15
8
€45

* Voorzie je de hele woning van een energiebesparende maatregel? Dan is de minimale oppervlakte niet van toepassing.
** Snap je niet wat deze cijfers betekenen? Bel dan een architect op 085-3032977 en krijg gratis uitleg!
***De Rd waardes geven aan hoe goed de isolatie waarde is.

Hoe is het gesteld met jouw woning?

Nieuwbouwwoningen hebben tegenwoordig een standaard waarde van 5,0 m2K/W. Woon je niet in een nieuwbouwwoning? Geen zorgen. Deze waardes zijn ook te behalen door de renovatie van jouw woning. Door de subsidie energiebesparing eigen huis wordt dit betaalbaarder, afhankelijk van de maatregelen die je neemt. Onze architecten zijn zelf geïnspireerd door Sto. Zelf inspiratie op doen? Bekijk dan eens hun website voor prachtige referenties. Vraag ons om gratis advies, laat misschien een schetsontwerp maken en zoek vooral slim naar goedkope leveranciers van goede energiebesparende materialen.

Isoleren is een vak apart

Fijn dat je subsidie kunt krijgen. Maar je wilt natuurlijk ook graag weten wat de energiebesparende maatregelen gaan kosten. Ons advies is om offertes op te vragen bij verschillende isolatiebedrijven. Zij kunnen precies voor je berekenen wat de terugverdientijd is van de investering die je moet doen. Kunnen isolatie bedrijven dit net zo gemakkelijk doen als bij de aanschaf van zonnepanelen? Zeker niet. Huizen zijn niet allemaal hetzelfde. Ieder huis heeft zijn eigen gekke naden/hoekjes en niet iedereen stookt alleen de begane grond van een woning. Daarnaast is het ook nog eens erg belangrijk om de isolerende materialen ook goed te laten aanbrengen. Zie het als een dikke bontjas waar gaten in zitten, of een ritssluiting die je niet helemaal tot boven dichtdoet. Vraag de vakman die het aanbrengt om alle moeilijke hoekjes voor je op te schrijven zodat je daar bij oplevering nog extra goed op kunt letten! Dit kan een hoop problemen voorkomen 🙂 !

De kwaliteit zit in de details

Woon je niet in een nieuwbouwhuis en heb je plannen om te verbouwen? Dan is de subsidie energiebesparing eigen huis een mooie bezuiniging of een middel om nét dat beetje extra kwaliteit toe te voegen aan je woning. Misschien is het verduurzamen wel hét onderdeel van je huis waar de kwaliteit van een architect meetbaar wordt. Een mooi gebouw maken wat goed leeft kun je tenslotte moeilijk uitdrukken in cijfers. Op bouwkundige kwaliteit kunnen we daarentegen tegenwoordig veel verschil zien. Wil je weten waar bij jouw woning warmteverliezen plaatsvinden? Dan kunnen we dat met behulp van infraroodscans in kaart brengen en vervolgens de mogelijkheden bespreken.

Hoe bereken je de subsidie energiebesparing eigen huis?

Uiteindelijk wil je graag weten hoeveel subsidie je kunt ontvangen. Daarom hebben wij een aantal voorbeeldberekening voor je gemaakt. Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze architecten? Dan mag je altijd bellen/appen/mailen. Wij staan iedere dag voor je klaar van 08.00 tot 22.00 uur.

Voorwaarden

 • Neem minimaal 2 energiebesparende maatregelen,
 • Kies je voor dak- en/of vloerisolatie? De maatregel moet in de thermische (buiten) schil van de woning of gebouw.

Voorbeeldberekening 1.

De familie Jansen heeft een tussenwoning met een kelder onder de gehele woning. De keuze valt op 2 energiebesparende maatregelen: dakisolatie en vloerisolatie. De woning heeft een dak van 60 m2 en een vloeroppervlakte in de kruipruimte van 40 m2. Na advies besluit de familie Jansen om 40 m2 van het dak en 30 m2 van de kruipruimte te isoleren. Deze oppervlakte voldoen aan de minimale oppervlakte eis.

 • Het te verwachte subsidiebedrag dakisolatie: 40m2 x €20 = €800
 • Het te verwachte subsidiebedrag vloerisolatie: 30m2 x €5 = €150

Voorbeeldberekening 2.

De familie Broeks heeft een vrijstaande woning uit 1930. De keuze valt op 2 energiebesparende maatregelen: buitengevelisolatie en triple glas zonder kozijnvervanging. De buitengevel is 160m2 en het oppervlakte glas is 60m2. Na advies besluit de familie Broeks om beide maatregelen in de gehele woning toe te passen. De minimale oppervlakte eis is dus niet van toepassing.

 • Het te verwachte subsidiebedrag gevelisolatie: 160m2 x €30 = €4800
 • Het te verwachte subsidiebedrag triple glas: 60m2 x €45 = €2700

Meer informatie lezen over dit onderwerp? Kijk dan op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.