1. Stel je eisen en wensen samen. Denk goed na welk gevoel je wilt bereiken. Bepaal niet meteen de oplossingen voor jezelf! Maar omschrijf voor jezelf je motivatie om te verbouwen. Is dit meer ruimte? Beter lichtinval? Of omdat de plattegrond niet functioneel goed werkt?
  2. Bepaal je verbouw budget. Vergeet niet dat je ook het interieur nog moet indelen! Weet wat je te besteden hebt voordat je uitkomt in plannen die veel te duur zijn.
  3. Laat je plan goed ontwerpen en technisch uittekenen! Dit onderdeel is van grootste belang omdat het bepaald of je eisen en wensen goed vertaal worden in een professioneel ontwerp. Een professioneel ontwerp houdt in dat je wensen bereikt moeten worden, maar ook het uiterste uit je budget gehaald moet worden. Deze stap bepaalt namelijk precies wat de aannemer gaat maken.
  4. Vraag meerdere aannemers om een offerte. Om een goede keuze te maken kun je beter altijd verschillende meningen, bedragen en werkwijzen aanhoren.
  5. Zorg dat alles van te voren op papier duidelijk is. Het denkwerk is meestal al 50% van het werk. Zet vooraf alles goed vast op papier zodat de risicofactoren verkleind worden en je budget zo goed mogelijk ingezet wordt!
  6. Teken een contact met de aannemer. Je gaat ten slotte een samenwerking aan voor duizenden euro’s. Bespreek dan goed wat er wanneer moet gebeuren en wat er gebeurd bij bepaalde afwijkingen.
  7. Houdt goed contact met de aannemer tijdens het verbouwen. Bekijk zelf ook of alles je bevalt. Ga niet direct met de klusser praten maar bespreek juist met de aannemer zelf of alles volgens plan gaat!

Het kiezen van een aannemer is makkelijker dan het lijkt! Vaak gaat het mis bij het ontbreken van plannen op papier. Er wordt mondeling incompleet afgesproken wat er gedaan moet worden en achteraf blijkt dat de verwachtingen niet voldaan zijn.

Daarom zeggen wij altijd: laat je bouwtekeningen maken en sta sterk in je schoenen! Met je bouwtekeningen heb je juridisch sterke documenten en weet je vooraf precies wat je verbouwing kost.

Benader meerdere aannemers, stuur ze je bouwtekeningen op en zij kunnen exact een prijs voor je opmaken. Op deze manier kun je altijd met de beste in zee gaan!

Als je je auto een APK keuring gaat geven ga je meestal voor twee opties: of naar de betrouwbare monteur of je gaat vergelijken welke partij goedkoop een APK keuring voor je doet!

Ga daarom ook doordacht aan de slag met een aannemer. Vaak kun je zelf al opzoeken wat nou een vierkante meter aan tegels, baksteen of een houten balk kost. Op onze bouwtekening geven wij duidelijk aan welk onderdeel van welk materiaal wordt gemaakt.

Wil je een handig lijstje om zelf inzicht te hebben van het materiaal dat nodig is voor je verbouwing? Vraag het dan aan je architect! Hij/zij kan een mooi overzicht geven van de nodige materialen. Vergelijk dan wat er nodig is aan materiaal met de offerte van de aannemer. Vraag je aannemer om bijvoorbeeld een offerte te maken waarin hij verschillende onderdelen apart omschrijft met vierkante meters en de prijzen om het te maken. Zo weet jij precies wat hoeveel kost.

Stel je hebt 2 offertes van aannemers gekregen. Aannemer 1 vraagt €15.000 en 2 vraagt €16.000. Ga niet automatisch voor de goedkoopste! Bekijk goed wat in de opdracht is opgenomen.

Het kan zijn dat bijvoorbeeld aannemer 1 geen plinten heeft opgenomen en aannemer 2 wel! Als vervolgens blijkt dat het maken van plinten bij aannemer 2 meerkosten van €2.000 euro heeft, ben je dus alsnog duurder uit!

Kijk dus goed welke onderdelen in de offertes zijn opgenomen. Heb je er advies bij nodig? Stuur de offertes gewoon op naar welkom@architectdirect.nl en wij zullen gratis advies geven voor het maken van een keuze.

Je kunt natuurlijk op meerdere manieren gaan verbouwen. Je kunt ervoor kiezen om zelf alles te gaan verbouwen of om het bijvoorbeeld in je familiekring of vriendenkring te doen.

Verbouwen met een aannemer is waarschijnlijk altijd de duurste optie. Zelf verbouwen is het goedkoopst als je het goed aanpakt. Maar goed aanpakken is moeilijk! Ga dus alleen zelf verbouwen als je het vertrouwen hebt in een goede aanpak.

Een goed alternatief is het zoeken van onderaannemers: speel zelf de rol van een aannemer en ga opzoek naar partijen die de verschillende onderdelen kunnen bouwen. Kijk bijvoorbeeld op www.werkspot.nl.

Als je zelf een goede planning maakt kun je bij verschillende partijen offertes opvragen. De planning is belangrijk omdat iedere partij in de juiste volgorde moet komen. Het is niet zeker dat je altijd goedkoper uitkomt! Een aannemer kan namelijk vaak voor lagere prijzen werken met deze partijen.

Irritatie, irritatie, irritatie. De verbouwing is nog steeds niet af terwijl je al gasten wilt ontvangen deze week en de keuken wilt gebruiken! Voorkom dit soort situaties door een goede planning op papier te zetten.

Spreek met je aannemer af welke week wat af moeten zijn. Neem van te voren goed door wat de levertijden zijn. Het kan wel een aantal weken duren voordat bijvoorbeeld een kozijn op te halen is uit de fabriek!

Als er een planning met de wekelijkse werkzaamheden wordt gemaakt, is alles netjes op tijd klaar. Spreek vooraf met je aannemer af wat er gebeurd als de verbouwing niet op tijd af is!

Zelf je woning inmeten kan heel handig met onze standaard inmeetformulier. Voor het aanvragen van een schetsontwerp heb je namelijk bestaande tekeningen van je woning nodig. Deze hoeven niet al te gedetailleerd zijn. Pak gewoon een goede rolmaat en meet eens de lengte en breedte van je ruimtes. Zet deze uit op het standaard formulier. Ook handig bij het meten is het tellen van aantal stenen op de muur of aantal tegels op de vloer. Sommige elementen hebben ook standaardmaten: een keukenkast is bijvoorbeeld bijna altijd 60 cm of 90 cm breed en 60 cm diep. Heb je vragen over het inmeten? Bel ons natuurlijk voor al je vragen.

Je ziet het vaak: een woning wordt gekocht met bepaalde verbouwplannen en achteraf zie je dat de mogelijkheden beperkt zijn. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te inventariseren wat je nou verwacht van een woning.

Moet het instapklaar zijn, wil je zelf een aantal dingen veranderen of moet het grondig aangepakt worden? Stel deze uitgangspunten goed vast voor jezelf en ga dan pas aan de slag met het kopen!

TIP: Als je de woning wilt verbouwen, laat dan eerst een schetsontwerp maken voordat je de woning koopt. Voor een klein bedrag weet je in ieder geval zeker dat je geen miskoop maakt!

We willen allemaal besparen op onze energiekosten. Aan de ene kant omdat het geld uit onze portemonnee verdwijnt en aan de andere kant omdat we bewuster met het milieu willen omgaan.

Vaak wordt gedacht dat er met het na-isoleren van een woning al snel veel rendement gemaakt kan worden. Dat klopt! Maar vergeet niet dat er voor die stap nog iets belangrijkers is: ga bewust om met je energieverbruik.

Trek eerdere een trui aan voordat je de verwarming volop aanzet. Of zet het alvast een uur van te voren dicht voordat je gaat slapen. Dit zijn kleine besparingen die je comfort niet veel beïnvloeden, maar wel veel oplevert in de portemonnee en voor het milieu!

Stel je vraag via de website

Gebruik het onderstaande formulier om ons een vraag te sturen.