• Bestaande woning verbouwen?

  Schetsontwerp Verbouwing

  vanaf €120,- incl btw

  Bouwtekening Verbouwing

  vanaf €495,- incl btw

 • Nieuwe woning bouwen?

  Schetsontwerp Nieuwbouw

  vanaf €1000,- incl btw

  Bouwtekening Nieuwbouw

  vanaf €2000,- incl btw

 • Klanten ervaringen

  Geen data gevonden, controleer je Klantenvertellen instellingen

Een dakterras, wat komt daar allemaal bij kijken?

We hebben al aardig wat mooie dagen achter de rug, en er gaan er zeker nog vele komen. Heerlijk natuurlijk om in je tuin te zitten. Maar wanneer je in de stad woont is de kans groot dat je niet zo’n grote tuin hebt, of zelfs helemaal geen tuin. Een alternatief daarvoor zou een dakterras kunnen zijn. Zeker in deze tijd van het jaar krijgen we veel aanvragen binnen voor het creëren van een dakterras. Je mag natuurlijk niet zomaar beginnen met het bouwen van een dakterras, daar moet je onder andere eerst een vergunning voor aanvragen. Er zijn nog een aantal dingen meer waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je alles over het creëren van een dakterras.

  1. Heb ik een omgevingsvergunning nodig voor een dakterras?
  2. Is mijn dak sterk genoeg voor een dakterras?
  3. Krijg ik altijd een omgevingsvergunning?
  4. Toestemming VVE
  5. Burenrecht
  6. Wat heb ik nodig voor de vergunningaanvraag?
  7. Wat kost een dakterras?
  8. Welke ondergrond en constructie kan ik kiezen bij een dakterras?
  9. Toegang tot het dakterras
  10. Hoe lang duurt het aanleggen van een dakterras?
  11. Waardevermeerdering huis

1. Heb ik een omgevingsvergunning nodig voor een dakterras?

Ja. Voor het creëren van een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De grootte heeft daar verder geen invloed op, zoals bij een aanbouw het geval kan zijn. Het dakterras moet namelijk aan voorwaarden voldoen zodat de gemeente zeker weet dat het dakterras veilig is en binnen het bestemmingsplan past. Deze regels staan beschreven in het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandsnota.

2. Is mijn dak sterk genoeg voor een dakterras?

Dat is niet direct te zeggen. Over het algemeen wordt er bij het bouwen niet direct rekening gehouden met het idee dat er een dakterras op zou kunnen komen. Dat ligt puur aan de wensen van diegene die het huis heeft laten bouwen. Dit kan een particulier zijn, of een projectontwikkelaar. Het belangrijkste is wat je allemaal op je dakterras wil plaatsen. Wil je dat het minimaal 100 man kan dragen bij een feestje, of wil je er een zware jacuzzi op plaatsen? Dit zijn belangrijke dingen om vooraf te indexeren. Bij het berekenen van de draagconstructie van het dakterras is dit namelijk enorm belangrijk. Een constructeur kan aan de hand van de archieftekeningen van je woning vrijwel direct zien of je dak sterk genoeg is voor de wensen die je hebt.

3. Krijg ik altijd een omgevingsvergunning?

Ook hier kunnen we duidelijk over zijn. Niet in alle gevallen wordt er een vergunning verleend voor een dakterras. Het dakterras moet namelijk aan bepaalde regels voldoen om in aanmerking te komen voor een omgevingsvergunning. Als je direct wilt weten of een dakterras voor jou mogelijk is, plan dan een gratis adviesgesprek in met een Architect. We kunnen je wel alvast aangeven wanneer de kans erg groot is dat je een vergunning zult krijgen en een dakterras mag maken. Dat is wanneer het dakterras niet binnen 2 meter valt van de erfgrens en als het geen beschermd stadsgezicht is of monument. Valt het dakterras wel binnen 2 meter van de erfgrens, dan wil dit niet zeggen dat je geen vergunning krijgt. Of het dakterras inbreuk maakt op de privacy neemt de gemeente namelijk niet mee in de beoordeling.

Of je nu wel of geen dakterras mag bouwen, hangt dus niet alleen af van je omgevingsvergunning. Ook de VVE en je buren kunnen eventueel nog roet in het eten gooien. Hierover lees je zometeen meer.

4. Toestemming VVE

Wanneer je in appartement woont, heb je eigenlijk altijd te maken met een VVE, ofwel Vereniging van Eigenaren. Je moet toestemming krijgen van de VVE om het dakterras te mogen maken. Om toestemming te krijgen moet minimaal de helft van de eigenaren, plus 1, akkoord gaan met je plannen. Het zou best zo kunnen zijn dat je wel een omgevingsvergunning zou kunnen krijgen, maar dat je geen toestemming krijgt van de VVE. Dan mag je dus ook geen dakterras gaan maken.

Je kunt het besluit van de VVE natuurlijk altijd aanvechten bij de rechter. Een besluit van de VVE moet namelijk wel genomen zijn op redelijke gronden. Als je vindt dat dat niet gebeurd is, kan de rechter het besluit nietig verklaren of zelfs vernietigen.

5. Burenrecht

Als je gaat verbouwen, kun je dit beter eerst overleggen met je buren. Bij een dakterras kijk je namelijk vaak uit over een perceel van een buur, of misschien moet je dakterras wel op een bouwwerk van je buren geplaatst worden. Je komt dan vaak in de privacy zone van je buren. Het is dus belangrijk om samen tot een goede oplossing te komen. Het kan je zelfs nog wat extra’s opleveren. Wat dat precies is, zie je zo.

Privacy
Als buur heb je bepaalde rechten. Wanneer je ze direct meeneemt in de plannen heb je een grotere kans dat ze met je meedenken. Sla je ze in eerste instantie over en kom je er daarna achter dat je toch de goedkeuring van de buren nodig hebt, dan kan dat voor problemen zorgen. Buren hebben bijvoorbeeld recht op privacy. In dat kader is de 2 meter van de erfgrens regel waar we het eerder over hadden in het leven geroepen. De rand van het balkon moet zich minstens 2 meter uit de erfgrens bevinden, anders is het niet toegestaan.

Dakterras binnen 2 meter van de erfgrens

Maar.. daar is een uitzondering op. Dat is het extraatje waar ik het over heb. Als je een goede overweg kunt met je buren en ze meeneemt in je plannen, zou het je zo maar eens een groter dakterras op kunnen leveren. Het is namelijk wel toegestaan om je dakterras binnen 2 meter van de erfgrens te plaatsen, echter heb je daar de toestemming van je buren voor nodig. Als je bijvoorbeeld samen overeenkomt dat je binnen de grens mag bouwen, als er maar een ondoorzichtige afscheiding komt aan de kant van de buren, heb je er een aantal vierkante meters bij.

Vaak wordt dit gedaan door deze toestemming vast te leggen als erfdienstbaarheid die wordt ingeschreven in het openbare register bij het kadaster. Mochten je buren gaan verhuizen en er komen nieuwe bewoners, dan kunnen zij zien dat er door de vorige eigenaar toestemming is verleend. Die erfdienstbaarheid kan op twee manieren tot stand komen. Namelijk door vestiging, ofwel het samen met de buurman overeenkomen van de erfdienstbaarheid. De tweede is verjaring. Een buurman heeft altijd de mogelijkheid om verwijdering te vorderen indien het dakterras binnen 2 meter van de erfgrens staat. Dit moet echter wel binnen een termijn van 20 jaar. Doet hij dit pas na 20 jaar, dan kan hij de verwijdering niet meer vorderen.

6. Wat heb ik nodig voor een vergunningaanvraag?

Als je toestemming hebt van je VVE en je de buren op de hoogte gebracht hebt, kun je een vergunningaanvraag gaan doen. Nou is een dakterras qua ontwerp niet zo spannend zou je zeggen, dat is het ook niet. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat er bij het ontwerp rekening gehouden is met alle regels van het bestemmingsplan en het bouwbesluit.

Bouwtekening
De eerste stap is een bouwtekening laten maken. De bouwtekening is de basis voor de constructeur om de constructieve tekeningen te maken die ook benodigd zijn voor een vergunningaanvraag. De bouwtekeningen zijn technische uitwerkingen van het ontwerp. In deze fase wordt er door de architect gekeken naar de mogelijkheden voor je dakterras m.b.t alle regels.

Constructieberekeningen
Aan de hand van de bouwtekeningen maakt de constructeur de constructieberekeningen. Deze berekeningen zorgen er voor dat de gemeente zeker weet dat je dakterras veilig wordt. Heb je wensen voor een jacuzzi op het dakterras, of een granieten tuintafel, dan moet je dit tijdig aan de constructeur laten weten, zodat hij hier rekening mee kan houden in de berekening. Ook vanuit dat oogpunt is het goed om de indeling van je dakterras van tevoren al met de architect te bespreken.

Bij constructieve berekeningen kun je denken aan de dikte van de balken waar het terras op komt te rusten, of de muurdoorbraak waar de entree naar het dakterras komt.

Wil jij weten wat het jouw gaat kosten om een omgevingsvergunning aan te vragen voor een dakterras, vraag dan een supersnelle offerte op. Die heb je dan binnen 3 minuten in je mailbox.

7. Wat kost een dakterras?

Niet ieder dakterras is even duur, dat had je zelf ook al wel in de gaten. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Aantal vierkante meters Dakterras
 • Hoe is de daktoegang naar het dakterras?
 • Moet de constructie aangepast worden?

Als we een beetje gemiddeld kijken, dan zijn de kosten tussen de €15.000,- en €25.000. Hierbij gaan we uit van een daktoegang middels een dakluik, een trap, een zwevende constructie, een vlonder en een houten hekwerk. Deze prijzen zijn inclusief btw. Moet er bijvoorbeeld een dakhuisje gemaakt worden voor de toegang, dan schieten de kosten al snel met 10 tot 15 duizend euro omhoog.

Verder is het ook nog van belang welke constructie er gekozen wordt. Een houten of een stalen constructie. Een stalen constructie is niet alleen zwaarder, maar ook duurder. Het heeft wel een langere levensduur dan hout. Vanaf een overspanning van 6 meter kun je bij een zwevende constructie geen hout meer nemen en is staal de enige optie.

8. Welke ondergrond en constructie kan ik kiezen bij een dakterras?

De constructie

De meest simpele manier om een dakterras te maken is met houten planken of vlonders. Je zorgt dat het dak schoon is en de ondergrond egaal. Er wordt dan een houten frame gemaakt van balken die rusten op rubber. Dit zorgt voor een gelijke gewichtverdeling. Op het houten frame bevestig je de houten vlonderplanken..

Echter zijn veel daken niet sterk genoeg om een dakterras te kunnen dragen. Je hebt dan twee opties. Of je vervangt de huidige constructie van het dak naar de eisen voor jouw dakterras. Hierdoor moet je het huidige dak afbreken en opnieuw opbouwen. Dit wordt niet vaak gekozen, aangezien het ook makkelijker kan. Je kunt namelijk ook voor een zwevende constructie gaan. Hierdoor hoef je niets aan het huidige dak aan te passen. Bij een zwevende onderconstructie worden er stalen of houten liggers overspannen van draagmuur tot draagmuur. Hier worden hardhouten of geïmpregneerde balken tussen geplaatst.

Keuze voor ondergrond

In principe kun je heel veel soorten ondergrond gebruiken voor je dakterras. Hoe er wel rekening mee dat iedere soort ondergrond anders geplaatst dient te worden. Bij kunstgras kun je bijvoorbeeld het beste een valdemping en drainagemat onder het kunstgras leggen. Bij een houten vlonder is dit niet nodig, deze ligt bij een zwevende constructie vaak direct op de constructie.

 • Kunstgras
 • Tegels
 • Houten Vlonder
 • Kunststof Vlonder
 • Rubberen terrastegels
 • Houten tegels

9. Toegang tot het dakterras?

Een makkelijke toegang tot het dakterras is wel zo handig. Meestal gebeurt dat met een trap en een dakluik, maar wellicht is er niet eens een trap nodig en hoef je enkel een deur te plaatsen. Soms is er zelfs al een toegang tot het dak vanwege de vluchtvoorziening. De toegang van het dakterras wil je zo strategisch mogelijk plaatsen. Zo min mogelijk kosten maken en zo praktisch mogelijk. Wat is bijvoorbeeld wel handig bij de toegang?

 • Dat je niet eerst door een slaapkamer heen hoeft
 • Toilet makkelijk te bereiken
 • Bereikbaarheid keuken

Er kan ook gekozen worden voor een dakhuisje. Dit verhoogt wel de kosten van je dakterras, maar je kan dan vaak wel een vaste trap plaatsen, wat weer een stuk comfortabeler is.

10. Hoe lang duurt het aanleggen van een dakterras?

Als je voor een dakterras met dakluik kiest kun je er rekening mee houden dat het ongeveer 2 tot 3 weken gaat duren. Natuurlijk zal diegene die het gaat maken dit met je afstemmen. Als je kiest voor een dakhuisje dan gaat het ongeveer 3 tot 4 weken duren. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de staat van het huidige dak. Als dat er slecht aan toe is, zal dat eerst gerenoveerd moeten worden. In dat geval kost het je ongeveer een extra week.

11. Waardevermeerdering huis

Een dakterras is niet alleen fijn om van te genieten in de zomer, maar zorgt er ook nog voor dat je huis meer waard wordt. Hoeveel waarde het dakterras je extra biedt is moeilijk te zeggen, aangezien dat afhankelijk is van de locatie en het aantal vierkante meters. Als je in Amsterdam een dakterras van 20m2 hebt, dan zal dit de waarde van je huis aanzienlijk verhogen. De prijzen per m2 liggen in Amsterdam veel hoger dan bijvoorbeeld in Zwolle of Apeldoorn.

Een dakterras is dus niet alleen fijn om gebruik van te maken, het is ook een goede investering.

 

Architect

Heb je vragen over het creëren van een dakterras?

Plan dan een gratis adviesgesprekje in.